Ką reiškia abrazyvi dantų pasta ir kaip ji gali pakenkti jūsų dantims

Žiūrėkite video arba skaitykite straipsnį žemiau. 

Vis dažniau internetinėje erdvėje galime išvysti tokius žodžius, kaip “dantų pastos abrazyvumas” ir “RDA”. Ką jie reiškia? Kodėl prieš įsigyjant dantų pastą yra svarbu tai išsiaiškinti? Kuom tai susiję su mūsų burnos sveikata ir dantimis? Atsakymus į visus šiuos klausimus rasite žemiau. 

Ką reiškia RDA arba dantų pastos abrazyvumas?

RDA tai trumpinys iš anglų kalbos (Relative Dentin Abrasion), kuris išvertus į lietuvių kalbą reiškia santykinį dentino nudilimą, tai yra, kiek dantis yra išoriškai paveikiamas dantų pastoje esančių smulkiųjų dalelių. Kalbant paprastai, dantų pastos abrazyvumo indeksas arba trumpai tariant RDA nurodo dantų pastos konsistencijos šiurkštumą. Dantų pastoje esantis abrazyvumas yra matuojamas skaičiais, pagal kuriuos galima nustatyti dantų pastos saugų vartojimo dažnį.

Pagal JAV esančias odontologų rekomendacijas, dantų pastos pagal RDA indeksą yra skirstomos taip:

Dantų pastos abrazyvumo indeksas (RDA): Specialistų rekomendacijos:
RDA 0 - 70 Žemo abrazyvumo. Saugu vartoti kasdien.
RDA 71 - 100 Vidutinio abrazyvumo. Rekomenduojama vartoti ne daugiau 3 - 4 kartų per savaitę.
RDA 101 - 150 Aukšto abrazyvumo. Rekomenduojama vartoti ne daugiau 3 - 4 kartų per mėnesį.
RDA 151 - 250 Kenksmingo abrazyvumo. Vartoti nerekomenduojama.
Dantų pastų abrazyvumo (RDA) klasifikacijos ir vartojimo saugumo lentelė.

Ar didelio abrazyvumo dantų pasta gali pakenkti mūsų dantims?

Tikrai taip! Dantų pastos abrazyvumo indeksas paprastai tariant nurodo produkto šiurkštumą. Kuo šiurkštesnis produktas, tuo jūsų dantys yra labiau braižomi smulkiųjų dalelių. Nors trumpalaikėje perspektyvoje šiurkščios dantų pastos neigiamo poveikio galite nepastebėti, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje tai tikrai atsilieps jūsų dantų būklei pasireiškiant emalio bei plombų nusidėvėjimu, dantų jautrumu.

Specialistų rekomendacijos pagal RDA indeksą

Apie mažo abrazyvumo dantų pastas (RDA 0 - 70)

Visi odontologai ir burnos higienistai vieningai sutaria, kad saugiomis dantų pastomis galima laikyti tas, kurių RDA indeksas neviršija 70. Tokios dantų pastos tausoja dantų emalio ir plombų paviršius, jų nebraižo, nesukelia dantų jautrumo, todėl jas galima naudoti kasdien. Taip pat, mažo abrazyvumo dantų pastos yra rekomenduojamos žmonėms, turintiems estetinį plombavimą, kenčiantiems nuo dantų jautrumo, turintiems pleištinių defektų ar dantenų recesiją, bruksistams (griežiantiems dantis), sergantiems bulimija, turintiems problemų su skrandžio rūgštingumu, besilaukiančioms, kurias dažnai pykina.

Jeigu ir neturite prieš tai išvardintų problemų, burnos priežiūros specialistai vis tiek kasdieniam naudojimui rekomenduoja rinktis tik mažo abrazyvumo dantų pastas, kadangi taip apsaugosite savo dantų paviršių nuo susibraižymo ir nusidėvėjimo bei kitų ligų atsirandančių dėl netinkamo dantų pastos naudojimo.

Kai kurie žmonės teigia, kad mažo abrazyvumo dantų pastos nevalo dantų, tačiau tai yra netiesa. Visų apnašų ir maisto likučių pašalinimas priklauso nuo šepetėlio valymo judesių. Atliekant juos taisyklingai, burnos ertmė liks švari, net ir naudojant žemą RDA indeksą turinčią dantų pastą. Kaip atlikti taisyklingus valymo judesius šepetėliu skaitykite ČIA.

Apie vidutinio abrazyvumo dantų pastas (RDA 71 - 100)

Vidutinio abrazyvumo dantų pastos dažniausiai yra balinančios, kadangi jos geriau nuvalo dantų paviršių, pašalina minkštą apnašą ir naikina pigmentines dėmes . Tokios dantų pastos nėra kenksmingos jūsų dantims, tačiau jos gali pakenkti, jeigu yra naudojamos kasdien ir ne pagal specialistų rekomendacijas. Daugelis žmonių labiau mėgsta vidutinio abrazyvumo dantų pastas, kadangi jos geriau nuvalo apnašą  nuo dantų ir plombų paviršių, tačiau svarbu suprasti, kad švariai nuvalyti dantis galima ir su mažo abrazyvumo dantų pasta, jeigu yra atliekami taisyklingi valymo judesiai šepetėliu.

Vidutinio abrazyvumo dantų pastos yra rekomenduojamos žmonėms, kurie nori pašviesinti savo dantis, kenčia nuo gausaus apnašų susidarymo. Tačiau svarbu laikytis specialistų rekomendacijų ir tokią pastą naudoti ne daugiau nei 3 - 4 kartus per savaitę. Per dažnas vidutinio abrazyvumo dantų pastos vartojimas gali subraižyti dantų emalį ir plombų paviršių, sukelti dantų jautrumą ar privesti prie negrįžtamo emalio praradimo. Taip pat, tokios dantų pastos yra nerekomenduojamos turintiems estetinį plombavimą, kadangi subraižytas plombų paviršius praranda savo blizgumą ir labiau sugeria pigmentines apnašas, tad norėdami pabalinti estetines plombas (kurios nebąla), sukelsite atvirkštinį efektą - jos patamsės.

Apie aukšto abrazyvumo dantų pastas (RDA 101 - 150)

Aukšto abrazyvumo dantų pastos yra rekomenduojamos žmonėms, kurių dantys yra smarkiai linkę kaupti pigmentines apnašas, daug rūkantiems bei daug dažančių maisto produktų ir gėrimų vartojantiems asmenims. Tokia dantų pasta, dėl savo abrazyvumo, smarkiai pažeidžia dantų paviršių, tačiau naikina  pigmentines dėmes bei apnašas, atkuria natūralų dantų baltumą. Dėl savo šiurkštumo, burnos priežiūros specialistai tokias dantų pastas rekomenduoja naudoti ne daugiau 3 - 4 kartų per mėnesį, kitu atveju galite negrįžtamai pažeisti savo dantis, o pažeidimams ištaisyti gali prireikti ir odontologinio gydymo. 

Dėl aukšto abrazyvumo dantų pastų vartojimo rekomenduojama pasitarti su savo burnos higienistu arba odontologu.

Kenksmingo abrazyvumo dantų pastos (RDA 151 - 250)

Dantų pastų, kurių RDA indeksas viršija 151, burnos priežiūros specialistai vartoti nerekomenduoja. Tokios agresyvios dantų pastos ilgalaikis vartojimas, kaip ir aukšto abrazyvumo, gali sukelti negrįžtamos žalos dantims. 

Dažniausiai profesionalių burnos priežiūros produktų gamintojai tokių pastų negamina dėl itin didelio kenksmingumo. Tačiau populiarūs, masinės gamybos prekiniai ženklai, kuriuos galima rasti didžiuosiuose prekybos centruose, dažnai nevengia tokio aukšto abrazyvumo produktų gaminimo. Kodėl taip nutinka? Kenksmingo abrazyvumo dantų pastos suteikia labai greitą ir stulbinantį rezultatą - dantys pašviesėja vos po kelių vartojimo kartų, paviršius tampa itin slidus ir glotnus, jaučiamas ypatingas švaros pojūtis burnoje. Iš pirmo žvilgsnio toks produktas gali pasirodyti labai veiksmingas ir kokybiškas, tačiau ilgas tokių šiurkščių dantų pastų vartojimas, kaip minėjome anksčiau, sukelia didelę žalą dantims. Masinės gamybos ir populiarių prekinių ženklų tikslas yra ne burnos sveikata, o pardavimai, todėl tokiose dantų pastose yra nemažai sudėtinių dalių, kurios suteikia labai greitą pirkėjo pageidaujamą efektą ir sukelia kokybiško bei veiksmingo produkto iliuziją, tačiau kenkia dantims ilgalaikėje perspektyvoje.

Kaip žinoti, kokio abrazyvumo yra dantų pasta?

Informaciją apie dantų pastos abrazyvumą (RDA) galima rasti ant dantų pastos pakuotės toje vietoje, kurioje yra aprašyta sudėtis. Nepatingėkite prieš perkant produktą paskaityti jo sudėtį ir susiradus raides RDA įsivertinti, ar ši dantų pasta jums bus tinkama. Dažnai nutinka taip, kad gamintojas ant pakuotės nenurodo RDA indekso. Tuomet galima ieškoti atsakymo internete. Jeigu atsakymo internete nerandate, rekomenduojame nepirkti tokio produkto. Kai kurie prekiniai ženklai slepia savo produktų RDA indeksus arba nėra iki galo moksliškai ištyrę savo gaminamų dantų pastų. Jeigu RDA indeksas yra nežinomas, tuomet net burnos priežiūros specialistai negali garantuoti produkto saugumo.

Mūsų el. parduotuvėje RDA indeksai yra rašomi kiekvieno produkto aprašymo pradžioje. RDA yra vienas iš svarbiausių kriterijų, norint išsirinkti saugų produktą savo burnos ertmei, tad į mūsų parduotuvės asortimentą nepatenka kenksmingo abrazyvumo produktai arba produktai, kurių RDA indeksas yra nežinomas, todėl pirkdami pas mus, žinosite, kad įsigijate saugią dantų pastą. Visą odontologų ir burnos higienistų patvirtintą dantų pastų asortimentą rasite ČIA.

Kaip išsirinkti dantų pastą pagal RDA indeksą?

Kasdieniam naudojimui burnos priežiūros specialistai rekomenduoja rinktis mažo abrazyvumo dantų pastas. Jeigu norite naudoti produktus, kuriu abrazyvumas vidutinis, visada kartu pirkite ir mažo abrazyvumo dantų pastą, kuri remineralizuoja emalio paviršių. Vidutinio abrazyvumo dantų pastą naudokite 3 - 4 kartus per savaitę, likusius kartus naudokite mažo abrazyvumo remineralizuojančią dantų pastą. Aukšto abrazyvumo dantų pastas patariama naudoti tik pasitarus su burnos priežiūros specialistu, o kenksmingo abrazyvumo produktų rekomenduojame nevartoti. 

Kiti veiksniai lemiantys dantų paviršiaus subraižymą

Svarbu suprasti, kad ne tik dantų pasta gali subraižyti dantų paviršių. Netaisyklingi dantų valymo judesiai bei netinkamas dantų šepetėlis taip pat gali pridaryti daug žalos. Kad to išvengtumėte, rekomenduojame paskaityti straipsnį apie taisyklingus dantų valymo judesius naudojant dantų šepetėlį ČIA. Taip pat, rekomenduojame pirkti tik minkštus dantų šepetėlius, kurie tausos tiek jūsų emalį, tiek plombas. Minkštų dantų šepetėlių asortimentą rasite ČIA.

Visą odontologų ir burnos higienistų patvirtintą dantų pastų asortimentą rasite ČIA.


Straipsnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.