Kaip apsaugoti dantis nuo pigmentinių apnašų
Žiūrėkite video arba skaitykite straipsnį žemiau. 

Pigmentinės apnašos (pigmentinės dėmės) atsirandančios ant dantų paviršiaus  gali pasireikšti rusva, pilkšva, gelsva, žalsva, tamsiai ruda ir netgi juoda spalvomis.

Pigmentinių apnašų spalva priklauso nuo to, kas sukėlė šių apnašų atsiradimą. Nors vieni iš pagrindinių dėmių atsiradimo veiksnių dažniausiai yra prasta burnos higiena, rūkymas arba dažančių maisto produktų vartojimas.

Pigmentinės apnašos gali atsirasti dėl tokių priežasčių, kaip:

  • Prasti burnos ir dantų valymo įgūdžiai;
  • Rūkymas;
  • Dažančių maisto produktų vartojimas (mėlynės, burokėliai, ciberžolė ir kt.);
  • Dažančių gėrimų vartojimas (kava, arbata, mačia, vynas ir kt.);
  • Ilgas burnos skalavimo skysčių su chlorheksidinu vartojimas;
  • Tam tikrų vaistų ar maisto papildų vartojimo (pvz., geležies preparatai);
  • Chromogeninės kilmės bakterijos;
  • Lūpų dažai.

Kaip užkirsti kelią pigmentinių apnašų susidarymui?

Lengviausias būdas užkirsti kelią pigmentinėms dėmėms ant dantų - laikytis taisyklingos burnos higienos. Burnos priežiūros specialistai rekomenduoja:

  • Valyti dantis dantų pasta ne mažiau negu 2 minutes du kartus per dieną;
  • Vakare naudoti dantų siūlą, tarpdančių šepetėlius, irigatorių;
  • Rytais valyti liežuvį valikliu arba specialiu šepetėliu su liežuvio valymo geliu;
  • Kasdien naudoti vieno danties šepetėlį;
  • Skalauti burną vandeniu, burnos skalavimo skysčiu (be alkoholio, dažiklių ir chlorheksidinio) arba valyti dantis šepetėliu po maisto, kuriame buvo daug dažiklių, cukraus;  
  • Vartoti probiotikus. Burnos probiotikai savo sudėtyje turi gerųjų bakterijų, kurios sureguliuoja burnos mikrofloros pusiausvyrą;
  • Kas 6 mėnesius atlikti profesionalią burnos higienos procedūrą.

Taip pat svarbu stebėti, ką valgote ir geriate. Visada valykite dantis po to, kai vartojote dantis dažančių produktų. Svarbu, nevalykite dantų iškart po kontakto su rūgščiais maisto produktais ir gėrimais. Prasiskalaukite vandeniu ir dantų valymą atlikite tik praėjus apie 30 min.  Be to burnos priežiūros specialistai rekomenduoja įtraukti kalciu turtingų maisto produktų į savo mitybos racioną, kadangi jis gali padėti išvengti emalio erozijos.

Plačiau apie taisyklingą burnos priežiūrą namuose galite skaityti mūsų straipsnyje: Taisyklinga burnos ertmės priežiūra namuose: tai ką turi žinoti kiekvienas.

Taip pat jeigu norite sužinoti daugiau ir įsigilinti plačiau į burnos priežiūros temas, turime tam sukūrę specialų puslapį su visais mūsų parašytais straipsniais, kaip dantų balinimas namuose, kaip valyti tarpdančius, kaip išsirinkti tinkamą dantų šepetėlį ir daugiau.

Kaip sumažinti pigmentines dėmes ant dantų?

Yra įvairių priežasčių, dėl kurių susikaupia pigmentinės apnašos. Burnos priežiūros specialistas vertinant šias priežastis gali parinkti ir skirtingus gydymo metodus, tačiau yra keletas patarimų, kuriais rekomenduojama vadovautis visiems, kurių dantys yra linkę kaupti pigmentines apnašas:

  • Po kontakto su pigmentines apnašas sukeliančiais produktais reikėtų praskalauti burną su vandeniu ar burnos skalavimo skysčiu (be alkoholio, dažiklių, chlorheksidino);
  • Spalvotus ir gazuotus gėrimus stengtis vartoti per šiaudelį, kad būtų kuo mažesnis kontaktas su dantimis;
  • Rekomenduojama naudoti balinančias dantų pastas. Tokios pastos yra labiau abrazyvios ir geriau pašalina apnašą. Jeigu balinančios dantų pastos RDA (abrazyvumo indeksas) yra daugiau negu 70, vartokite jas ne dažniau negu 3 - 4 kartus per savaitę, nebent jūsų burnos priežiūros specialistas rekomendavo kitaip.

Jeigu kartu su pigmentinėmis apnašomis atsirado ir dantų jautrumas, tai gali būti pirmas ženklas, kad tai ne pigmentinė dėmė, o dantų ėduonis, tačiau tikslią diagnozę gali nustatyti tik gydytojas odontologas. Atliekant profesionalią burnos higieną kas 6 mėnesius, jūs ne tik palaikysite savo dantis švarius ir sveikus, bet taip pat burnos higienistas turės galimybę stebėti jūsų burnos būklę, o pamačius pirmuosius ligos simptomus nukreipti pas kompetetingą gydytoją.

Jeigu pastebėjote, kad pigmentinio apnašo nepavyksta kontroliuoti ir jo tik daugėja – kreipkitės į burnos higienistą profesionaliai burnos higienai atlikti. Šios procedūros metu yra pašalinamos visos minkštos, kietos bei pigmentinės apnašos, todėl dantys atrodo šviesesni. Jeigu pigmentinių apnašų priežastis yra rimtesne (pavyzdžiui ėduonis), per šią procedūrą jos gali ir nepasišalinti, todėl burnos higienistas įvertinęs jūsų dantų būklę nukreips pas kitus specialistus tolimesniam gydymui.