3 įsipareigojimai sau per Pasaulinę sveikatos dieną (balandžio 7 d.)

Žiūrėkite video arba skaitykite straipsnį žemiau. 

Pasaulinė sveikatos diena – tai diena, kai kviečiama kurti sveikesnį bei teisingesnį pasaulį. Tokio pasaulio kūrimas prasideda nuo kiekvieno iš mūsų. Burnos priežiūra yra pradinis kelias į sveiką burnos bei organizmo būklę. Todėl švenčiant Pasaulinę sveikatos dieną pagalvokime ar darome viską, kad išsaugotume sveiką šypseną. O gal pats metas pažadėti sau labiau rūpintis labiau taisyklinga burnos priežiūra, atkreipti didesnį dėmesį į burnos priežiūros priemonių etiketes ir žinoma, stengtis rinktis ekologiškas burnos priežiūros priemones. Todėl šiame straipsnyje išsiaiškinsime, kas yra Pasaulinė sveikatos diena, kodėl turime rūpintis savo burnos būkle ir ką galime pažadėti sau, norint ne tik turėti sveiką burnos būklę bet ir švarų pasaulį.

Kas yra Pasaulinė sveikatos diena?

Pasaulinė sveikatos diena minima nuo 1948 metų. Kasmet balandžio 7-ąją Pasaulio sveikatos organizacija siekia atkreipti pasaulio lyderių ir visuomenės dėmėsį į kurią nors konkrečią sveikatos problemą, aktualią žmonijai. Šių metų Pasaulinės sveikatos dienos tema yra: “Mūsų planeta, mūsų sveikata”. Vykstant pandemijai ir didėjant taršai daugėja tokių ligų kaip vėžys, astma, širdies ligos. Pasaulio sveikatos organizacija siekia sutelkti viso pasaulio dėmesį į neatidėliotinus veiksmus, kurių reikia norint išlaikyti žmonių ir visos planetos sveikatą.

Kodėl verta susirūpinti savo burnos sveikata?

Sakoma, kad šypsena, tai asmens vizitinė kortelė. Turint sveikus ir baltus dantis asmuo labiau pasitiki savimi, dažniau šypsosi, turi aukštesnę savivertę. Tačiau nesilaikant taisyklingos individualios burnos higienos bei esant netinkamai mitybai išsaugoti sveiką burnos ertmę nebus įmanoma.

Dantenų kraujavimas, uždegimas, paburkimas, blogas burnos kvapas, dantenų ir dantų skausmas – tai tik keletas simptomų, kuriuos daugelis yra patyręs. Esant gausiam apnašo kiekiui burnoje bakterijos dauginasi ir gali sukelti ne tik dantenų ir dantų ligas, tokias kaip gingivitas, periodontitas ar dantų ėduonis, bet ir turėti įtakos bendrai organizmo sveikatai. Reikia nepamiršti, kad burnos ir viso organizmo kraujotaka yra ta pati, todėl bakterijos keliauja po visa organizmą bei gali sukelti tokias ligas, kaip Alzheimeris, širdies ir kraujagyslių ligos, vėžiniai susirgimai, plaučių ligos, gali turėti įtakos vaisingumui, cukriniui diabetui, artritui. Taip pat esant dantų ėduoniui ar dantenų ligoms dažnas asmuo nebenori šypsotis, todėl tai turi įtakos ir žmogaus psichologinei būsenai. Žinoma, nereikėtų pamiršti, kad esant didelėms problemoms burnoje gali tekti dažnai lankytis pas burnos priežiūros specialistus bei patirti nemažas finansines išlaidas. Todėl raktas į sveiką burnos būklę bei stiprų organizmą prasideda nuo taisyklingos burnos higienos bei tinkamos mitybos.

Trys pagrindiniai pažadai sau, kuriuos turėtume tesėti rūpinantis burnos sveikata

Nereikia laukti Naujųjų metų, kad galėtumėte išsikelti sau tikslus. Galbūt jūsų kelias į sveiką burnos būklę gali prasidėti švenčiant Pasaulinę sveikatos dieną. O jeigu nežinote, kaip pradėti rūpintis savo burnos sveikata, pateikiame Jums tris pažadus sau, kurie ves tinkama linkme sveikos burnos link:

  • Taisyklingas dantų valymas du kartus per dieną. Labai svarbu pašalinti apnašą kas 12 valandų, todėl rekomenduojama valytis dantis du kartus dienoje. Nesusikoncentruokite į valymo laiką. Svarbu ne kiek minučių valote, o kaip gerai išsivalote dantis. Dantų valymą visada pradėkite nuo tarpdančių valymo. Tarpdančiuose kaupiasi daugiausiai maisto likučiu ir bakterijų, todėl tai būtina pašalinti pirmiausia. Rinkitės minkštą dantų šepetėlį ir dantų pastą, kurią rekomenduoja burnos priežiūros specialistas pagal Jūsų burnos būklę. Nepamirkite nuvalyti ir liežuvį bei esant poreikiui naudoti ir vieno danties šepetėlį. Neapgaudinėkite ir neteisinkite savęs, kad neturite laiko dantų valymui. Geriau tą laiką, kurį skiriate socialiniams tinklams ar televizijai – skirkite savo burnos būklei. Jau geriau kelios minutės ryte ir vakare dantų valymo, negu skausmingi ir ilgi vizitai pas burnos priežiūros specialistus.
  • Atidesnis burnos priežiūros priemonių pasirinkimas. Ne visi burnos priežiūros produktai yra geros sudėties, todėl rūpintis reikėtų ir tai, ką dedame į burną. Natrio laurilsulfatas (SLS), titano dioksidas, triklozanas, parabenai, dažikliai – tai tik keletas sudedamųjų dalių, kurių ilgas naudojimas gali sukelti didesnės žalos negu naudos jūsų burnos būklei. Didelis dantų pastos abrazyvumas gali stipriai pažeisti dantų emalį ir sukelti dantų jautrumą. Todėl prieš įsigydami burnos priežiūros priemonę pasikonsultuokite su savo burnos priežiūros specialistu. Taip pat daugiau apie dantų pastų sudėtis ir ko reikėtų vengti rasite šiame straipsnyje – „Blogieji dantų pastų ingredientai: ko vengti ir į ką atkreipti dėmesį“.
  • Dažnesnis gamtai draugiškų produktų rinkimasis. Nepamirškite, kad Pasaulinės sveikatos tema: “Mūsų planeta, mūsų sveikata”. Todėl stenkitės kuo mažiau teršti aplinką. Rinkitės produktus, kurie greitai suyra arba yra perdirbami. Mūsų svetainėje galite rasti ekologiškų dantų šepetėlių, kurių rankena pagaminta iš biologiškai skaidaus bambuko, o tarpdančių valymui galite rinktis šilkinį biologiškai suyrantį tarpdančių siūlą. Turime ir platų ekologiškų dantų pastų asortimentą.

Tai tik trys nedideli pažadai sau bei mūsų gamtai, tačiau žengiant šiuos mažus žingsnius, galėsime eiti į sveikesnę savo burnos bei viso organizmo sveikatą.

 

Straipnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.