Burnos sausumas: priežastys ir patarimai kaip to išvengti

Burnos sausumas arba kserostomija (medicininis terminas) žmogui gali sukelti labai nemalonius pojūčius, kurie ypatingai yra jaučiami ryte. Ši būklė pasireiškia dėl seilių nepakankamumo, kai seilių liaukos pradeda gaminti jų mažiau negu įprastai. Tokia burnos būklė gali atsirasti dėl įvairių priežasčių, tačiau to ignoruoti gydytojai nepataria. Žemiau pateikiame informaciją apie tai, kas gali sukelti burnos sausumą ir kaip pašalinti šios būklės požymius.

Kodėl seilės yra svarbios?

Seilės atlieka labai svarbų vaidmenį žmogaus organizme, nes jos ne tik palaiko drėgmę burnoje, bet ir naikina bakterijas, valo burnos ertmę bei padeda nuplauti maisto likučius. Dažnas ir negydomas burnos sausumas gali paskatinti bakterijų dauginimąsi burnoje, dėl kurių padidėja tikimybė atsirasti dantų ėduoniui, susirgti dantų bei dantenų ligoms ar net prarasti dantis. Taip pat, yra atlikta mokslinių tyrimų, kurie patvirtina net depresijos ryšį su burnos problemomis ir jų sukelta prasta burnos būkle.

Kas sukelia burnos sausumą?

Burnos džiūvimą gali sukelti daug įvairių veiksnių. Kai kurie iš šių veiksnių lemia laikiną burnos išsausėjimą, kol kiti gali lemti nuolatinį burnos džiūvimą.

Per mažas išgeriamo vandens kiekis. Labiausiai akivaizdi priežastis yra dehidratacija. Tai pasireiškia tada, kai suvartojate mažiau vandens, nei organizmas jo išskiria su šlapimu, prakaitu ar kitais būdais.

Seilių liaukų veiklos sutrikimas. Kitaip vadinama - hiposalivacija, kai žmogaus liaukos gamina per mažai seilių. Šis sutrikimas objektyviai nustatomas matuojant išskiriamų seilių kiekį burnoje.

Kvėpavimas per burną. Viena dažniausių burnos džiūvimo naktį priežasčių yra knarkimas arba kvėpavimas per burną. Naktinis kvėpavimas per burną gali atsirasti dėl užsikimšusių nosies ertmių ir yra susijęs su kvėpavimo sutrikimu miego metu. 

Rūkymas. Dėl cigarečių dūmuose esančių toksinų rūkantys asmenys gamina mažiau seilių nei nerūkantieji. Taip pat tabakas gali pakeisti seilių tekėjimo greitį, kuris turi įtakos burnos sausėjimui.

Alkoholis. Alkoholis dehidratuoja organizmą, ypač kai jis yra vartojamas dažnai. Dehidratacija nuo alkoholinio vyksta ne tik organizmo viduje, bet ir burnos ertmėje. 

Burnos skalavimo skysčiai su alkoholiu. Visi burnos skalavimo skysčiai savo sudėtyje turintys alkoholio taip pat džiovina burną. Tokių skysčių paskirtis dažniausiai yra gydomoji, todėl jį paskirti gali tik burnos higienistas arba gydytojas odontologas.

Dantų pastos su SLS. Natrio laureto sulfatas (angliškai - sodium laureth sulfate) yra pakankamai dažnai naudojamas higienos priemonėse ir yra atsakingas už priemonės putojimą. Ši medžiaga gali sukelti burnos sausumą, o esant šiai indikacijai ji gali paskatinti opelių ir žaizdelių atsiradimą burnos ertmėje.

Vartojami vaistai. Įvairūs vaistai gali sukelti burnos džiūvimą kaip šalutinį poveikį, nes daugelis vaistų trikdo seilių gamybą. Daugiau nei vieno vaisto vartojimas taip pat gali paskatinti burnos sausumą.

Stresas. Burnos džiūvimas dėl streso gali atsirasti, dėl dažnesnio kvėpavimo per burną arba jei turite rūgšties refliukso problemų. Organizmas yra labiau linkęs į rūgšties refliuksą intensyvaus streso ir nerimo laikotarpiais, o tai gali neigiamai paveikti seilių liaukas ir lemti mažesnį seilių išsiskyrimą. 

Kapų nešiojimas. Ortodontinio gydymo metu burnos džiūvimas gali pasireikšti dėl to, kad tiesinančios kapos iš pradžių gali sukelti tam tikrą dirginimą arba dantenų patinimą. Organizmas į tai reaguoja sumažindamas seilių gamybą, o tai sukelia padidėjusį sausumą, kurį jaučiate burnoje.

Kaip sumažinti sausumą burnoje?

Dieną gerti daug vandens. Rekomenduojama gerti vandenį ne tik visą dieną, bet ir naktį šalia lovos laikyti stiklinę vandens. Jei išsiugdysite šį įprotį ir jo laikysitės, galbūt pastebėsite, kad burnos džiūvimas jums nebėra problema. Dehidratacija yra labai dažnai pasitaikanti burnos džiūvimo naktį priežastis.

Kramtyti becukrę kramtomą gumą po maisto. Patariama stimuliuoti seilių liaukas užkandžiaujant ir kramtant saldainius ir gumą be cukraus. Produktai, kurių sudėtyje yra ksilitolio, taip pat gali padėti išvengti ėduonies. 

Naudoti burnos sausumą gydančias priemones. Taip pat rekomenduojama įsigyti be recepto parduodamų dantų pastų, gelių, purškiklių ir specialiai sukurtų pastilių, kurios gerina seilių išsiskyrimą. Mūsų rekomenduojami sausumą burnoje mažinantys produktai:

Kada kreiptis į gydytoją?

Ne visiems žmonėms, kuriems džiūsta burna, reikia kreiptis į gydytoją. Kartais problemą galima išspręsti geriant daugiau vandens, naudojant burnos sausuma gydančias nereceptines priemones arba mažinant alkoholio vartojimo bei rūkymo kiekius. 

Tačiau rekomenduojame kreiptis į gydytoją, jei:

  • Namų gydymo būdai nesumažina simptomų;
  • Burnos sausumas turi įtakos jūsų miegui;
  • Burnos džiūvimą lydi kiti simptomai, pavyzdžiui, akių sausumas arba padidėjusios seilių liaukos;
  • Pastebėjote atsiradusias opeles ar žaizdeles burnos ertmėje.

Gydytojas peržiūrės Jūsų vartojamus vaistus, įvertins burnos higienos įpročius ir naudojamas priemones, su jums aptars kitas galimas indikacijas ir esant poreikiui paskirs tolimesnius tyrimus, kad nustatytų, ar burnos džiūvimas nėra susijęs su rimtesniu sutrikimu.