Kokias burnos priežiūros priemones rinktis sergant dantenų uždegimu

Dantenų uždegimas, dar kitaip vadinamas gingivitu, paprastai atsiranda dėl bakterinės infekcijos, kurią sukelia per didelis apnašų kiekis. Ši liga dažniausiai gydoma gerinant burnos higienos įpročius. Jei dantenų uždegimas negydomas, jis gali tapti rimtesne infekcija, vadinama periodontitu, kurio metu pradeda tirpti kaulas, nusileidžia dantenos, atsiranda tarpai tarp dantų, o galiausiai galimas ir dantų netekimas. Laiku pastebėjus simptomus ir pradėjus tinkamai prižiūrėti burnos ertmę, dantenų uždegimą galima išgydyti.

Jei skundžiatės bent vienu iš šių simptomų: blogas burnos kvapas, kraujuojančios, skausmingos, paburkusios, paraudusios ar atsitraukusios dantenos - šis straipsnis yra jums, kuriame rasite visas jums reikalingas burnos priežiūros priemones sergant dantenų uždegimu.

Dantų šepetėlis

Minkštas dantų šepetėlis. Sergant dantenų uždegimu, labai svarbu naudoti minkštų šerelių šepetėlį. Vidutinio kietumo ar kietas šepetėlis gali tik dar labiau dirginti ir traumuoti jūsų dantenas.

Minkštus dantų šepetėlius galite rasti ČIA.

Elektrinis dantų šepetėlis. Tai gali būti puiki priemonė, jei paprastu šepetėliu gerai išsivalyti dantų nepavyksta. Svarbu rinktis elektrinį dantų šepetėlį su jutiminiu perspaudimo sensoriumi ir minkštų šerelių galvute. Taip valydami neperspausite ir netraumuosite dantenų.

Elektrinius dantų šepetėlius galite rasti ČIA.

Elektrinių dantų šepetėlių galvutes minkštais šereliais galite rasti ČIA.

Vieno danties šepetėlis. Tai ypač veiksminga papildoma priemonė, sergant dantenų uždegimu. Vieno danties šepetėlis turi mažą galvutę, su kuria lengvai prieisite prie visų sunkiai pasiekiamų dantų paviršių ir taip lengviau pašalinsite apnašas, kurios sukelia dantenų uždegimą.

Vieno danties šepetėlius galite rasti ČIA.

Dantų pasta

Tam, kad paspartintumėte dantenų gijimą, rinkitės dantų pastas sudėtyje turinčias antibakterinių savybių turinčias medžiagas, tokias kaip: eteriniai aliejai, aktyvusis deguonis, augalų ekstraktai, chlorheksidinas.

Jeigu renkatės dantų pastas su chlorheksidinu, dėl naudojimo pasitarkite su savo burnos priežiūros specialistu, kadangi tokia pasta gali būti naudojama tik ribotą laiką.

Dantų pastas tinkamas sergant dantenų uždegimu rasite ČIA.

Priemonės tarpdančiams

Tarpdančių siūlas. Dantenų uždegimas dažniausiai prasideda nuo tarpdančių, kurių šepetėliu išsivalyti nepakanka. Tarpdančių siūlu pasieksite šepetėliu nepasiekiamus dantų paviršius, taip pašalindami maisto likučius, apnašas ir bakterijas. Turint gingivitą, tarpdančių siūlus galite rinktis impregnuotus chlorheksidinu arba eteriniais aliejais, kurie skatins dantenų gijimą.

Tarpdančių siūlus su chlorheksidinu ir eteriniais aliejais galite rasti ČIA.

Tarpdančių šepetėliai. Tarpdančių šepetėliai yra lygiai taip pat veiksminga ir labai reikalinga tarpdančių valymo priemonė, kaip ir tarpdančių siūlas, ypač jei turite platesnius tarpdančius. Taip pat, dažnu atveju, tarpdančių dydžiai gali skirtis, todėl gali prireikti kelių skirtingų dydžių tarpdančių šepetėlių, kad efektyviai pašalintumėte visus nešvarumus. Dėl jums tinkamo tarpdančių šepetėlių dydžio pasikonsultuokite su burnos priežiūros specialistu.

Tarpdančių šepetėlius galite rasti ČIA.

Priemonės liežuviui

Liežuvio valymas turi daug privalumų, tačiau sergant dantenų uždegimu, tai tampa dar svarbiau. Valydami liežuvį prisidedame prie bendros sveikatos, sumažiname blogą burnos kvapą, bakterijų sankaupas ir jų plitimą.

Liežuvio valymo priemonės ČIA.

Guma, pastilės ir ledinukai

Ksilitolis yra natūralus saldiklis, kuris turi naudingą poveikį burnos sveikatai. Ksilitolis mažina karieso riziką, kovoja su bakterijomis, stimuliuoja seilėtekį ir neutralizuoja rūgštis. Todėl buvo sukurti specialūs ledinukai, kramtomoji guma ir pastilės, kurios ne tik gali būti kaip saldumynas, bet ir neturi jokio kenksmingo poveikio, o netgi atvirkščiai - yra naudingi dantims.

Tokias pastiles, kramtomąją gumą ar ledinukus galima naudoti po maisto, kurie neutralizuoja susidariusias rūgštis bei gali pašalinti maisto likučius.

Becukres kramtomąsias gumas ir pastiles su ksilitoliu galite rasti ČIA.

Burnos skalavimo skysčiai

Turint kraujuojančias, paburkusias ir skausmingas dantenas, rekomenduojama rinktis burnos skalavimo skystį, kaip papildomą priemonę, kuris savo sudėtyje turėtų aktyvaus deguonies, žolelių ekstraktų, eterinių aliejų ar chlorheksidino.

Jeigu renkatės burnos skalavimo skystį su chlorheksidinu, dėl naudojimo pasitarkite su savo burnos priežiūros specialistu, kadangi toks skystos gali būti naudojamas tik ribotą laiką.

Burnos skalavimo skysčius galite rasti ČIA.

Dantenų geliai

Priešuždegiminių savybių turintys dantenų geliai gali padėti paspartinti dantenų gijimo procesą.

Dantenų gelius galite rasti ČIA.

Burnos probiotikai

Burnos probiotikai, dar kitaip vadinami gerosiomis bakterijomis, gali padėti apsaugoti nuo dantų ir dantenų ligų, mažinti apnašų susidarymą ir blogą burnos kvapą. Prieš vartojimą, pasikonsultuokite su gyd. odontologu ar burnos higienistu.

Burnos probiotikus galite rasti ČIA.

Burnos valymo eiga ryte ir vakare

Kaip ir kokia tvarka naudoti visas išvardintas priemones, galite rasti straipsnyje: „Kasdienės burnos priežiūros atmintinė: priemonių naudojimo eiliškumas“.

 

Apibendrinant galima teigti, kad ankstyvas dantenų uždegimo nustatymas ir tinkamas gydymas yra svarbūs siekiant išvengti rimtesnių komplikacijų. Gera individuali burnos higiena ir tinkamai parinktos burnos priežiūros priemonės gali sustabdyti dantenų uždegimą. Jei turite abejonių arba pastebite uždegimo simptomus, geriausia pasitarti su burnos priežiūros specialistu, kad būtų paskirtas tinkamas gydymas, burnos priežiūros priemonės bei jų naudojimo trukmė.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Kamilė Mikalajūnaitė.