Vitaminų ir mineralų įtaka burnos ertmės būklei

Yra žinoma, kad vitaminai ir mineralai turi svarbų vaidmenį bendrai organizmo sveikatai. Tačiau ar kada susimąstėte, kokią įtaką tam tikri vitaminai ir mineralai turi jūsų burnos sveikatai? Yra daugybė tyrimų, įrodančių ryšį tarp burnos ir bendros organizmo sveikatos. Dantys yra gyvos struktūros, todėl jiems, kaip ir bet kuriam kitam kūno organui ar audiniui, reikalingos maistinės medžiagos, norint išlaikyti jų tvirtumą.

Šiame straipsnyje pateiksime svarbiausius vitaminus ir mineralus, kurie turi didžiausią įtaką jūsų burnos sveikatai, kas nutinka esant jų trūkumui ir kokiuose maisto produktuose galima jų rasti.

Vitaminas A

Šis vitaminas padeda išlaikyti sveiką burnos gleivinę. Taip pat apsaugo nuo burnos džiūvimo, padeda greitai išgydyti žaizdeles burnos ertmėje. Esant vitamino A trūkumui organizme gali išsivystyti emalio hipoplazija. Tai vaikų dantų vystymosi sutrikimas, kuris gali pasireikšti tiek pieniniams, tiek nuolatiniams dantims. Emalio hipoplazija pasireiškia emalio spalvos pakitimais, gali atsirasti dantų skaidrumas bei struktūros defektai. Taip pat pasireiškia baltos, pilkos ar net rausvos dėmelės. Vitaminas A taip pat labai svarbus augimui ir vystymuisi, imuninės sistemos palaikymui ir regėjimui.

Maisto šaltiniai: žuvis, kiaušinių tryniai, jautienos kepenys, žalios lapinės daržovės, žalumynai, saldžios bulvės, morkos.

Vitaminas C

Šis vitaminas padeda palaikyti visą organizmo imuninę sistemą, įskaitant dantų ir dantenų apsaugos funkciją. Jis stiprina dantenas bei minkštuosius burnos audinius. Gali apsaugoti nuo dantenų uždegimo ir net dantų paslankumo. Jei jūsų organizme trūksta vitamino C gali pasireikšti gingivitas, tai yra, dantenų uždegimas (paburkimas, paraudimas ar kraujavimas). Taip pat esant šio vitamino trūkumui gali silpnėti dantų emalis ir sumažėti organizmo gebėjimas kovoti su infekcijomis.

Maisto šaltiniai: žuvies ikrai, kiaušiniai, citrusiniai vaisiai, žalumynai.

Vitaminas D

Šis vitaminas vaidina svarbų vaidmenį organizmo imuninei sistemai. Žemas vitamino D kiekis organizme gali sukelti autoimunitetą, tai yra, kai imuninė sistema atakuoja sveikas ląsteles. Taip pat gali padidinti infekcijos tikimybė. Yra daugybė mokslinių įrodymų, kad dantenų ligos, tokios kaip gingivitas ar periodontitas, yra susijusios su vitamino D trūkumu. Vitaminas D padeda pasisavinti organizmui kalcį ir palaikyti gerą burnos sveikatą. Todėl esant žemam vitamino D kiekiui organizme, prastai pasisavins ir kalcis, o dėl to prastės tiek burnos sveikata, tiek viso organizmo būklė. Vitaminas D svarbus ne tik dantenoms, bet ir dantims bei kaulams, nes dalyvauja jų mineralizacijos procese.

Maisto šaltiniai: menkių kepenų aliejus, riebi žuvis, silkė, sardinės, tuno konservai, pienas, kiaušinių tryniai. 

Vitaminas K2

Moksliškai įrodyta, kad vitaminas K2 mažina uždegimą organizme, reguliuoja imuninę sistemą. Taip pat mažina fibrolastų kiekį organizme, kurie skatina dantenų ligų procesą. Vitaminas K2 yra priešuždegiminis ir kaulus stiprinantis vitaminas organizme. Tyrimai atskleidžia, kad vitaminas K2 yra labai svarbus norint turėti stiprius dantis ir kaulus.

Maisto šaltiniai: sūris, varškė, fermentuotas maistas, kiaušinio tryniai, riebi mėsa, kepenėlės.

Kalcis

Kalcis turi įtakos dantų ir net viso žandikaulio tvirtumui. Jis stiprina dantų emalį. Esant kalcio trūkumui paūmėja dantenų ligos, taip pat greičiau atsiranda dantų ėduonis. Kalcis naudojamas visame organizme – svarbus, kad raumenys būtų stiprūs ir galėtų dirbti bei svarbus smegenų ląstelių funkcijai.

Maisto šaltiniai: sėklos, sūris, jogurtas, lašiša, pupelės, lęšiai, brokoliai.

Kalis

Kalis veikia kartu su magniu, kad kraujas nebūtų pernelyg rūgštus. Esant pernelyg rūgščiam kraujui iš kaulų ir dantų gali būti išplautas kalcis. Kalis taip pat gerina kaulų mineralinį tankį.

Maisto šaltiniai: jautienos kepenys, žuvies ikrai, kiaušinių tryniai, banana, saldžios bulvės, avokadai.

Geležis

Kūnas naudoja geležį sveikai odai, plaukams, nagams ir dantims stiprinti. Labai dažnai anemijos (geležies trūkumo) simptomai pastebimi ir burnos ertmėje, nes atsiranda aftinės opos, žaizdelės, sumažėja skonio pojūtis, jaučiamas liežuvio ir burnos deginimas, džiūvimas. Gali prasidėti net infekcijos visoje burnos ertmėje. Infekcijos, kurios atsiranda burnos ertmėje, gali greitai išplisti visame kūne ir sukelti didesnių sveikatos problemų.

Maisto šaltiniai: kepenėlės, raudona mėsa, austrės, midijos, konservuotos sardinės.

Jodas

Jodo trūkumas organizme gali turėti tiesioginės įtakos jūsų dantų sveikatai. Organizmas natūraliai jodo negamina, todėl didžioji jo dalis gaunama su maistu. Jodas sukuria burnos imuninį atsaką bei turi įtakos visai burnos mikrobiomai. Esant jo trūkumui tai gali būti viena iš pagrindinių daugelio burnos infekcijos priežasčių. Dėl endokrininės funkcijos sutrikimo, jodo trūkumas organizme gali sukelti burnos džiūvimą. Sumažėjus seilių burnoje, pradeda formuotis dantų ėduonis bei atsiranda rizika atsirasti dantenų ligoms. Jei jaučiate nuovargį ar silpnumą, gali būti, kad jums trūksta jodo. Apskaičiuota, kad 80 proc. žmonių, kurių skydliaukės hormonų kiekis yra mažas, atsiranda dėl jodo trūkumo. To pasekoje žmogus jaučiasi labai pavargęs, vangus ir silpnas. Jodo trūkumas organizme pasireiškia ir ant odos. Esant jo trūkumui oda gali būti sausa, pleiskanoti.

Maisto šaltiniai: menkė, jogurtas, Himalajų akmens druska, jūros dumbliai.

 

Labai gaila, tačiau per pastaruosius 100 metų žmogaus mityba labai pasikeitė ir suprastėjo, todėl padaugėjo tiek viso organizmo sveikatos problemų, tiek dantų problemų. Tačiau kiekvienas iš mūsų galime kontroliuoti savo mitybą ir rinktis kuo sveikesnį gyvenimo būdą. Verta atsiminti, kad maistas, kurį valgote, gali ne tik suteikti sotumo jausmą, bet ir papildyti organizmą naudingomis medžiagomis. Todėl įtraukite į savo mitybos racioną kuo įvairesnių maisto produktų, vaisių, įvairių spalvų daržovių, riešutų bei sėklų tam, kad gautumėte visus svarbiausius vitaminus bei mineralus, kurie reikalingi burnos bei bendros sveikatos gerinimui.

Straipsnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.

 

Norint pagerinti tiek viso organizmo, tiek burnos sveikatą mūsų specialistai rekomenduoja rinktis „Rosita“ žuvies taukus. Tai gausus omega riebalų šaltinis, įskaitant omega 3, 4, 6, 7, 9 ir 11 riebalus. Jame ypač gausu ilgos grandinės omega-3 (EPA ir DHR), kuris taip pat žinomas kaip esminiai riebalai, kadangi organizmas negali jų pasigaminti pats. „Rosita“ menkių kepenų aliejuje taip pat yra ir natūralaus vitamino A bei vitamino D.

Šis maisto papildas skirtas tiek suaugusiems palaikyti sveiką burnos bei dantų būklę, tiek vaikams gerinant dantų vystymąsi augimo metu.

Juos galite įsigyti mūsų elektroninėje ir fizinėje parduotuvėse.

Prieš pradėdami vartoti šiuos maisto papildus, rekomenduojame pasitarti su savo gydytoju.