Panoraminė rentgeno nuotrauka

Jei Jums planuojama atlikti danties šalinimo procedūra ar jau esate po jos, štai ką svarbu žinoti:

Kaip elgtis, jeigu kraujuoja? Po atliktos danties šalinimo procedūros, apie 30 minučių laikykite sukastą marlinį tamponą. Jeigu po 30 minučių kraujavimas dar nesibaigė, pasikeiskite naują tamponą ir vėl laikykite apie 30 minučių. Jei neina sustabdyti kraujavimo – kreipkitės į savo gydytoją. Neišsigąskite, jei jaučiate kraujo skonį burnoje, tai yra normalu, nes seilės skalauja dar neužsitraukusią pašalinto danties zoną.

Kaip elgtis patinimo atveju? Iškart po rovimo būtinai priglauskite prie veido šalto ledo kompresą toje vietoje, kur buvo atlikta intervencija. Laikykite jį apie 20 minučių su 20 minučių pertraukomis apie 4-5 valandas. Patinimas labiausiai pasireiškia 2-3 parą po danties rovimo. Kaip stipriai ištinsite priklauso nuo Jūsų organizmo savybių.

Kaip elgtis, jei atsirado kraujosrūvos? Jei po danties rovimo pastebėjote ant veido ar kaklo kraujosrūvas rekomenduojama jas patepti tepalu, kurio sudėtyje yra heparino.

Kokius vaistus vartoti? Rekomenduojama vartoti būtent tuos vaistus, kuriuos Jums paskyrė gydytojas. Dažniausiai skiriami yra šie vaistai: antibiotikai (vartojami 5-10 dienų, 2-3 kartus per dieną), nuskausminamieji, kurie neskystina kraujo (vartojami tol, kol jaučiamas skausmas apie 2-3 kartus per dieną), gydomasis burnos skalavimo skystis (neskalaukite pirmomis dienomis po danties rovimo).

Ar būtina skalauti burną? Pirmas dvi paras rekomenduojama burnos neskalauti, kad susidarytų žaizdoje krešulys. Skalavimą gydomaisiais burnos skalavimo skysčiais galima pradėti nuo trečios paros. Labai svarbu praskalauti burną vandeniu po valgio, kad pasišalintų visi maisto likučiai. Skalavimas turėtų būti švelnus ir netraumuojantis danties rovimo vietos.

Kaip elgtis su siūlėmis? Jokiu būdu patys nedraskykite siuvimo vietos. Visas siūles pašalins gydytojas po 7-10 dienų. Jeigu siūta tirpstančiais siūlais, jie ištirps 2-3 savaičių bėgyje. Apie tai, kokie siūlai buvo naudoti, Jus informuos Jūsų gydytojas.

Kaip atlikti individualią burnos priežiūrą? Labai svarbu tinkamai prižiūrėti burnos būklę, kadangi tai turi įtakos žaizdos gijimui. Laikykitės įprastos individualios burnos higienos rėžimo. Tik pirmomis dienomis būkite itin atsargūs, valydamiesi dantis stenkitės neužgauti žaizdos. Jeigu nedrąsu valytis dantis, naudokite vieno danties šepetėlį. Svarbiausia pašalinkite visą apnašą.

Kada galima vartoti gėrimus? Negerkite nieko 2 valandas po rovimo, o  2 dienas negerkite labai karštų gėrimų. Rekomenduojama nesiurbti ir nespjaudyti, kad nepašalintumėte susidariusio krešulio.

Kada galima valgyti? Nevalgykite nieko 2 valandas po rovimo. Rekomenduojama vengti kramtyti maistą su ta puse, kurioje buvo pašalintas dantis, tam, kad netrukdytumėte žaizdai sugyti. Pirmą dieną valgykite minkštą ir svarbiausią nekarštą maistą, kramtykite lėtai, neskubėdami, saugokite danties šalinimo zoną.

Kada galima rūkyti ir vartoti alkoholinius gėrimus? Po danties rovimo rekomenduojama pirmąsias 12 valandų nerūkyti, o 24 valandas nevartoti alkoholio.

Kada galima sportuoti? Rekomenduojama vengti sunkaus fizinio darbo ir sporto pirmąją savaitę po danties šalinimo.

Kokios galimos komplikacijos? Jeigu po danties šalinimo praėjus kelioms dienoms pasijutote silpnai, skauda ryjant, pakilo temperatūra, sunku prasižioti ir jaučiate, kad aplink danties šalinimo vietą tinsta audiniai – nedelsiant kreipkitės į savo gydytoją.

Individualios burnos higienos priemonės namuose po danties šalinimo: