Besišypsanti moteris žiūrinti į veidrodį

Odontologai ir burnos higienistai teigia, kad norint išlaikyti savo dantis sveikus, profesionalią burnos higienos procedūrą rekomenduojama atlikti kas 6 mėnesius, jeigu burnos priežiūros specialistas nerekomenduoja kitaip. Tačiau svarbu žinoti, kad vien reguliarių apsilankymų pas burnos higienistą nepakanka. Norint palaikyti švarią ir sveiką burnos ertmę, turite laikytis taisyklingos burnos higienos ir namuose.

Žemiau pateikta informacija jums padės suprasti, kokios yra būtinos burnos priežiūros priemonės ir kaip taisyklingai jas naudoti

  1. Tarpdančiai. Dantų valymą pradėkite nuo tarpdančių, kad pašalintumėte susikaupusias apnašas ir dantų šepetėlio šereliai bei dantų pasta galėtų patekti į tarpdantį. Burnos higienistai tarpdančių valymui rekomenduoja naudoti tarpdančių irigatorių, tarpdančių šepetėlius ir tarpdančių siūlą. Šis trio padės išlaikyti nepriekaištingą tarpdančių švarą. Tarpdančius rekomenduojama valyti prieš dantų valymą šepetėliu ir pasta, ryte ir vakare.

    > Tarpdančių šepetėliai, siūlas, elektrinis irigatorius
  1. Dantų šepetėlis. Burnos higienistai rekomenduoja dantis valyti naudojant elektrinį garsinį/ultragarsinį arba mechaninį minkštą dantų šepetėlius. Dantų šepetėliu valykite dantis 2 kartus per dieną, ryte ir vakare sukamaisiais judesiais, nespaudžiant, kad netraumuotumėte dantenų, nesukeltumėte dantenų pažeidimo ir nepažeistumėte emalio. Dantų šepetėlį rekomenduojama keisti vidutiniškai kas 3 mėnesius, po ligos arba po profesionalios burnos higienos procedūros.

    > Minkšti dantų šepetėliai arba elektrinis ultragarso dantų šepetėlis
  1. Dantų pasta pagal jūsų burnos būklę. Kartu su dantų šepetėliu naudokite tik tokią dantų pastą, kuri atitinka jūsų dantų būklę. Naudodami žirnio dydžio dantų pastos kiekį valykite su ja dantis 2 - 3 minutes. Dantų pastą pagal dantų būklę jums gali padėti išsirinkti jūsų odontologas arba burnos higienistas.

    > Dantų pastos pagal dantų ir burnos būkles
  1. Liežuvio valiklis. Nepamirškite, kad bakterijos kaupiasi ir ant liežuvio, todėl naudodami liežuvio valiklį tiesia linija, švelniai nuo liežuvio šaknies iki liežuvio galiuko kelis kartus perbraukite per liežuvį. Po kiekvieno perbraukimo nuskalaukite valiklį po tekančio vandens srove. Tai darykite ryte ir vakare po dantų valymo.

    > Liežuvio valikliai

Kitos rekomenduojamos burnos priežiūros priemonės:

  1. Vieno danties šepetėlis. Kad būtumėte tikri, jog išvalėte visus dantų paviršius ir nepalikote apnašų, kurios gali skatinti ėduonies susidarymą ar dantenų uždegimą, naudokite vieno danties šepetėlį. Su juo rekomenduojama valyti kiekvieną dantį, bent vieną kartą dienoje. Spustelkite šepetėlį prie danties taip, kad išsiskleistų šereliai ir lengvu C formos judėsiu valykite dantį 3-4 kartus. Galima valyti naudojant ir dantų pastą, tačiau tai nėra būtina.

    > Vieno danties šepetėliai
  1. Burnos skalavimo skystis. Geresnei burnos būklei palaikyti naudokite burnos skalavimo skystį, kuris ne tik pašalins bakterijas, bet ir suteiks gaivumo pojūtį. Skalaukite burną išsivalius dantis, 2-3 kartus dienoje apie 60-90 sekundžių. Burnos skalavimo skystį naudokite pagal gamintojo rekomendacijas.

    > Burnos skalavimo skysčiai