Ar galima netekti dantų, jeigu nevalome tarpdančių? Atsako burnos higienistė

Daugelis žmonių nežino, kokia svarbi tinkama dantenų priežiūra ir kokios galimos jos nepaisymo pasekmės. Jeigu pastebėjote kraujuojančias dantenas, tai jau ženklas, kad turite dantenų uždegimą, jo ignoravimas gali išsivystyti į periodonto ligas ir dantų netekimą.

Šiame straipsnyje pateiksime vertingos informacijos, kaip išsaugoti sveikas dantenas ir išvengti dantų netekimo. Sužinosite apie dantenų ligų priežastis, dantenų uždegimo požymius ir kasdienio tarpdančių valymo naudą.

Kodėl reikia valyti tarpdančius?

Burnos priežiūros specialistai vizito metu jūsų nuolat klausia apie jūsų tarpdančių valymo įpročius, kadangi tai yra esminė geros burnos sveikatos dalis.

Dantų siūlas kartu su tarpdančių šepetėliais yra labai svarbūs norint pasiekti sunkiai prieinamas vietas, kuriose gali kauptis apnašos ir maisto likučiai. Reguliarus dantų siūlo naudojimas gali padėti išvengti dantenų ligų ir blogo burnos kvapo, nes pašalina apnašas ir kitas kenksmingas bakterijas, kurios gali pažeisti dantų emalį ir dantenų audinius. 

Be to, reguliarus valymas dantų siūlu ir tarpdančių šepetėliais gali padėti pagerinti bendrą burnos higieną mikroflorą. Norint užtikrinti optimalią dantenų sveikatą, rekomenduojama dantų siūlą ir tarpdančių šepetėlius naudoti bent kartą per dieną.

Ar galima netekti dantų, jeigu nevalome tarpdančių?

Nepašalinti maisto likučiai ir apnašos sukelia dantenų uždegimą ir dantų ėduonį. Jei atsiranda kariesas tarpdantyje, tai dažniausiai jis pažeidžia ne vieną, o iš karto du dantis.

Jeigu pastebėjote kraujuojančias dantenas arba jų paburkimą, tai ženklas, kad turite dantenų uždegimą. Ignoruojamas dantenų uždegimas gali išsivystyti į periodonto ligas ir dantų netekimą.

Kokias priemones naudoti tarpdančių valymui?

Kad pasiektumėte maksimalią tarpdančių švarą, reikalingos šios priemonės:

Plačiau apie skirtingas tarpdančių valymo priemones, kokias pasirinkti ir kaip jas naudoti skaitykite mūsų straipsnyje - "Kaip valyti tarpdančius ir kokias tarpdančių priemones pasirinkti".

Dantenų valymo svarba siekiant užtikrinti optimalią burnos sveikatą

Kasdienis tarpdančių valymas yra esminė geros burnos sveikatos dalis. Be maisto likučių pašalinimo, tarpdančių valymas turi ir kitų privalumų. Valydami tarpdančius galite išvengti karieso, dantenų uždegimo, periodonto ligų ir blogo burnos kvapo. Kai kurie tyrimai rodo, kad reguliarus dantų ir tarpdančių valymas gali sumažinti širdies ligų riziką.

Stenkitės tarpdančius valyti bent kartą per dieną - vakare. Geriausia, prieš dantų valymą.

Visas tarpdančių priežiūros priemones galite rasti mūsų el. parduotuvėje.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Kamilė Mikalajūnaitė.