Kodėl žmonės suserga periodontitu, kokie jo simptomai ir kaip sustabdyti šią ligą

Periodontitas (liaudiškai vadinamas parodontoze) yra rimta dantenų infekcija, pažeidžianti minkštuosius audinius ir dantis laikančius kaulus. Ją sukelia bakterijos, kurioms buvo leista kauptis ant dantų ir dantenų. Progresuojant periodontitui, gali būti pažeisti jūsų kaulai ir dantys. Tačiau anksti pradėjus gydyti periodontitą ir palaikius tinkamą burnos higieną, žalą galima sustabdyti.

Šiame straipsnyje rasite visus atsakymus dėl ko atsiranda periodontitas, kokie periodontito simptomai ir kaip tam užkirsti kelią.

Kodėl atsiranda periodontitas

Sveikų žmonių burnoje paprastai yra šimtai skirtingų bakterijų rūšių. Dauguma jų yra visiškai nekenksmingos. Tačiau kasdien tinkamai neišsivalius dantų, bakterijos auga ir kaupiasi ant dantų.

Periodontitą dažniausiai sukelia netinkama burnos higiena. Kai nesivalote dantų ir neišvalote sunkiai prieinamų vietų, bakterijos burnoje dauginasi ir sudaro medžiagą, vadinamą dantų apnašomis. Jei nepašalinsite apnašų šepetėliu, laikui bėgant apnašas virsta dantų akmenimis, kuris tik dar labiau paskatina apnašų dauginimąsi link dantų šaknies. Jūsų organizmo imuninis atsakas į šį bakterijų augimą sukelia dantenų uždegimą. Laikui bėgant sutrinka dantenų prisitvirtinimas prie danties šaknies, tarp dantenos ir šaknies gali susidaryti periodontinė kišenė (tarpelis). Kenksmingos anaerobinės bakterijos kolonizuojasi kišenėje ir dauginasi, išskirdamos toksinus, kurie gali pažeisti dantenas ir dantis palaikančius kaulų struktūrą.

Be to, tam tikri veiksniai padidina periodontito riziką, įskaitant:

  • Rūkymas, kuris yra vienas didžiausių periodontito rizikos veiksnių;
  • Antro tipo diabetas;
  • Nutukimas;
  • Ligos, turinčios įtakos jūsų imuninei sistemai, pvz., ŽIV ar leukemija;
  • Vaistai, kurie mažina seilių išsiskyrimą burnoje;
  • Genetika;
  • Prasta mityba, įskaitant vitamino C trūkumą.

Požymiai rodantys, kad jūs turite periodontitą

Pagrindiniai periodontito simptomai:

  • Jaučiamas blogas kvapas iš burnos;
  • Paraudusios, jautrios ar paburkusios dantenos;
  • Dantenų kraujavimas valantis tarpdančius ar dantis, valgant maistą ar savaime;
  • Dantenų recesija (atsitraukimas);
  • Dantų paslankumas, klibėjimas;
  • Didėjantys tarpai tarp dantų;
  • Skausmas kramtant;
  • Nemalonus skonis burnoje.

Simptomai gali priklausyti nuo ligos stadijos. Ankstyvosiose periodontito stadijose simptomai dažnai nėra labai pastebimi, todėl itin svarbu profilaktiškai lankytis pas gyd. odontologą ir burnos higienistą, kad kuo greičiau galėtumėte pastebėti ligą.

Periodontito stadijos

Lengva periodontito stadija

Periodontitas prasideda nuo dantenų uždegimo, vadinamo gingivitu. Vienas iš pirmųjų dantenų uždegimo požymių yra tai, kad dantenos kraujuoja valant dantis arba tarpdančius. Taip pat, kartais galima pastebėti nežymų dantų spalvos pasikeitimą. Tai yra apnašos - bakterijų ir maisto likučių sankaupos ant jūsų dantų. Nors bakterijų burnoje yra visada, jos tampa kenksmingos tada, kai sąlygos leidžia joms smarkiai padaugėti. Taip gali nutikti reguliariai nevalant dantų ar tarpdančių.

Vidutinio sunkumo periodontito stadija

Jei periodonto liga progresuoja iki vidutinio sunkumo, gali atsirasti skausmas aplink dantis, dantenų kraujavimas. Imuninė sistema bando kovoti su infekcija, o dantenų audinys pradeda atsitraukti, gali atsirasti dantų jautrumas.

Sunki periodontito stadija

Sergant sunkia periodonto liga, pradeda nykti jungiamieji audiniai – dantenos ir kaulai, laikantys dantis. Taip pat, gali būti jaučiamas stiprus skausmas kramtant, sklisti blogas kvapas iš burnos ir atsirasti nemalonus skonis burnoje. Dantys tampa paslankūs ir gali iškristi arba juos gali tekti šalinti.

Kaip gydomas periodontitas 

Svarbu suprasti, kad periodontitas yra neišgydoma liga. Ją įmanoma tik sustabdyti tinkamai prižiūrint savo ertmės būklę ir reguliariai lankantis pas burnos priežiūros specialistus. Ligos sustabdymo sėkmė priklauso tiek nuo gydymo odontologijos klinikoje, tiek nuo sergančiojo burnos priežiūros įgūdžių namuose. Jeigu asmuo sergantis periodontitu nesilaikys taisyklingos asmeninės burnos higienos rutinos namuose ir nenaudos jam reikalingų priemonių, liga sugrįš ir vėl pradės progresuoti.

Nechirurginis gydymas

Profesionali burnos higiena. Profesionalios burnos higienos metu burnos higienistas pašalina susikaupusias apnašas ir akmenis nuo jūsų dantų.

Vektoriaus procedūra. Tai neskausminga procedūra, kuri yra labai panaši į profesionalią burnos higieną, tačiau jos metu vektoriaus aparato pagalba yra pašalinamos apnašos iš išgilėjusių dantenų kišenių, kurios skatina kaulo tirpimą ir dantenų paslankumą. Kas 3 - 4 mėnesius atliekant profesionalios burnos higienos ir vektoriaus procedūrų kombinacijas, dantenų kišenės ims gyti ir trauktis, o tai reiškia, kad periodontito progresavimas bus sustabdomas. Kaip ir buvo minėta aukščiau, to neįmanoma padaryti, jeigu pacientas nesilaikys taisyklingos asmeninės burnos higienos namuose.

Antibiotikai. Kai kuriais atvejais jūsų gydytojas odontologas gali paskirti antibiotikų, esant nuolatinėms dantenų infekcijoms, kada profesionali burnos higiena ir vektoriaus procedūra negelbėjo. Antibiotikas gali būti burnos skalavimo skysčio, gelio, geriamosios tabletės ar kapsulės pavidalu.

Chirurginis gydymas

Lopo operacija. Jei uždegimas išlieka vietose, kurių išvalyti savarankiškai neįmanoma, ar kišenių gylis siekia 5-6 mm, jūsų odontologas gali rekomenduoti chirurginę procedūrą. Taikant vietinę nejautrą, dantenos įpjaunamos ir atverčiamos, kad būtų išvalomos dantų šaknys. Po procedūros, dantenos susiuvamos atgal į vietą.

Minkštųjų audinių transplantatas. Praradus dantenų audinį, atsidengia dantų šaknys. Minkštųjų audinių transplantatas paprastai atliekamas pašalinant nedidelį kiekį audinio nuo gomurio ir pritvirtinant jį prie pažeistos vietos. Tai gali padėti sustabdyti tolimesnį dantenų praradimą, uždengti atviras šaknis ir pagerinti jūsų dantų išvaizdą.

Kaulo priauginimas. Ši procedūra atliekama, kai periodontitas sunaikina kaulą aplink danties šaknį. Kaulas gali būti pagamintas iš mažų jūsų paties kaulo dalelių arba iš dirbtinės medžiagos. Kaulo priauginimas padeda išvengti dantų praradimo, laikydamas dantį vietoje.

Rekomendacijos, kaip išvengti periodontito

Kruopšti individuali burnos higiena

Gera burnos higiena sumažins bakterijų kiekį burnoje. Jūsų burnos priežiūros specialistas apmokys Jus taisyklingos burnos priežiūros paskirdamas tinkamas priežiūros priemones būtent jums.

Kitame mūsų straipsnyje rasite informacijos, apie tai, kokias burnos priežiūros priemones pasirinkti sergant periodontitu.

Reguliarūs apsilankymai pas burnos priežiūros specialistą

Apsilankymų dažnumas turi būti toks, kokį paskyrė Jūsų burnos priežiūros specialistas. Dažni apsilankymai pas specialistą padės užkirsti ligos progresavimui, taip pat, taip bus galima pastebėti burnos būklės pakitimus ir individualios burnos higienos pažangą.

Reguliari profesionali burnos higiena ir vektoriaus procedūra

Reguliariai atlikite profesionalią burnos higienos ir vektoriaus procedūras pagal gydytojo odontologo ar burnos higienisto rekomendacijas. Taip galėsite išvengti periodontito atsiradimo ar progresavimo.

 

Taigi, periodontitas yra sunki dantenų ligos forma, kuri paveikia dantenų ir kaulų struktūrą. Tai gali sukelti dantų netekimą ir kitus sveikatos sutrikimus. Periodontitas dažnai susijęs su bloga burnos higiena, o simptomai gali apimti kraujavimą iš dantenų, dantenų skausmą, dantų jautrumą ir blogą kvapą iš burnos. Laiku diagnozuojant ir gydant periodontitą galima išvengti dantų netekimo ir pagerinti burnos sveikatą.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Kamilė Mikalajūnaitė.