7 patarimai, kaip pasirūpinti jautriais dantimis

Dantų jautrumas yra didelė problema, nes dėl jaučiamo dantų gėlimo ir diskomforto, asmeniui yra sunku skirti dėmesį savo kasdienei rutinai ir veiklai. Jautrių dantų priežastis - emalio ir dantenų pažeidimai, kurie sutrumpina kelią išoriniams veiksniams (pavyzdžiui šalčiui ar karščiui) pasiekti jūsų danties nervą, taip sukeliant gėlimą ar net stiprų skausmą burnoje. Tiek dantenos, tiek dantų emalis yra lyg apsauginis jūsų dantų sluoksnis, tad natūralu, kad atsiradus jo pažeidimams yra jaučiamas ir dantų jautrumas.

Išoriniai veiksniai, lemiantys dantų jautrumą

Žemiau išvardinome keletą išorinių priežasčių, kurios sukelia dantų jautrumą bei skatina atsirasti tokioms indikacijoms, kaip emalio pažeidimas, išplonėjimas ar korozija (kai dantų emalis tampa korėtas lyg kempinė), dantenų uždegimas ar recesija (kai dantenos pakyla ir atsidengia šaknis) bei dantų ėduonis: 

  • Kieto dantų šepetėlio naudojimas (gali išsivystyti dantenų recesija, susibraižyti emalis ar atsirasti emalio korozija);
  • Per stiprus vidutinio kietumo šepetėlio spaudimas valant dantis (gali išsivystyti dantenų recesija, susibraižyti emalis ar atsirasti emalio korozija);
  • Dėl tarpdančiuose įstrigusių ir neišvalytų maisto likučių (gali išsivystyti ėduonis);
  • Ilgas abrazyvios dantų pastos naudojimas (gali suplonėti ir susibraižyti emalis);
  • Ilgas burnos skalavimo skysčio naudojimas, kuriame yra rūgščių (gali išplonėti emalis);
  • Nuolatinis dantų balinimas, ypač odontologų nepatvirtintomis priemonėmis (gali išplonėti emalis, atsirasti dantenų uždegimas ar dantenų recesija);
  • Rūgštūs maisto produktai (gali suplonėti emalis);
  • Dažnas labai karšto arba šalto maisto vartojimas;
  • Nekokybiškas dantų plombavimas;
  • Dantų griežimas.

Svarbu apsilankyti pas gydytoją odontologą, kad tinkamai įvertintų ir paskirtų gydymą

Kartais pasitaiko, kad dantų jautrumas atsiranda ir dėl dantenų uždegimo. Tokiais atvejais užtenka atlikti profesionalią burnos higienos procedūrą ir naudoti gydančias burnos priežiūros priemones pagal higienisto rekomendacijas. Taip pat, ši nemaloni problema gali ištikti ir asmenis griežiančius dantimis.

Bet kokiu atveju, jeigu turite jautrius dantis, rekomenduojama apsilankyti pas gydytoją odontologą tam, kad specialistas galėtų įvertinti jūsų dantų būklę ir nustatyti dantų jautrumo priežastį. Kiekvienai dantų jautrumo priežasčiai gydytojas paskiria skirtingus gydymo metodus.

Rekomendacijos, kaip pasirūpinti jautriais dantimis

1. Venkite karšto ir šalto maisto

Jeigu jūsų dantų emalis yra pažeistas , išplonėjęs ar yra atsiradusi emalio korozija, rekomenduojame vengti visų karštų ir šaltų gėrimų bei maisto. Rekomenduojama valgyti ir gerti kambario temperatūros maisto produktus, kadangi bet koks maisto temperatūros svyravimas gali jums sukelti diskomfortą, įskaitant ir geliantį skausmą.

2. Esant dantų griežimui, nešiokite kapas

Kartais jautrūs dantys atsiranda dėl to, kad naktį griežiate dantimis. Tai vadinama bruksizmu ir ši liga gali sukelti emalio nusidėvėjimą, kuris ir sukelia dantų jautrumą. Kad išvengtumėte dantų griežimo rekomenduojama pasigaminti apsaugines naktines dantų kapas, kurios apsaugos jūsų dantis nuo įtampos, stipraus sukandimo ir jų sukeliamo dantų jautrumo.

3. Venkite rūgščių ir cukraus

Kol dantys vis dar jautrūs, rekomenduojama vengti rūgščių gėrimų ir maisto, ypač citrusinių vaisių. Taip pat venkite ir saldžių gėrimų bei maisto, kadangi juose esantis cukrus skatina apnašų susidarymą ir bakterijų dauginimąsi, todėl gali sukelti dantų ėduonį bei padidinti dantų jautrumą. 

4. Reguliariai valykite tarpdančius siūlu, tarpdančių šepetėliais ir irigatoriumi

Viena iš dantų jautrumo priežasčių gali būti dantenų ligos arba jų atsitraukimas dėl prastos asmeninės burnos higienos. Jūsų dantenos gali atsitraukti nuo apnašų ir bakterijų rūgščių sukelto uždegimo. Kasdien valydami dantis šepetėliu, dantų siūlu ir tarpdančių šepetėliais galite užtikrinti sveiką dantų emalio ir dantenų būklę. Sveikos dantenos apsaugo dantis ir užkerta kelią dantų jautrumui. Maksimaliam tarpdančių švaros rezultatui pasiekti, burnos priežiūros specialistai taip pat rekomenduoja naudoti burnos irigatorių.

5. Valykite dantis su jautriems dantims skirta pasta bei naudokite remineralizuojančius dantų gelius

Šios dantų pastos gali padėti šiek tiek sumažinti diskomfortą ir dantų jautrumą. Rinkoje yra nemažai dantų pastų skirtų jautriems dantims, todėl pasirinkite tokią, kuri, jūsų manymu, veiksmingai padėtų išspręsti dabartinę jūsų būklę. Tokios pastos savo sudėtyje turi hidroksiapatitų ir kitų mineralinių medžiagų, kurios padeda užpildyti išplonėjusio, korėto ar sutrūkinėjusio emalio tarpelius ir taip apsaugo dantų nervus nuo dirgilių. Taip pat, tokių dantų pastų RDA (abrazyvumo arba šiurkštumo) indeksas yra mažesnis, todėl valydami tokia dantų pasta, jūs nekenksite savo emaliui ir toliau jo nebraižysite. Tokia pasta dantis valykite du kartus dienoje. Norint paspartinti dantų jautrumo sumažinimą ant jautrių zonų taip pat galite aplikuoti remineralizuojantį gelį.

Jautriems dantims skirtas pastas su hidroksiapatitais ir kitomis mineralinėmis medžiagomis rasti mūsų el. parduotuveje, taip pat turime specialias komplektacijas jautriems dantims

6. Naudokite minkštą specialiai jautriems dantims pritaikytą šepetėlį

Minkšti ir jautriems dantims pritaikyti dantų šepetėliai yra specialiai sukurti taip, kad užtikrintų tam tikrą komfortą valantis dantis. Tokių šepetėlių šereliai būna itin švelnūs, dažniausiai prailginti, todėl valydami tokiu šepetėliu būsite užtikrinti, kad kruopščiai išvalysite net tolimiausius kampelius. Valydami dantis stenkitės nespausti šepetėlio, o pažeistas ar jautrias vietas valykite dar švelnesniais sukamaisiais arba šluojamaisiais judesiais. 

Jeigu minkšto dantų šepetėlio neturite, jį galite išsirinkti mūsų el. parduotuveje, taip pat sudarėme specialias komplektacijas jautriems dantims.

7. Apsilankykite pas odontologą

Jei nei vienas iš aukščiau išvardintų būdų nepadeda atsikratyti jautrių dantų, o jūs ir toliau kenčiate, labai rekomenduojame apsilankyti pas odontologą. Jautrūs dantys gali pranešti ir apie rimtesnę dantų ligą, todėl yra labai svarbu tiksliai nustatyti to priežastį ir ją pašalinti. Kuo ilgiau lauksite, tuo didesnė tikimybė, kad liga progresuos ir sukels nesugrąžinamų padarinių.

Apibendrinant, jautrūs dantys dažniausiai atsiranda tik dėl to, kad asmuo teisingai nesirūpina savo asmenine burnos higiena, todėl, kad išvengtumėte tokios problemos, nepamirškite dantų pasta (tik pritaikyta pagal savo burnos būklę)  ir minkštu šepetėliu dantis valyti ryte ir vakare, kiekvieną rytą valyti liežuvį bei kiekvieną vakarą kruopščiai išsivalyti tarpdančius. Taip pat po kiekvieno maisto kramtykite becukrę kramtomą gumą su ksilitoliu. Tokie asmeninės burnos higienos įpročiai ne tik padės išvengti jautrių dantų, bet ir apsaugos nuo kitų dantų ligų.