Ką galite sužinoti iš savo liežuvio ir kaip jį prižiūrėti

Liežuvis tai burnos ertmėje esantis virškinimo sistemos organas, kuris padeda artikuliuoti garsus, ryti seiles ir maistą. Liežuvio jutimas vyksta per specifinius darinius – liežuvio spenelius, kuriuose yra arba skonio, arba pojučių receptorių.

Skirtingos liežuvio būklės ir spalvos bei kaip jas suprasti

Liežuvis su giliomis vagelėmis paviršiuje yra labiau linkęs kaupti apnašą, todėl dažnai gali atrodyti kaip baltas liežuvis. Dėl ant liežuvio besikaupiančių bakterijų gali atsirasti ir blogas burnos kvapas. Liežuvis tampa baltu dėl besikaupiančių apnašų, o jis, dėl prastos asmeninės burnos higienos, gali pasireikšti ir asmenims, kurių liežuvis gilių vagelių neturi.

Sutrūkinėjęs liežuvis gali reikšti B grupės vitaminų trūkumą ar prastą burnos higieną. Toks liežuvis savo įtrūkimuose gali lengvai pernešti mikroorganizmus ir sąlygoti periodonto kišenių infekciją bei dantenų uždegimą. Sutrūkinėjęs liežuvis dažniau būdingas vyrams ir būna paveldimas genetiškai.

Pakitusią liežuvio spalvą ar formą gali įtakoti ir kiti faktoriai. Tarkim, kad geltonas liežuvis atsiranda dėl rūkymo, blogos individualios burnos higienos, tam tikrų vaistų vartojimo ar net gali sukelti įtarimų dėl rimtesnių skrandžio ar kepenų problemų. Raudonas liežuvio galiukas gali reikšti protinį ar emocinį stresą. 

Liežuvio valymo svarba gaiviam burnos kvapui ir burnos sveikatai

Blogas burnos kvapas taip pat prasideda nuo liežuvio. Jį sukelia anaerobinės sierą gaminančios bakterijos, kurios kaupiasi ant liežuvio, todėl išsivalę dantis turime ir reguliariai valyti liežuvį. Tam naudojamas liežuvio valiklis, specialus kietas šepetėlis ar speciali galvutė ant elektrinio dantų šepetėlio arba burnos irigatoriaus.

Norėdami nuvalyti liežuvio apnašą turime išsižioti ir iškišti liežuvį, valiklio ar specialaus šepetėlio galvutę nukreipti link liežuvio vidurio, šerelius link gerklės ir braukti per paviršių į priekį. Taip kartoti ~ 6 - 8 kartus braukiant per visą liežuvį. 

Taip pat rekomenduojame naudoti deguonies prisotintas burnos priežiūros priemones, kurios prasiskverbtų giliau ir padėtų pašalinti anaerobines bakterijas, kurios sukelia blogą burnos kvapą.

Svarbu nepamiršti gerti daug vandens ir atvykti profesionaliai burnos higienai pas specialistą

Visą specialių liežuvio valiklių asortimentą galite rasti mūsų el. parduotuvėje.