Kaip išsirinkti saugų mechaninį dantų šepetėlį?

Dantų valymas šepetėliu yra pagrindinis veiksnys, norint kontroliuoti apnašų kiekį burnoje. Neteisingai pasirinktas dantų šepetėlis gali prastai išvalyti dantų apnašas, o nepašalintos minkštos apnašos ne tik tampa akmenimis, bet gali sukelti ir dantenų uždegimą bei dantų ėduonį. Taip pat neteisingai pasirinktas dantų šepetėlis gali sužaloti jūsų dantų emalį ir dantenas. Taigi, kokį dantų šepetėlį rinktis ir koks dantų šepetėlis geriausias?

Dantų šepetėlio šerelių minkštumas

Dantų šepetėlio šereliai būna trijų tipų: minkšti, vidutinio kietumo ir kieti. Burnos priežiūros specialistai visada rekomenduoja rinktis minkštus šerelius, kadangi valant dantis su tokiais šereliais rizika pažeisti dantų emalį ir dantenas yra pati mažiausia.

Kartais galima naudoti ir vidutinio kietumo šerelius siekiant apvalyti apnašas su spalva, jeigu su minkštu dantų šepetėliu to padaryti nepavyksta. Tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį į jėgą, kurią naudojate valymo metu. Per didelis šepetėlio spaudimas braižo ir naikina emalį, skatina abraziją ir dantenų recesiją, todėl naudojant vidutinio kietumo šerelius būtina kontroliuoti spaudimo jėgą. 

Didžiausias priešas jūsų dantims – kietas dantų šepetėlis. Naudojant tokį šepetėlį ilgainiui ir beveik visada atsiranda aukščiau paminėtos dantų ir dantenų problemos, kurios yra negrįžtamos, o tai galima pastebėti iš praktikos odontologų kabinetuose. Nors kietas dantų šepetėlis jums gali suteikti maksimalų švaros pojūtį burnoje, tokį patį pojūtį jūs galite išgauti ir naudojant minkštus dantų šepetėlius bei atliekant taisyklingus valymo judesius. 

Dantų šepetėlio šerelių forma

Renkantis dantų šepetėlį pagal šerelių minkštumą, svarbu atkreipti dėmesį ir į jų formą. Odontologai ir burnos higienistai dažnai rekomenduoja rinktis dantų šepetėlius su prailgintais šereliais, kadangi jie geriau pasiekia gilius tarpdančius, dantų vageles bei kitas sunkiai prieinamas vietas.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į šerelių galiukus. Saugūs šerelio galiukai turi būti nusmailinti arba užapvalinti. Tiesiai kirsti šerelių galai turi aštrių briaunų, todėl, kaip ir kieti šereliai, gali subraižyti dantų emalį ir plombas, nors ir yra minkšti.

Dantų šepetėlio šerelių tankumas

Nors šerelių tankumas ir nėra esminis kriterijus renkantis šepetėlį, tačiau tai taip pat pakankamai svarbi savybė. Kuo didesnis šerelių tankumas, tuo didesnis dantų plotas bus nuvalytas geriau.

Dantų šepetėlio galvutė

Burnos priežiūros specialistai visada rekomenduoja rinktis dantų šepetėlius su vidutinio dydžio galvutėmis, kadangi mažesnė galvutė leidžia pasiekti sunkiai prieinamas vietas, o ypač galinius dantis, kurie genda dažniausiai. Vidutinio dydžio galvutės tinka tiek suaugusiems, tiek paaugliams.

Vaikams, dėl itin mažos jų burnos ertmės ir smulkių dantukų rekomenduojama naudoti šepetėlius su maža galvute. Taip būsite įsitikinę, kad dantų šepetėlis pasieks net tolimiausius dantukus ir juos nuvalys.

Dantų šepetėlio rankenėlė ir kaklelis

Svarbu, kad jūsų dantų šepetėlio rankenėlė jums būtų patogi ir neslystanti. Nepatogi rankenėlė skatina stipriau suimti ir laikyti šepetėlį, o tai iššaukia per didelį jo spaudimą valymo metu. Perspaudžiamas šepetėlis gali pažeisti jūsų dantų emalį ir dantenas, tad rinkitės tokią rankenėlę, kurią būtų patogu laikyti ir valdyti atpalaidavus ranką.

Renkantis šepetėlio kaklelį atkreipkite dėmesį į jo išlenkimo kampą ir lankstumą. Lankstūs kakleliai padeda apsisaugoti nuo perspaudimo ir dantų sužalojimo, o jo išlenkimas padeda geriau išvalyti pačius dantis.


Apibendrinant, burnos higienistai ir odontologai sako, kad vieno geriausio dantų šepetėlio nėra, tačiau atkreipus dėmesį į jo savybes galima ženkliai pagerinti burnos ertmės higieną ir apsaugoti savo dantis bei dantenas. Prioritetas neturėtų būti jo spalva, forma ar gamintojas. Visas dėmesys turi būti skiriamas dantų šepetėlio šereliams, galvutei, rankenėlei ir kakleliui.

Tik nepamirškite, kad vien dantų šepetėlio ir pastos visapusei burnos priežiūrai nepakanka. Norint išlaikyti savo dantis ir burnos ertmę sveikus, prieš dantų valymą šepetėliu ir pasta, būtina nuvalyti liežuvį ir išvalyti tarpdančius. Tik taip galite apsisaugoti nuo dantų ir dantenų ligų.

Jeigu norite sužinoti daugiau apie dantų šepetėlių naudojimą ir jų priežiūra, galite skaityti mūsų straipsnį - "Kaip teisingai naudotis dantų šepetėliu ir kaip jį prižiūrėti".