Besijuokiantis vyras

Periodontitas tai burnos liga, kurios metu dėl prastos burnos higienos įgūdžių atsiranda dantenų kišenės. Giliose dantenų kišenėse kaupiasi apnašos, kurios nusėda ant dantų šaknų ir taip tirpdo kaulą, o tai sukelia dantų paslankumą, klibėjimą, išretėjimą ar net netekimą. Laikui bėgant periodontitu sergantis žmogus nepagerinęs savo burnos higienos įpročių turi didelę riziką prarasti dantis. Tai ką reikėtų daryti, kad užkirsti tam kelią?

Apsilankymai pas specialistus:

  1. Žmogui sergančiam periodontitu profesionalią burnos higieną rekomenduojama atlikti kas 3 – 4 mėnesius. Svarbu žinoti, kad periodontitu sergančio žmogaus dantys yra labiau linkę kaupti apnašas, todėl reguliarus ir pakankamai dažnas profesionalus jų nuvalymas yra puiki pagalba gerinant bendra burnos būklę.
  1. Po kiekvienos profesionalios burnos higienos - periodontito gydymo vektoriumi procedūra. Burnos priežiūros specialistai šią procedūrą rekomenduoja tik pradinę arba vidutiniškai pažengusią periodontito stadiją turintiems žmonėms. Vektoriaus procedūros metu dantenų kišenės yra išvalomos nuo apnašų ir dezinfekuojamos, todėl taip yra sukuriamos palankios sąlygos kišenėms trauktis bei gyti. To atlikti profesionalios burnos higienos metu yra neįmanoma.

Burnos priežiūros priemonės sergantiems periodontitu:

  1. Tarpdančiai. Dantų valymą pradėkite nuo tarpdančių, kad pašalintumėte susikaupusias apnašas ir dantų šepetėlio šereliai bei dantų pasta galėtų patekti į tarpdantį. Svarbu žinoti, kad neišvalytos apnašos tarpdančiuose keliauja žemyn po dantenomis ir taip leidžia periodontito ligai gyvuoti. Burnos higienistai tarpdančių valymui rekomenduoja naudoti tarpdančių irigatorių, tarpdančių šepetėlius ir tarpdančių siūlą. Šis trio padės išlaikyti nepriekaištingą tarpdančių švarą. Tarpdančius rekomenduojama valyti prieš dantų valymą šepetėliu ir pasta, ryte ir vakare.

    > Tarpdančių šepetėliai, siūlai, elektrinis irigatorius su specialiu periodontologiniu antgaliu.
  1. Dantų šepetėlis. Burnos higienistai rekomenduoja dantis valyti naudojant elektrinį garsinį/ultragarsinį arba mechaninį minkštą dantų šepetėlius, tačiau geriausiems periodontito gydymo rezultatams pasiekti rekomenduojama naudoti elektrinį. Dantų šepetėliu valykite dantis 2 kartus per dieną, ryte ir vakare sukamaisiais judesiais, nespaudžiant, kad netraumuotumėte dantenų, nesukeltumėte dantenų pažeidimo ir nepažeistumėte emalio. Dantų šepetėlį rekomenduojama keisti vidutiniškai kas 3 mėnesius, po ligos arba po profesionalios burnos higienos procedūros.

    > Minkšti dantų šepetėliai arba elektrinis dantų šepetėlis.
  1. Antibakterinė dantų pasta. Pacientams sergantiems periodontitu svarbu žinoti, kad jų burnos ertmė turi būti kuo švaresnė. Dėl šios priežasties burnos priežiūros specialistai rekomenduoja antibakterinę dantų pastą. Su šia dantų pasta valykite dantis ryte ir vakare 2-3 minutes, naudokite žirnio dydžio dantų pastos kiekį.

    > Antibakterinės dantų pastos.
  1. Liežuvio valiklis. Nepamirškite, kad bakterijos kaupiasi ir ant liežuvio, todėl naudodami liežuvio valiklį tiesia linija, švelniai nuo liežuvio šaknies iki liežuvio galiuko kelis kartus perbraukite per liežuvį. Po kiekvieno perbraukimo nuskalaukite valiklį po tekančio vandens srove. Tai darykite ryte ir vakare po dantų valymo.

    > Liežuvio valikliai.

  2. Vieno danties šepetėlis. Kad būtumėte tikri, jog išvalėte visus dantų paviršius ir nepalikote apnašų, kurios gali skatinti ėduonies susidarymą ar dantenų uždegimą, naudokite vieno danties šepetėlį. Su juo rekomenduojama valyti kiekvieną dantį, bent vieną kartą dienoje. Spustelkite šepetėlį prie danties taip, kad išsiskleistų šereliai ir lengvu C formos judėsiu valykite dantį 3-4 kartus. Galima valyti naudojant ir dantų pastą, tačiau tai nėra būtina.

    > Vieno danties šepetėliai.

  3. Antibakterinis burnos skalavimo skystis. Visiškam burnos ertmės dezinfekavimui naudokite antibakterinį burnos skalavimo skystį. Skalaukite burną išsivalius dantis 2-3 kartus dienoje apie 60-90 sekundžių. Burnos skalavimo skystį naudokite pagal gamintojo rekomendacijas. 

    > Antibakteriniai burnos skalavimo skysčiai.

Periodontitu sergantiems žmonėms svarbu žinoti, kad tik bendradarbiaujant su savo burnos higienistu ir laikantis nepriekaištingos burnos higienos namuose yra įmanoma sustabdyti periodontitą, o kai kuriais atvejais net jį išgydyti. Šios ligos stabdymas reikalauja griežtos disciplinos ir viskas priklauso tik nuo pačio paciento noro bei valios.