Moteris su skaudančiu dantimi

Jei Jums buvo atliktas endodontinis dantų gydymas ar atliktas danties šaknų kanalų pergydymas yra labai svarbu žinoti keletą dalykų, kurie padės suprasti, kaip elgtis išėjus iš specialisto kabineto.

Kaip elgtis iškart po endodontinio gydymo?

  • Iškart po procedūros nevalgykite ir negerkite apie 30 minučių.
  • Jei buvo atliktas nuskausminimas, nevalgykite, kol tirpimas nepraeis, nes galite įsikasti į liežuvį, lūpą ar skruostą ir taip nenorėdami sau pakenkti. Kad nuskausminamieji greičiau praeitų, galite išgerti šiltos arbatos.

Kaip prižiūrėti gydytą dantį?

  • Nekaskite nieko kieto su ta puse, kurioje yra tvarkomas dantis. Tai svarbu, nes dantis yra su laikina plomba, kuri gali neatlaikyti spaudimo ir iškristi. Taip pat gydomas dantis yra silpnesnis, todėl jis gali skilti.
  • Neišsigąskite jeigu laikina plomba pakeitė spalvą ar patrupėjo. Jei tokia plomba Jums kelia diskomforto jausmą ar braižo liežuvį, susisiekite su savo gydytoju.
  • Jeigu pastebėjote, kad iškrito laikina plomba – nedelsiant susisiekite su savo gydytoju. Jeigu nepavyksta greitai apsilankyti pas specialistą – prieš valgant uždarykite ertmę mažu vatos gabalėliu.
  • Būtina laikytis taisyklingos individualios burnos higienos. Dantis valykite du kartus dienoje elektriniu ultragarso šepetėliu ar minkštu mechaniniu šepetėliu, prieš valantis dantis šepetėliu išsivalykite tarpdančius, naudokite liežuvio valiklį, pagal poreikį galima naudoti ir burnos skalavimo skystį. Jei nedrąsu valytis dantis aplik gydomą dantį – naudokite vieno danties šepetėlį.

Kaip elgtis jei jaučiamas skausmas po dantų šaknų kanalų gydymo?

  • Po danties šaknų kanalų gydymo galite jausti tvarkytoje vietoje skausmą ar diskomforto jausmą. Skausmas gali laikytis 2-3 dienas, kartais net iki 2 savaičių. Jei skausmas stiprus, rekomenduojama 2-3 dienas gerti 400 mg ibuprofeno arba 500 mg paracetamolio kas 6 valandas, tačiau jei jaučiate, kad vaistai nepadeda ir skausmas nepraeina, būtinai susisiekite su savo gydytoju.
  • Jei buvo labai didelė dantų šaknų kanalų infekcija, retais atvejais galimas itin stiprus skausmas tvarkyto danties zonoje, audinių patinimas, bendros sveikatos būklės pablogėjimas. Tokiu atveju gydytojas Jums paskirs antibiotikus, kad kuo greičiau būtų sumažinta infekcija.

Skubios pagalbos atvejai:

  • Jei jaučiate labai stiprų skausmą, kurio mažinimui nepadeda vaistai – nedelsiant kreipkitės į savo gydytoją.
  • Jei jaučiate labai stiprų skausmą, kurio mažinimui nepadeda vaistai, tačiau yra nedarbo valandos – kreipkitės į artimiausią ūmios pagalbos skyrių. 

Svarbiausia nepamiršti, kad reguliarūs apsilankymai pas burnos priežiūros specialistus sumažina tikimybę atsirasti dantų ėduoniui, dantenų uždegimui ar kitoms burnos ligoms. Dėl šios priežasties rekomenduojama profesionalią burnos higienos procedūrą atlikti kas 6 mėnesius ir laikytis taisyklingos individualios burnos priežiūros namuose.

Individualios burnos higienos priemonės po endodontinio gydymo: