Ryto ir vakaro dantų valymo rutina: tai, ką turėtumėte žinoti

Ar žinojote, kad žmogaus burnoje yra daugiau bakterijų nei žmonių visoje Žemėje? Žmogaus burnos ertmė turi itin palankias sąlygas bakterijoms daugintis, todėl kruopščiai išsivalyti dantis yra itin svarbu. Tačiau ar žinojote, kad netaisyklingai valydami dantis galime padaryti jiems daugiau žalos, nei naudos? Kaip žinoti, koks yra taisyklingas dantų valymas? Šiame straipsnyje pateikiame keletą patarimų apie tai, ką reikėtų žinoti valantis dantis tiek ryte, tiek vakare. Svarbu suprasti, kad teisingai valydami dantis ne tik išvengsime dažno apsilankymo pas odontologą, bet ir sutaupysime dideles sumas pinigų.

Kodėl reikia valytis dantis?

Dantis svarbu valyti, kad pašalintume susikaupusias apnašas ir maisto likučius. Jei ilgainiui apnašų nenuvalysime, susidarys palankios sąlygos dantenų uždegimui vystytis, dantų akmenims susidaryti, dantys pradės gesti, toliau seks periodonto ligos ir dantų netekimas. Juk visi norime sveikų dantų ir nevaržomai šypsotis. 

Kada ir kaip reikia valytis dantis?

Visi burnos priežiūros specialistai vieningai sutaria, kad dantis būtina valyti 2 kartus per dieną: ryte ir vakare. Tačiau, kokia turi būti taisyklinga ryto ir vakaro rutina?

Ryto rutina

Dažniausiai užduodamas klausimas - ryte valyti dantis rekomenduojama prieš pusryčius ar po jų? Burnos higienistai dažniausiai rekomenduoja valyti burnos ertmę prieš pusryčius. Per naktį žmogaus burnoje ir ant liežuvio paviršiaus susikaupia toksinai bei bakterijos, tad valgant pusryčius prieš burnos valymą, bakterijos kartu su maistu nukeliauja tiesiai į mūsų skrandį, taip patekdamos į mūsų organizmą. Kad apsaugotume savo organizmą nuo kenksmingų bakterijų ir toksinų, pirmiausia rekomenduojama nuvalyti liežuvį specialiu valikliu arba šepetėliu su liežuvio valymo geliu. Tuomet išsivalykite dantis minkštu dantų šepetėliu bei dantų pasta pagal jūsų asmeninę burnos būklę. Po dantų valymo rekomenduojama valgyti ir gerti praėjus 30 minučių tam, kad dantys spėtų įsisavinti dantų pastos veikliąsias medžiagas. Po pusryčių kruopščiai praskalaukite burną vandeniu, kad pašalintumėte susikaupusius maisto likučius.

Jei papusryčiavote prieš dantų valymą, tuomet svarbu palaukti bent 30 minučių ir tik tuomet valytis dantis. Po valgio burnos ertmėje susiformuoja rūgštinė terpė, kurią seilės neutralizuoja per pusvalandį. Tai reiškia, kad tuo laikotarpiu dantų emalis tampa minkštesnis ir labiau pažeidžiamas, o valant tokius dantis dantų šepetėliu, sukeliate riziką atsirasti rimtiems emalio pažeidimams. 

Vakaro rutina

Vakare dantis reikia valyti prieš miegą po paskutinio maisto ir gėrimų. Vis dėl to, išsivalyti dantis tik šepetėliu ir pasta neužtenka, kad burnos ertmė būtų visiškai švari. Paprastu dantų šepetėliu pašaliname tik dalį apnašų ir maisto likučių. Kita dalis lieka mūsų tarpdančiuose, todėl tarpdančiai turėtų būti valomi tarpdančių siūlu ir tarpdančių šepetėliais. Jei turite implantų ar nešiojate breketus arba norite nepriekaištingos tarpdančių švaros, tuomet puikiai tiks burnos irigatorius. Svarbu žinoti, kad tarpdančius rekomenduojama valyti prieš dantų valymą tam, kad į švarius tarpdančius patekusios dantų pastos veikliosios medžiagos atliktų savo darbą. Nepamirškite nuvalyti ir liežuvio specialia tam skirta priemone. Liežuvio grandiklis ar specialus šepetėlis turi būti keičiamas lygiai taip pat, kaip ir dantų šepetėlis - kas 3 mėnesius, persirgus infekcinėmis ligomis arba po kiekvienos burnos higienos procedūros. 

Dantų valymo eiga

  1. Liežuvio valymas liežuvio grandikliu arba specialiu šepetėliu ir geliu;
  2. Tarpdančių valymas tarpančių siūlais, tarpdančių šepetėliais, burnos irigatoriumi;
  3. Dantų valymas minkštu dantų šepetėliu ir dantų pasta;
  4. Nepriekaištingai švarai palaikyti naudokite vieno danties šepetėlį. 

Kaip žinoti, kad dantys yra švarūs?

Pats efektyviausias būdas patikrinti ar dantų paviršiai yra švarūs – naudoti apnašas dažančias tabletes. Apnašų tabletės yra puikus sprendimas norint išsivalyti savo dantis nepriekaištingai. Šias tabletes galima naudoti tiek prieš, tiek po dantų valymo.

Jeigu tabletes naudosite prieš dantų valymą, tuomet jas sukramčius matysite, kur apnašų susikaupia daugiausiai. Taip galėsite pastebėti, kiek laiko užtrunkate ir kiek pastangų reikia įdėti, kad visi dantys būtų švarūs. Jeigu tabletes naudosite išsivalę dantis, taip pasitikrinsite ar dantis išsivalote gerai, kadangi nusidažys tik tos vietos, kur yra likę apnašų.

Plačiau apie taisyklingą dantų valymą šepetėliu skaitykite mūsų kitame straipsnyje „Kaip teisingai valytis dantis šepetėliu ir kaip jį prižiūrėti“.

Taigi, kad turėtumėte sveikus dantis, taisyklinga individuali burnos priežiūra yra ne ką mažiau svarbi, nei reguliarūs apsilankymai pas gydytoją odontologą ar burnos higienistą. Kad išmoktumėte taisyklingo valymo, apsilankykite pas burnos priežiūros specialistą, kuris parinks individualiai jums tinkamas burnos priežiūros priemones ir apmokys kaip jomis teisingai naudotis. Jei išmoksite taisyklingos burnos priežiūros, tuomet jums reikės tik reguliariai apsilankyti profesionaliai burnos higienai ir profilaktinei apžiūrai.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Kamilė Mikalajūnaitė.