8 dalykai, kuriuos tėvai turėtų žinoti apie savo vaikų dantų priežiūrą

Kada turėtumėte nuvesti savo vaiką pirmą kartą pas odontologą? Kada reikia pradėti valyti vaiko dantis su dantų šepetėliu ir nuo kelių metų jis turėtų tai atlikti savarankiškai? Nuo kokio amžiaus galima pradėti naudoti dantų pastą? Nuo kada reikėtų pradėti valyti vaiko tarpdančius? Kas gali pakenkti vaiko burnos ir dantų vystymui?

Nors visi tėvai nori, kad jų vaikai turėtų taisyklingai besivystančius ir sveikus dantis be ėduonies, tačiau daugelis jų nežino, kaip padėti vaikams palaikyti taisyklingą asmeninę burnos higieną. Tad, norėdami jums padėti, mūsų burnos priežiūros specialistai parengė keletą rekomendacijų.

1. Kaip valyti kūdikių ir mažų vaikų dantukus?

Vaikų dantų priežiūra turi prasidėti dar prieš išdygstant pirmajam dantukui. Tai, kad dantų nematyti, nereiškia, kad jų nėra. Gimęs kūdikis žandikaulyje turi 20 neišdygusių pieninių dantų, nors kai kurie iš jų yra jau visiškai susiformavę.

Taigi, kaip prižiūrėti šiuos mažus dantukus?

  • Net ir kūdikiui, kuriam dar nėra išdygusių dantukų, burnos ertmėje gali kauptis bakterijos, kurios gali daugintis ir sukelti burnos sveikatos problemų. Prieš pradėjus dygti pirmiesiems dantukams, kasdien švelniai perbraukite savo vaiko dantenas švaria marline šluoste arba specialiu antpirščiu su švelniais šereliais, kad kenksmingos bakterijos neužsilaikytų burnoje ir žūtų.
  • Kai kūdikiui išdygsta pirmasis dantukas, valykite jį  specialiu antpirščiu su švelniais silikoniniais šereliais arba specialiai kūdikiams skirtu dantų šepetėliu. Naudokite vandenį ir truputį dantų pastos (mažo grūdelio kiekio) be fluoro pasta. Taip pat, atsiradus pirmajam tarpdančiui, yra labai svarbu jį iškart pradėti valyti dantų siūlu.
  • Maždaug 2 metų amžiaus vaikas turėtų išmokti spjaudyti, o ne nuryti dantų pastą. Venkite duoti vaikui vandens, kad jis išmoktų šluostytis ir spjaudytis greičiau. Kada vaikas išmoksta išspjauti dantų pastą (2-3 metų amžiaus), galima pradėti naudoti dantų pastą su fluoro kiekiu iki 1000 ppm. Jeigu ėduonies atsiradimo rizika maža, vaikas neturi sveikatos sutrikimų ir geriamajame vandenyje yra padidintas fluoridų kiekis, tuomet rekomenduojama naudoti dantų pastą su 500 ppm fluoro kiekiu. Esant didelei ėduonies rizikai, nuo 3 metų amžiaus vaikui galima naudoti tėvų priežiūroje dantų pastą kurioje yra 1450 ppm fluoridų, tačiau labai svarbu prižiūrėti vaiką, kad jis jos nenurytų.
  • 6 metų ir vyresni vaikai jau turėtų naudoti žirnelio dydžio dantų pastos kiekį, tačiau svarbu žinoti, kad jaunesnius nei 8 metų vaikus visada rekomenduojama prižiūrėti, kol jie valosi dantis, nes jie vis dar gali nuryti dantų pastą. Jeigu vaikas nuolat nuryja dantų pastos su fluoru, ilgainiui ant vaiko dantukų gali išsivystyti fluorozė (baltos/rudos dėmės ant dantų). Nuo 6 metų amžiaus esant didelei ėduonies rizikai galima naudoti pastas iki 1450 ppm fluoro kiekio sudėtyje, tačiau tėveliai turi būti įsitikinę, kad vaikas dantų pastos tikrai nenuryja. Esant mažai ėduonies rizikai dantų pastoje fluoro kiekis gali būti iki 1000 ppm. Taip pat, nepamirškite valyti ir tarpdančių - tai atlikite prieš dantų valymą šepetėliu ir dantų pasta. Nepakenks jeigu vaiką pripratinsite ir prie liežuvio valymo.

 2. Fluoras padeda išvengti dantų ėduonies

Fluoras yra mineralas, kuris pasidengęs ant dantų sukietina dantų emalį ir veiksmingai kovoja su blogosiomis bakterijomis, galinčiomis sukelti dantų ėduonį. Fluoras gali būti dviejų formų - vietinis arba sisteminis:

  • Vietinis fluoras dažniausiai yra randamas dantų pastose, kurių naudojimas vietiškai vykdo ėduonies profilaktiką, stiprina minkštus jaunųjų dantukų audinius bei padeda susiformuoti stipriam dantų paviršiui (emaliui). Vietiškai naudojamas fluoras taip pat padeda atkurti vietas, kurios jau yra paveiktos rūgščių - tokios paveiktos vietos vėliau išsivysto į ėduonį, o fluoras gali tam užkirsti kelią. 
  • Sisteminis fluoras dažniausiai yra randamas maisto papilduose arba vandenyje. Tėveliai turėtų žinoti, kiek fluoro yra iki jų atkeliaujamame geriamame vandenyje. Jeigu vandenyje yra didele koncentracija fluoro, tuomet burnos priežiūros specialistai rekomenduoja tokio vandens negerti, kad vaikams neišsivystytų dantų fluorozė arba naudoti dantų pastas su mažesniu kiekiu fluoro. Svarbu žinoti, kad sisteminis fluoras patekęs į organizmą per seiles tampa danties struktūros dalimi, taigi jo perdozuoti negalima.

3. Dantų ėduonis yra didelė vaikų dantų problema

Dantų ėduonis nėra problema, kurią turi tik vyresnio amžiaus vaikai ar suaugusieji - jį gali turėti net ir kūdikiai. Kūdikio užmigdymas su buteliuku gali pakenkti kūdikio dantims. Cukrus iš sulčių, mišinio ar pieno, kuris ant miegančio kūdikio dantų išbūna kelias valandas, gali suardyti emalį ir taip sukelti dantų ėduonį. Taip atsitikus, dantys gali pakeisti spalvą, atsirasti dėmių ir duobučių, o sunkiais atvejais sugedusius dantis gali tekti traukti. 

Dantų ėduonis yra didelė vaikų dantų problema - iki aštuntojo gimtadienio 60% vaikų turi dantų ėduonį. Tai nutinka todėl, kad pieninių dantukų arba nesenai išdygusių nuolatinių dantų paviršius (emalis) yra nesusiformavęs ir ypač pažeidžiamas. Kad išvengti dantų ėduonies, burnos priežiūros specialistai rekomenduoja naudoti dantų pastas su fluoru bei laikytis nepriekaištingos asmeninės burnos ertmės higienos.

4. Kada rekomenduojama vaiką atvesti pirmajam vizitui pas odontologą?

Vaikams apsilankyti pas odontologą burnos priežiūros specialistai rekomenduoja iki pirmojo gimtadienio. Pirmojo vizito metu odontologas jums parodys ir paaiškins, kaip tinkamai valyti dantis šepetėliu ir dantų siūlu bei apžiūrės mažylio burnos ertmę jam sėdint jums ant kelių. Odontologas įvertinęs kūdikio burnos būklę jums patars, kada turėtumėte apsilankyti sekantį kartą.

Taip pat, tokie vizitai gali padėti anksti nustatyti burnos ir dantų problemas bei užkirsti joms kelią. Be to, vaikas lankydamasis pas odontologą nuo ankstyvo amžiaus, gali lengvai priprasti prie odontologo kėdės, dėl to gali neišsivystyti ir baimė lankytis pas burnos priežiūros specialistą.

5. Kada vaikas pats savarankiškai turėtų mokėti valyti dantis?

Vaikai savarankiškai turėtų pradėti valytis dantis jau nuo 6 metų amžiaus, tačiau iki kol vaikui sueis 10 metų vis tiek turėtumėte jį prižiūrėti valantis dantis, kad įsitikintumėte, jog jis išskalauja dantų pastą, o prireikus jam pagalbos būsite šalia bei galėsite padėti ar priminti, kaip reikia teisingai valytis dantis. Taip pat nebijokite ir patys pervalyti vaikų dantis.

Nepamirškite, kad esant didelei ėduonies rizikai rekomenduojama naudoti dantų pastas su didesniu kiekiu fluoru, kad ypač pažeidžiami pieniniai dantukai būtų apsaugoti nuo ėduonies, todėl tėvų priežiūra valant dantis yra ypatingai svarbi. Fluorozė (baltos arba rudos dėmės ant dantų) nėra vienintelė skaudi pasekmė, jeigu vaikas reguliariai nuryja dantų pastą. Taip pat svarbu žinoti, kad vaikas gali apsinuodyti.

6. Įprasti čiulptukai gali sukelti rimtų ortodontinių problemų

Retas tėvelis, kuris žino, kad paprasti vaikiški čiulptukai ne tik neatneša jokios naudos, bet ir trikdo vaiko žandikaulių, taisyklingo sąkandžio bei tiesių dantų vystymąsi. Šiuo metu rinkoje yra tokių čiulptukų, kurie netrukdo teisingai vaiko raidai, išlaiko sąkandį taisyklingą, o dantukus tiesius. Ieškant savo vaikui čiulptuko, kuris nekenktų, labai svarbu, kad jie būtų patvirtinti gydytojų ortodontų.

7. Pieniniai dantys iškrenta natūraliai

Vaikų pieniniai dantukai natūraliai pradeda kristi maždaug nuo 6 metų amžiaus. Ties devintuoju gimtadieniu vaikas jau turėtų turėti apie 12 nuolatinių dantų, o iki 12 metų vaikas jau turėtų nebeturėti jokių pieninių dantų.

Svarbu suprasti, kad dantukų kaitos proceso pradžioje tėveliai turėtų ypatingai rūpintis savo vaikų dantų švara, kadangi nuolatiniai dantys išdygsta vis dar pilnai nesusiformavę - jų dantų emalis vis dar yra minkštas, dėl to jie yra labai pažeidžiami. Taisyklingi dantų valymo įgūdžiai bei teisingas burnos priežiūros priemonių pasirinkimas yra svarbiausi du faktoriai lemiantys sveikus vaiko dantis ateityje.

Taip pat, svarbu žinoti, kad pieninių dantų būklė daro įtaką besiformuojantiems nuolatiniams dantims. Jeigu pieniniai dantys yra neprižiūrimi ir genda, yra didelė tikimybė, kad nuolatiniai dantys išdygs sugedę arba silpni.

8. Sveika mityba - sveiki dantys

Kuo geresnė vaiko mityba, tuo daugiau galimybių išvengti ėduonies bei kitų burnos sveikatos problemų. Keleteas mūsų burnos priežiūros specialistų patarimų dėl vaiko mitybos:

  • Ribokite vaiko saldžių ar perdirbtų maisto produktų ir gėrimų vartojimą;
  • Pasistenkite, kad vaikas kasdien gertų pakankamą kiekį vandens. Hidratacija svarbi ne tik bendrai sveikatai, bet gurkšnojimas vandens visą dieną padeda užtikrinti, kad lipnios ar saldžios medžiagos kuo greičiau pasišalintų iš burnos ir nuo dantų paviršiaus.
  • Kai vaikui sukanka 6 mėnesiai, jie gali pereiti nuo buteliuko prie gertuvės (su šiaudeliu arba kietu snapeliu). Tai padeda išvengti skysčio susikaupimo aplink vaiko dantis. Iki pirmojo gimtadienio jie jau turės motorinių įgūdžių ir koordinacijos, kad galėtų savarankiškai naudotis puodeliu.

Nors iš pirmo žvilgsnio vaikų dantų priežiūra gali pasirodyti sudėtinga, tačiau viską darant paeiliui, po truputį vystosi taisyklingos burnos higienos įpročiai, kurie vaikui liks visą gyvenimą. Svarbu suprasti, kad sveiki vaiko dantys yra tėvelių atsakomybė - koks požiūris bus formuojamas vaikystėje, tokį požiūrį vaikas turės, kai taps suaugusiu. Taigi, tikimės, kad šis straipsnis jums padėjo labiau viską suprasti apie taisyklinga kūdikių bei mažų vaikų dantų priežiūrą.