Dantų valymas šepetėliu: taisyklinga technika, trukmė ir priežiūros patarimai

Jūs galite nusipirkti gerą, saugų ir odontologų patvirtintą dantų šepetėlį, tačiau ar žinote, kaip teisingai juo naudotis ir kaip jį laikyti? Vien gero dantų šepetėlio įsigijimas neapsaugos jūsų dantų ir dantenų nuo galimų grėsmių, tad labai svarbu žinoti esmines dantų valymo šepetėliu, jo laikymo ir keitimo nauju taisykles. Žemiau išvardinti patarimai tinka naudojantiems tiek mechaninį, tiek elektrinį dantų šepetėlius.

Kaip teisingai valytis dantis šepetėliu?

Odontologai pastebi dvi didžiausias dantų valymo klaidas, kurios daro realią žalą jų pacientų dantims – perspaudimas ir netaisyklingi judesiai.

Perspaudžiant dantų šepetėlį jūs keliate realią grėsmę savo dantims ir dantenoms. Simptomai ir pasekmės, kurie yra sukeliami perspaudžiant dantų šepetėlį:

  • Išplonėjęs dantų emalis sukelia dantų jautrumą, dantys tampa itin pažeidžiami aplinkos veiksniams, greičiau genda;
  • Atsiradę dantenų pažeidimai gali sukelti jautrumą, kraujavimą ir netgi recesiją;
  • Plombos greičiau braižosi, tampa matinės, greičiau sugeria pigmentinį dažą.

Kad išvengti visų šių simptomų ir pasekmių, jūs negalite perspausti savo dantų šepetėlio. Dantis valykite švelniai, o riešas ir visa ranka turi būti atsipalaidavusi. Dantų šepetėlį spauskite tik tokia jėga, kokia galite spausti suėmus dantų šepetėlio rankenėle dviem pirštais, nykščiu ir smiliumi, išlaikant ranką ir riešą atpalaiduotą.

Neteisingi dantų valymo judesiai: taisyklingos technikos svarba

Kita dažnai pasitaikanti problema – netaisyklingi valymo judesiai. Dantys gali būti valomi tik sukamaisiais arba šluojamaisiais judesiais. Odontologai griežtą „ne“ taria horizontaliems dantų valymo judesiams. Tokie judesiai ne tik neefektyviai nuvalo apnašas nuo dantų paviršiaus, bet gali sukelti dantų nusidėvėjimą (abraziją) vietose, kuriose buvo atliekami judesiai. Abrazijos paveiktos emalio vietos išdilinamos, dėl ko gali atverti danties dentinas. Tai žmogui sukelia dantų jautrumą, dantys greičiau genda.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad šepetėlio šereliai turi būti pakreipti 45 laipsnių kampu į dantenų liniją. Tik tokiu būdu jūs efektyviai pašalinsite dantų apnašas.

Tiek dantų šepetėlio perspaudimas, tiek netaisyklingi valymo judesiai žmogaus dantims ir dantenoms padaro neatstatomos žalos, kurią ištaisyti galima tik odontologo kabinete. Tad nepamirškite – valome nespaudžiant tik sukamaisiais arba šluojamaisiais judesiais.

 

[Išsisaugoti paveikslėlį]

Dantų valymo šepetėlių trukmė ir dažnis

Nors burnos priežiūros specialistai sako, kad dantis reikia valyti apie 2 – 3 minutes, tačiau nesiorientuokite pagal laiką ir nesistenkite įtilpti į šį laiko tarpą. Visų svarbiausia yra nuo apnašų nuvalyti kiekvieną danties paviršių, o išsivalius dantis jausti švarą burnoje.

Taip pat nepersistenkite su dantų valymo dažniu. Tikrai nereikia dantų valyti šepetėliu dažniau negu 2, o išskirtiniais atvejais 3 kartus. Per dažnas dantų valymas taip pat, kaip ir nevalymas, gali pakenkti dantims.

Kaip dažnai reikia keisti dantų šepetėlį?

Mokslinių tyrimų metu įrodyta, kad jau po 2 - 3 mėnesių naudojimo dantų šepetėlio šereliai tampa vis mažiau veiksmingi šalinant apnašas, todėl norint palaikyti gerą burnos higieną, rekomenduojama reguliariai keisti dantų šepetėlį ar jo galvutę. Taip pat toks laiko tarpas yra pakankamas bakterijoms susikaupti ir pradėti daugintis tarp jūsų šepetėlio šerelių, todėl nors jums ir gali atrodyti, kad dantų šepetėlio šereliai yra nenusidėvėję, nepamirškite, kad ši drėgna ir šilta terpė yra puikūs namai milijonui blogųjų bakterijų daugintis.

Keisti dantų šepetėlį reikia ir po kiekvienos ligos, kadangi sergant jūs savo organizme nešiojate virusą, o per burnos ertmę galite jį pernešti. Valant dantis šepetėliu, virusas patenka ant šepetėlio šerelių ir ten apsigyvena, todėl labai svarbu po kiekvienos ligos jį pakeisti. 

Taip pat, keisti dantų šepetėlį reikia ir po profesionalios burnos higienos procedūros, kad į savo švarią burnos ertmę vėl neįneštumėte bakterijų, ir po chirurginių procedūrų, kad nesukeltumėte komplikacijų, žaizda neužsikrėstų ir pagreitėtų gijimas. 

Kaip teisingai laikyti dantų šepetėlį?

Labai svarbu, kad vonios kambaryje laikomų skirtingų šeimos narių dantų šepetėlių šereliai nesiglaustų. Kaip aukščiau minėjome, tarp šepetėlio šerelių dauginasi daug įvairių bakterijų, tad jeigu šereliai glaudžiasi, bakterijos persineša nuo vieno dantų šepetėlio ant kito, o tai tikrai nėra naudinga jūsų sveikatai. Per burnos ertmę persiduoda įvairios ligos, bakterijos, virusai ir netgi dantų ėduonis, tad siekdami apsaugoti save ir savo šeimos narius, pasirūpinkite, kad šereliai nesiglaustų.

Dar vienas burnos priežiūros specialistų patarimas – neuždarykite šepetėlio galvutės. Yra šepetėlių, kurie yra parduodami su galvutės apsauginiu dėkliuku, tačiau jis nėra skirtas kasdieniam naudojimui. Uždaryti šereliai džiūva lėčiau, todėl tai tampa tobula drėgna terpe bakterijoms daugintis. Leiskite savo šepetėliui kvėpuoti, o apsaugą naudokite tik kelionių metu.

Taigi, yra svarbu ne tik turėti saugų dantų šepetėlį, bet ir žinoti, kaip teisingai juo naudotis bei kaip jį laikyti. Žmogaus burnos ertmė yra tiesioginis kelias į mūsų organizmo vidų, todėl mes privalome ja rūpintis teisingai, o mūsų burnos priežiūros įpročiai negali kenkti mūsų dantims. Teisingas priemonių pasirinkimas ir jų taisyklingas naudojimas – kelias į sveiką ir švarią šypseną.