Perioralinis dermatitas: ar burnos priežiūros priemonės gali paskatinti jo atsiradimą

Bėrimas aplink burną gali būti labai varginantis procesas, ypač kai jis nepraeina savaime. Viena iš bėrimo aplink burnos ertmę diagnozių gali būti perioralinis dermatitas. Yra stebima daug perioralinio dermatito priežasčių, todėl pastebėjus neįprastus ir ilgai besitęsiančius bėrimus aplink burną rekomenduojama kreiptis į specialistą, kad būtų paskirtas tinkamas gydymas. Tačiau vienas didžiausių kaltininkų, kuris dažnai yra praleidžiamas aiškinantis perioralinio dermatito atsiradimo priežastį, yra kasdien naudojama dantų pasta.

Šiame straipsnyje sužinosite perioralinio dermatito pagrindines priežastis, ar naudojamos burnos priežiūros priemonės turi įtakos perioraliniui dermatitui, kokios yra gydymo galimybės ir ką daryti, kad perioralinis dermatitas nepasikartotų.

Perioralinio dermatito priežastys

Pats pavadinimas perioralinis dermatitas reiškia bėrimą prie burnos. Šis bėrimas pasireiškia raudonais, nelygiais spuogeliais aplink burną ir yra dažnai lydimas pleiskanojančios, paraudusios veido odos. Perioralinis dermatitas nėra užkrečiamas, todėl negali būti perduodamas kitiems šeimos nariams ar aplinkiniams.  Bėrimą dažnai lydi niežulys, deginimas ir diskomforto jausmas. Nors dažniausiai bėrimai atsiranda aplink burną, tačiau gali paveikti ir kitas veido sritis, pavyzdžiui akis, nosį, kaklą ar net galvos odą. Taip pat šis bėrimas statistiškai dažniau pasireiškia moterims nuo 25 iki 45 metų amžiaus.

Tiksli perioralinio dermatito priežastis nežinoma, tačiau pateikiame pagrindinius rizikos veiksnius, kurie gali sukelti bėrimus aplink burną:

  • Vietinių ir inhaliuojamų steroidų naudojimas;
  • Veido kremų, įskaitant ir kremus nuo saulės, naudojimas;
  • Kramtomoji guma;
  • Burnos priežiūros priemonės;
  • Hormoniniai svyravimai ir kontraceptikai;
  • Problemos su mikroorganizmais (pavyzdžiui bakterijomis ir patogenais), ypač odoje ar žarnyne;
  • Imuninės sistemos atsakas;
  • Stresas.

Burnos priežiūros priemonės sergant perioraliniu dermatitu

Naudojama dantų pasta, remineralizuojantys kremai ar burnos skalavimo skysčiai taip pat turi įtakos perioralinio dermatito atsiradimui. Todėl renkantis burnos priežiūros priemones venkite fluoro. Nors fluoras padeda remineralizuoti emalį ir apsaugo nuo ėduonies, tačiau tai yra vienas iš ingredientų, kuris gali pabloginti bėrimų būklę bei skatinti naujų bėrimų atsiradimą. Vietoj fluoro rinkitės burnos priežiūros priemones su hidroksiapatitais, kurie sustiprins emalį ir, kaip kliniškai įrodyta, nesukels šalutinių nepageidaujamų poveikių.

Kitos iš perioralinį dermatitą išprovokuojančių sudedamųjų dalių yra natrio laurilo sulfatas (SLS) ir natrio laurilo eterio sulfatas (SLES). Šias dvi medžiagas galima rasti daugelyje asmens priežiūros produktų, ypač dantų pastose. Tai yra vieni iš sudedamųjų dalių, kurie padeda dantų pastai putoti. Moksliniai tyrimai įrodo, kad SLS ir SLES dirgina odą ir netgi gali prasiskverbti į odos barjerą. Vieno atlikto mokslinio tyrimo metu Vokietijoje buvo ištirta 1600 pacientų dėl SLS ir SLES dirginimo ir rezultatai parodė, kad net 42 proc. pacientų, naudojančių dantų pastą su SLS ar SLES, pasireiškė gleivinės bei odos dirginimo reakcija. Taip pat stebėtina, kad šis dirginimas išnyksta kai yra nutraukiama naudoti priemones su šiomis sudedamosiomis medžiagomis.

Profesionalų patarimai sergant perioraliniu dermatitu

Yra būtina kreiptis į specialistus dėl perioralinio dermatito, nes ši būklė ne visada praeina savaime. Negydoma gali blogėti ir išlikti ne tik kelis mėnesius, bet ir kelis metus. Šis bėrimas gali būti maišomas su tiesiog spuogų atsiradimu ar akne, todėl specialisto apžiūra yra būtina, norint nustatyti tikslią diagnozę ir paskirti gydymą.

Vizito metu specialistas gali paklausti apie jūsų ligos istoriją, mitybą, vartojamus vaistus bei naudojamas asmenines higienos priemones, įskaitant ir burnos priežiūros priemones. Stenkitės įvardinti viską kuo plačiau, kad būtų kuo greičiau sumažinti perioralinio dermatito simptomai.

Perioralinio dermatito gydymas

Kadangi perioralinio dermatito atsiradimo priežastys yra labai įvairios, gydymo galimybės taip pat gali skirtis. Tačiau kol laukiate vizito pas specialistą galite imtis tam tikrų veiksmų, kad padėtumėte užtikrinti būklės nepablogėjimą.

Gali būti, kad net ir sumažinus bėrimus, jie vėl gali pasikartoti po tam tikro laiko. Tačiau pateikiame keletą perioralinio dermatito gydymo ir palengvinimo būdų:

  • Venkite naudoti produktus, kurie gali dirginti dermatito paveiktą odą, įskaitant veido kremus, makiažą ar net apsauginius kremus nuo saulės;
  • Nenaudokite veido šveitiklių ir agresyvaus veido valymo;
  • Venkite kramtomosios gumos (ypač mėtų ir cinamono skonio);
  • Rinkitės švelnias, nealergizuojančias veido plovimo priemones;
  • Venkite burnos priežiūros produktų su fluoru, SLS ir SLES. Rinkitės mažo abrazyvumo dantų pastą, kurioje būtų kitų medžiagų apsaugančių dantis nuo ėduonies bei stiprinantį dantų emalį, pavydžiui hidroksiapatitų;
  • Nustokite vartoti vietinius steroidus, nebent juos paskyrė specialistas;
  • Būtinai kreipkitės į specialistą, kad būtų paskirti specialūs vaistai bei tinkamas gydymas.

Apibendrinimas

Perioralinis dermatitas yra būklė, kuri gali kartotis visą gyvenimą, todėl labai svarbu išsiaiškinti jo išprovokavimo priežastį tam, kad galėtumėte jį kontroliuoti bei pritaikyti tinkamą gydymą. Kalbant apie burnos priežiūros priemones, stenkitės rinktis kuo natūralesnės sudėties priemones, ypač venkite burnos priežiūros priemonių, kuriose yra fluoro bei SLS ir SLES. Taip pat atkreipkite dėmesį ir į naudojamas asmens higienos priemones bei pasistenkite, kad tai būtų kuo natūralesnės sudėties produktai.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.