Burnos priežiūra sergant onkologine liga

Labai gaila, tačiau nei vienas nesame apsaugoti nuo onkologinių ligų susirgimų. Ši liga gali būti labai negailestinga ir paveikti visą organizmą. Svarbu paminėti ir tai, kad pradedant gydymą gali pasireikšti dar daugiau šalutinių poveikių, tokių kaip odos infekcijos, niežulys, dusulys, kosulys, silpnumas, svorio kritimas, apetito netekimas, pykinimas, vėmimas, skonio ir uoslės pasikeitimas, rijimo sutrikimai, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, žagsėjimas, plaukų slinkimas bei žinoma yra paveikiama ir burnos ertmė: atsiranda burnos sausumas bei burnos būklės pablogėjimas.

Šiame straipsnyje sužinosite kokie pagrindiniai pakitimai burnoje pasireiškia gydant onkologinę ligą, kaip palengvinti kasdienybę bei kokias burnos priežiūros priemones rinktis.

Pagrindinės burnos problemos

Pati onkologinė liga bei jos gydymas gali sukelti nemalonių pasikeitimų burnos ertmėje. Vieni iš pagrindinių pokyčių, tai burnos sausumas, opos bei infekcijos. Visa tai trukdo valgyti, gerti ir net kalbėti. Labai svarbu laikytis reguliarios individualios burnos higienos. Pateikiame pagrindines bendras rekomendacijas:

Burnos sausumas

Sergant onkologine liga ar pradėjus jos gydymą gali pasireikšti burnos sausumo jausmas. Taip nutinka dėl sumažėjusio seilių kiekio bei dažnesnio kvėpavimo pro burną. Spindulinė terapija, kurios metu švitinama galvos ir kaklo sritis, bei chemoterapija būna pagrindinės burnos sausumo priežastys. Taip pat burnos sausumas gali atsirasti ir dėl nerimo. O esant burnos sausumui gali pasikeisti ir maisto skonis. Todėl rekomenduojama reguliariai skalauti burną vandeniu, kad būtų palaikomas jos drėgnumas. Norint išlaikyti burnos drėgnumą, vandenį reikėtų gurkšnoti visą dieną mažais gurkšneliais. Ypač vandeniu užsigerkite valgydami. Rinkitės nesaldintą, negazuotą vandenį, o maistui rinkitės įvairius padažus, kad maistas būtų tinkamai sudrėkintas. Venkite sauso maisto, šokolado bei miltinių patiekalų, nes jie limpa prie burnos ertmės sienelių bei gali jas papildomai dirginti. Esant poreikiui galite rinktis dirbtinių seilių preparatus:

Taip pat nepamirškite nuolat drėkinti lūpas vazelinu ar lūpų balzamu.

Skonio pokyčiai

Sutrikus seilių išsiskyrimui burnoje, gali pasikeisti ir maisto skonis bei kitaip jaustis maisto tekstūra. Kai kurie produktai gali nebepatikti arba atrodyti visai kitokio skonio. Taip pat gali pasireikšti ir metalo skonis burnoje arba maistas gali atrodyti visiškai beskonis. Todėl rekomenduojama valgyti tą maistą, kuris Jums patinka ir atsisakyti to, kuris neskanus. Tačiau po kelių savaičių vėl rekomenduojama paragauti atsisakyto maisto, nes maisto skonis vėl gali pasikeisti. Maisto gaminimui naudokite įvairius prieskoninius augalus, tokius kaip: rozmarinas, bazilikas ar mėta. Kai kuriems žmonėms šaltas maistas tampa priimtinesnio skonio nei karštas, todėl nebijokite eksperimentuoti su maisto produktais.

Skausminga burna

Dėl nevisavertės mitybos bei chemoterapijai naudojamų vaistų gali atsirasti burnos gleivinės ir ryklės skausmas bei skausmingos opos. Tuomet būtina naudoti specialius antiseptinius bei skausmą malšinančius burnos skalavimo skysčius bei apsauginius burnos gelius, kurie mažina opų keliamą diskomfortą. Rekomenduojama, esant skausmams, nenaudoti dantų pastos arba rinktis dantų pastą su itin gera sudėtimi, kad kuo mažiau būtų dirginama burnos gleivinė. Taip pat venkite aštrių, rūgščių maisto produktų, gazuotų bei alkoholinių gėrimų. Venkite ir traškučių bei skrebučių ir rinkitės kuo drėgnesnį maistą. Esant skausmingoms žaizdelėms bandykite gerti gėrimus per šiaudelį, taip bus mažiau dirginamos opos.

Apibendrinimas

Nors ir kaip būtų sunku nepamirškite ir tinkamos burnos priežiūros. Dėl dažno vėmimo, burnos sausumo gali prasidėti ir dantų gedimai, todėl būtini ir profilaktiniai patikrinimai pas burnos priežiūros specialistą. Apibendrinant, pagrindinės burnos priežiūros taisyklės, sergant onkologine liga, yra dantų valymas du kartus dienoje su  minkštu arba ypač minkštu šepetėliu, dantų pastos su fluoru ar kitais mineralais naudojimas, mineralinių gelių bei kremų naudojimas dantų stiprinimui, tarpdančių valymas (idealu po kiekvieno valgio), burnos gleivinę drėkinančios priemonės: geliai, purškikliai, pastilės. Esant ypač jautriai burnos gleivinei dantis valykitės be dantų pastos arba rinkitės ypač geros sudėties dantų pastas, kurios nedirgintų burnos gleivinės.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.