Mergina kramtanti becukrę gumą su ksilitoliiu

Žiūrėkite video arba skaitykite straipsnį apačioje.

Kramtomoji guma tai daugelio iš mūsų neatsiejamas dienos produktas. Ją kramtome norint atgaivinti savo burnos kvapą ar pašalinti maisto likučius po valgio. Kiti ją kramto dėl įpročio arba todėl, kad yra skanu. Kramtydami gumą dažnas galvoja, kad padeda savo dantims, tačiau ar kramtomoji guma iš tikrųjų padeda mūsų burnos sveikatai?

Ar kramtomoji guma kenksminga?

Iš esmės kramtomoji guma žmogaus dantims nėra kenksminga. Kramtant kramtomąją gumą yra stimuliuojama seilių gamyba, kuriose yra didesnė baltymų koncentracija padedanti dantų apsaugai nuo maisto produktuose ir gėrimuose esančių erozinių rūgščių. Padidėjęs seilių kiekis stiprina dantų emalį, kuris apsaugo dantų paviršių. Taip pat, seilės padeda nuplauti dantų paviršių nuo apnašų, pašalina užsilikusius maisto likučius ir atgaivina burnos kvapą. 

Tačiau didžiausia problema yra ta, kad beveik visose populiariausiose kramtomųjų gumų sudėtyse yra cukraus. Visi odontologai ir burnos priežiūros specialistai vieningai pritaria, kad cukrus yra pats didžiausias priešas mūsų dantims ir jo vartojimas turėtų būti mažinamas siekiant pagerinti savo burnos sveikatą, todėl tokių kramtomųjų gumų, kurių sudėtyje yra cukraus reikėtų vengti.

Kodėl cukrus kenkia dantims?

Cukrus patekęs į burnos ertmę reaguoja su drėgme bei šiluma ir pavirsta į lipnią bei klampią masę, kuri prilimpa prie dantų paviršiaus ir prasiskverbia net į sunkiai pasiekiamas vietas. Svarbu žinoti, kad burnoje esančios bakterijos minta cukrumi ir gamina rūgštis, kurios sukelia dantų ėduonį ir kitas ligas. 

Norint užtikrinti optimalią burnos sveikatą, būtina riboti suvartojamo cukraus kiekį, o po kiekvieno cukraus vartojimo, rekomenduojama kruopščiai išsivalyti dantis. Kramtomoji guma su cukrumi nėra išimtis.

Jeigu to neatliekate, jūs burnoje likusiu cukrumi maitinate bakterijas, kurios lemia ėduonies atsiradimą ir kitas dantų bei dantenų ligas. 

Kokią kramtomą gumą galima vartoti?

Becukrė kramtomoji guma yra puiki išeitis mėgstantiems kramtomąją gumą. Toks produktas ne tik pašalina maisto likučius, atgaivina burnos kvapą, bet ir savo sudėtimi nekenkia žmogaus dantims. Taip pat, becukrės kramtomosios gumos savo sudėtyje dažnai turi ir naudingų sudėtinių dalių, kurios padeda apsisaugoti nuo ėduonies ar kitų dantų ir dantenų ligų. 

Becukrių kramtomųjų gumų trūkumai

Problema su becukrėmis gumomis yra ta, kad ne visos jos yra vienodos. Skirtingų prekinių ženklų gumose gali būti naudojami įvairūs dirbtiniai saldikliai, kurie gali būti nuo saugių iki rizikingų. Dauguma žmonių mano, kad pasirinkimas be cukraus yra sveikesnis, tačiau daugelis dirbtinių saldiklių gali būti tokie pat kenksmingi kaip ir cukrus, o kartais net blogesni. 

Kad būtumėte tikri becukrės kramtomos gumos saugumu, prieš pirkdami visada įsitikinkite, kad jos sudėtyje esantis saldiklis yra ksilitolis.

Kas yra ksilitolis?

Kramtomoji guma be cukraus yra dažniausiai saldinama ksilitoliu, kuris yra randamas daugelyje vaisių ir daržovių, todėl yra laikomas natūraliu saldikliu. Ksilitolis kaip cukraus pakaitalas yra gaminamas iš kukurūzų arba medžių tokių kaip beržai.

Šis natūralus saldiklis savo išvaizda ir skoniu primena cukrų, tačiau turi perpus mažiau kalorijų ir nedidina cukraus kiekio kraujyje, todėl jį saugu vartoti net diabetikams. 

Ksilitolis kaip cukraus pakaitalas yra naudojamas tokiuose produktuose, kaip ledai, saldainiai, šokoladas, sausainiai, pyragų mišiniai, riešutų sviestas ir pan. Jis taip pat yra naudojamas kaip skonio stipriklis ir kovos su ėduonimi priemonė dantų pastose, burnos skalavimo skysčiuose ir becukrėse kramtomosiose gumose.

Becukrių kramtomųjų gumų su ksilitoliu nauda

Nauda kramtant becukrę gumą, kaip ir paprastą gumą su cukrumi yra panaši - padidėja seilių gamyba burnoje, sumažėja nemalonus burnos sausumas, blogas burnos kvapas bei pasišalina maisto likučiai. 

Tačiau didžiausias ir pagrindinis skirtumas yra toks, kad becukrėje kramtomoje gumoje esantis ksilitolis (kurio nėra įprastose kramtomųjų gumų sudėtyse) neutralizuoja burnoje esančias rūgštis, kurios yra vienos iš pagrindinių ėduonies sukėlėjų. Tokia kramtomoji guma su ksilitoliu turi visiškai priešingą poveikį negu guma su cukrumi - vietoj didinant ėduonies atsiradimo tikimybę, ją mažina.

Kaip ir cukrų, ksilitolį lengvai pasisavina bakterijos, tačiau jį įsisavinusios bakterijos jo nepaverčia rūgštimis, o tiesiog išstumia neapdirbtą. Tokiam procesui bakterijos sunaudoja didelį kiekį energijos, todėl jos nebeturi jėgų daugintis. Išstumtas ksilitolis burnoje ir toliau atlieka ėduonies profilaktiką, o jo mažas lipnumas ir klampumas nesukuria gerų sąlygų bakterijoms daugintis.

Vartojimas. Rekomenduojama becukrę kramtomąją gumą vartoti maždaug dvidešimt minučių po kiekvieno valgio. Taip bus skatinama seilių gamyba, kuri padės išvalyti dantis nuo maisto likučių bei rūgščių pertekliaus ir galės atlikti svarbų vaidmenį padedant išvengti dantų ėduonies ir dantenų ligų.

 

Kviečiame įsigyti ir išbandyti "Miradent Xylitol" becukrę kramtomą gumą su ksilitoliu. Turime cinamono, mėtų, spanguolių ir vaisių skonių.

Savo asortimente turime kramtomųjų gumų su ksilitoliu ir vaikams. Siūlome obuolių ir braškių skonius.