Rankos laikančios dantų balinimo kapas

Dantų balinimo kapos yra gaminamos iš skaidrios bei minkštos medžiagos ir tik pagal individualų paciento dantų atspaudą, todėl tinka naudoti tik tam pacientui, kuriam jos buvo pagamintos. Dantų balinimo kapos yra skirtos balinimui namuose, taigi šio proceso metu pacientas pats gali kontroliuoti balinimo trukmę ir jo rezultatus.  

Ką svarbu žinoti naudojant dantų balinimo kapas:

  1. Profesionali burnos higiena. Prieš dantų balinimą kapomis namuose rekomenduojama atlikti profesionalią burnos higienos procedūrą. Šios procedūros metu dantys yra profesionaliai nuvalomi nuo apnašų ir akmenų, todėl apsaugosite savo dantis nuo netolygaus išbalimo. Šią procedūrą atlikite ne anksčiau negu 2 savaites iki numatyto balinimo.

  2. Burnos ertmės valymas. Balinimo kapomis metu visa burnos ertmė turėtų būti itin švari, todėl viso proceso metu laikykitės nepriekaištingos asmeninės burnos higienos namuose. Valykite tarpdančius, su dantų pasta naudokite minkštą dantų šepetėlį arba elektrinį dantų šepetėlį, nepamirškite nuvalyti ir liežuvio. Geriausiems dantų valymo rezultatams pasiekti burnos priežiūros specialistai rekomenduoja naudoti vieno danties šepetėlį. Papildomai burnos gaivai palaikyti, galite naudoti ir profilaktinį burnos skalavimo skystį.

  3. Dantų pasta. Dantų balinimo metu ir 2 savaites po specialistai rekomenduoja naudoti dantų emalį remineralizuojančią dantų pastą. Tokia dantų pasta padeda atstatyti dantų emalio drėgmės balansą bei įsitvirtinti baltai spalvai dantų paviršiuje.

  4. Maistas ir gėrimai. Dantų balinimo metu ir 2 savaites po nerūkykite ir nevartokite dantis dažančių gėrimų ir maisto produktų. Svarbu žinoti, kad balinimo metu dantų emalis praranda drėgmę ir tampa sausesnis, todėl pigmentinės apnašos lengviau nusėda ant dantų paviršiaus. Maistas ir gėrimai, kurių rekomenduojama vengti: arbata, kava, kakava, raudonas vynas, sultys, gazuoti gaivieji ir energetiniai gėrimai, ryškių spalvų uogos, vaisiai bei daržovės, sojos padažas ir kiti produktai, kurių sudėtyje yra natūralių ar cheminių dažiklių.

Kaip naudoti dantų balinimo kapas:

  1. Kapų priežiūra. Įsigiję balinamąsias kapas ir parsinešę jas namo, svarbu, kad jas išvalytumėte dantų šepetėliu ir dantų pasta, nuplautumėte jas po tekančiu vandeniu ir paliktumėte nudžiūti. Kapas bei balinamąjį gelį laikykite sausoje ir vėsioje vietoje, kuri yra nepasiekiama vaikams bei gyvūnams. 

  2. Kapų laikymas ant dantų. Kai jūsų dantys ir burnos ertmė yra švarūs, jūs esate pasiruošęs dantų balinimui kapomis. Į kiekvieną kapos danties įdubą įspauskite mažo žirnelio dydžio gelio kiekį, nedelsdami jas užsidėkite ant dantų ir švelniai juos sukąskite, kad gelis pasiskirstytų kapose per visą dantų paviršių. Laikykite tik tiek, kiek rekomenduoja jūsų dantų balinimo sistemos gamintojas. Jas dėvint nevalgykite, negerkite ir nerūkykite. Gali pasitaikyti, kad įšvirkštėte per didelį kiekį balinamojo gelio ir jis išsispaudė ant dantenų. Tokiu atveju dantų šepetėliu arba vatos tamponėliu švelniai nubraukite gelį nuo dantenų, kadangi jis gali jas sudirginti.

  3. Kapų nuėmimas. Kai išlaikėte kapas gamintojo nustatytą laiką, atsargiai jas nuimkite nuo dantų ir su šepetėliu ir vandeniu pravalykite savo dantis, kad neliktų balinamojo gelio likučių burnoje. Tuomet kruopščiai išvalykite kapas dantų šepetėliu po tekančiu vandeniu ir palikite jas nudžiūti. 30 minučių po kapų nuėmimo nerekomenduojama vartoti stipriai dažančių produktų ir rūkyti.

  4. Balinimo kapomis trukmė. Dantis balinkite tiek dienų, kiek rekomenduoja gamintojas, jūsų burnos priežiūros specialistas arba odontologas.

  5. Balinimo lūkesčiai ir rezultatai. Kiek stipriai dantys išbals lemia ne tik balinimo sistemos pasirinkimas, bet ir žmogaus anatomija, amžius, dantų būklė bei burnos valymo įgūdžiai. Gali nutikti taip, kad dantų balinimas ties dantenų linija užtruks ilgiau lyginant su danties kandamuoju kraštu. Taip pat svarbu žinoti, kad plombos, vainikėliai, laminatės ir tiltai nebąla, tad jeigu vis tiek balinate dantis, turite žinoti, kad spalvos skirsis.

  6. Šalutiniai poveikiai. Balinant dantis kapomis namuose, gali atsirasti dantų jautrumas. Tokiu atveju bandykite sumažinti balinamojo gelio kiekį, naudokite jautriems dantims skirtą dantų pastą. Jeigu dantų jautrumas nedingsta, rekomenduojame nedelsti ir kreiptis į savo odontologą jautrumo priežasčiai nustatyti ir ją pašalinti.