Kokias burnos priežiūros priemones rinktis turint protezuotus dantis

Nors dantų protezavimas pašalina jūsų nerimą dėl ėduonies atsiradimo, labai svarbu juos tinkamai prižiūrėti, kadangi aplink juos esantys audiniai yra jautrūs dantenų ligoms. Gera burnos higiena užtikrins, kad jūsų dantenos būtų sveikos, o protezuoti dantys – geros būklės daugelį metų.

Šiame straipsnyje rasite išvardintas visas jums reikalingas burnos priežiūros priemones protezuotiems dantims.

Burnos priežiūros priemonės turint protezuotus dantis

Dantų šepetėliai turintiems protezų

Minkštas dantų šepetėlis prailgintais šoniniais šereliais. Dantų šepetėlio prailginti šoniniai šereliai gali padėti pasiekti sunkiau pasiekiamus protezuotų dantų plotus, todėl protezuoti dantys bus išvalyti geriau. 

Minkštus dantų šepetėlius prailgintais šoniniais šereliais galite rasti ČIA.

Elektrinis dantų šepetėlis. Kai kurie elektriniai dantų šepetėliai turi minkštesnes šerelius, kurie gali būti švelnesni ir mažiau agresyvūs protezuotiems dantims. Tai yra svarbu, nes protezai gali būti jautrūs ar trapūs, todėl svarbu rūpintis jais švelniai ir tinkamai valyti.

Elektrinius dantų šepetėlius galite rasti ČIA.

Vieno danties šepetėlis. Protezai gali būti įvairių formų ir būti įterpti tarp natūralių dantų, todėl vieno danties šepetėlis leidžia tiksliai pasiekti šias sunkiai prieinamas vietas, kurios gali būti palankios maisto likučių kaupimuisi arba dantų apnašų susidarymui. Vieno danties šepetėlį naudokite kaip papildomą burnos priežiūros priemonę.

Vieno danties šepetėlius galite rasti ČIA.

Dantų pasta turintiems protezų

Atkreipkite dėmesį kokią dantų pastą perkate. Protezuotiems dantims ant implantų dantų pasta turėtų būti be fluoro arba fluoro kiekis ne didesnis nei 230 ppm vienetų. Rinkitės dantų pastas, kurios turi sudėtyje žolelių ekstraktų, gerųjų bakterijų, fermentų, aktyvaus deguonies.

Dantų pastas tinkamas protezuotiems dantims ant implantų rasite ČIA, ant natūralių dantų ČIA.

Tarpdančių valymo priemonės turintiems protezų

Tarpdančių siūlas. Turint protezuotus dantis, tarpdančių priežiūra turėtų būti labai kruopšti, ypač turint tiltus ir vainikėlius. Rekomenduojama rinktis tarpdančių siūlą su standžiu galu, kurį bus lengva įvesti į tarpdantį, o puresnė vidurinė siūlo dalis puikiai pašalins apnašą ir maisto likučius.

Tarpdančių siūlus su standžiu galu galite rasti ČIA.

Jeigu jūsų dantys protezuoti ant implantų, tarpdančių prie implantų siūlu valyti negalima, kadangi siūlas gali atplyšti ir sukelti implanto koroziją.

Tarpdančių šepetėliai. Tarpdančių šepetėliai yra maži, ploni ir lankstūs, todėl jie gali patekti į siaurus tarpus tarp protezų ir natūralių dantų, pašalindami apnašas ir maisto likučius.

Tačiau tarpdančių šepetėliai yra įvairių dydžių, todėl pirmiausia rekomenduojama apsilankyti pas gydytoją odontologą arba burnos higienistą, kuris parinks tarpdančių šepetėlius, pagal jūsų tarpdančių dydžius.

Tarpdančių šepetėlius galite rasti ČIA.

Elektrinis burnos irigatorius. Šis prietaisas naudoja siaurą vandens srovę, kuri padeda pašalinti maisto likučius, bakterijas ir dantų apnašas iš sunkiau pasiekiamų vietų, kurios gali kauptis tarp protezų ir natūralių dantų.

Elektrinius burnos irigatorius galite rasti ČIA.

Priemonės liežuviui

Liežuvio valymas padeda išvengti blogo burnos kvapo, ėduonies, toksinų patekimo į organizmą ir neigiamo poveikio jūsų imuninei sistemai. Švarus liežuvis taip pat yra svarbi geros burnos sveikatos dalis.

Nerūdijančio plieno liežuvio valiklis ČIA.

Plastikinis liežuvio valiklis ČIA.

Liežuvio valymo šepetėlius ir gelius galite rasti ČIA.

Priemonės burnos ertmei

Kiekvieną kartą, kai valgote ir geriate, jūsų dantis atakuoja cukrus ir rūgštys. Kai šios burnoje susimaišo su apnašomis ir bakterijomis, pasikeičia burnos pH lygis, o laikui bėgant tai gali ardyti emalį, galiausiai sukelti dantų ėduonį.

Ksilitolis sunaikina iki 90% bakterijų, atsakingų už dantų ėduonį. Jis ne tik neutralizuoja rūgštis, bet ir neleidžia joms atsirasti. Todėl buvo sukurtos pastilės ir kramtomoji guma su ksilitoliu, kurios yra ne tik saldžios ir gali atstoti saldumynus, bet ir yra naudingos. Tokias pastiles ar kramtomąją gumą galima naudoti po kiekvieno valgio, kurios pašalins jūsų maisto likučius ir apsaugos nuo ėduonies rizikos.

Becukres kramtomąsias gumas ir pastiles su ksilitoliu galite rasti ČIA.

Burnos skalavimo skysčiai, įvairūs dantų ir dantenų geliai ir burnos probiotikai

Esant konkrečioms burnos ar dantų indikacijoms, dažnai šias priemones rekomenduoja burnos priežiūros specialistai. Dėl jų naudojimo rekomenduojame pirmiausia pasikonsultuoti su savo odontologu arba burnos higienistu.

Burnos skalavimo skysčius galite rasti ČIA.

Dantų ir dantenų gelius galite rasti ČIA.

Burnos probiotikus galite rasti ČIA.

Burnos valymo eiga ryte ir vakare

Kokia tvarka naudoti visas burnos priežiūros priemones, išsamią informaciją rasite mūsų ankstesniame straipsnyje „Kasdienės burnos priežiūros atmintinė: priemonių naudojimo eiliškumas“

Taigi, tinkama protezuotų dantų priežiūra yra esminis dalykas, siekiant palaikyti sveiką burnos ertmę ir užtikrinti, kad protezuoti dantys būtų geros būklės. Tai apima reguliarius vizitus pas burnos priežiūros specialistus, mitybą, gerą individualią burnos higieną ir tinkamas burnos priežiūros priemones. Rūpestinga burnos priežiūra padės išvengti dantenų ligų, apnašų susidarymo, nemalonaus kvapo ir kitų problemų, taip suteikiant jums maksimalų patogumą ir pasitikėjimą savimi, net ir neturint natūralių dantų.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Kamilė Mikalajūnaitė.