Rūgštinis maisto ir gėrimų pH: kaip tai gali pakenkti jūsų dantims

Dauguma žmonių mėgsta gerti gazuotus gėrimus, norėdami atsigaivinti, ar gerti daug įvairių vaisių sulčių, norėdami papildyti organizmą naudingais vitaminais. Tačiau kasdien vartojami rūgštūs maisto produktai bei gėrimai ne tik suteikia malonumo, tačiau ir pridaro žalos burnos būklei. Valgant daug rūgščių vaisių ar kitų maisto produktų bei gėrimų, ilgainiui gali nusidėvėti dantų emalis, dėl ko atsiranda stiprus dantų jautrumas. Žinodami, kokie maisto produktai ir gėrimai gali pakenkti dantims bei kaip apsaugoti dantis nuo rūgščių poveikio, galime išlaikyti sveiką dantų būklę ir toliau mėgautis rūgščiais maisto produktais bei gėrimais.

Šiame straipsnyje sužinosite, kas yra rūgštinis pH, kokie maisto produktai ir gėrimai rūgštingiausi, kas yra dantų erozija ir kaip apsaugoti dantis nuo rūgščių poveikio.

Kas yra rūgštinis pH?

PH skalė svyruoja nuo 0 iki 14. Pagal ją matuojamas bet kurios medžiagos rūgštingumas arba šarmingumas. Šios skalės dėka galima išmatuoti maisto produktų, gėrimų ir net seilių pH burnoje. Jei matuojamos medžiagos pH yra žemiau nei 7, tai laikoma rūgštine medžiaga, o jeigu virš 7 – šarmine. Esant 7 pH medžiaga laikoma neutralia.

Kol nevalgote ir negeriate jūsų seilių pH turėtų būti artimas neutraliai terpei ir būti nuo 6,5 iki 7,5. Šioje pH terpėje dantys yra labiausiai apsaugoti. Tačiau labai svarbu žinoti, kad viskas, kas turi pH žemiau 5,5 kenkia dantims bei skatina dantų emalio demineralizaciją.

Kokie maisto produktai ir gėrimai yra rūgštingiausi?

Maisto produktai ir gėrimai, kuriuose yra daug rūgščių, gali sukelti dantų ėduonį, jautrumą ir dantų spalvos pokyčius. Štai kodėl labai svarbu rūgštinius maisto produktus bei gėrimus vartoti saikingai. Pateikiame keletą labai rūgščių maisto produktų ir gėrimų, kuriuos vartodami turite atkreipti dėmesį:

  • Citrusiniai vaisiai – citrinos, laimai, greipfrutai, mandarinai, apelsinai;
  • Obuoliai, vynuogės, persikai, granatai, mėlynės, ananasai;
  • Vaisių sultys ir gazuoti gėrimai;
  • Pomidorai ir pomidorų sultys;
  • Energetiniai ir gaivieji gėrimai;
  • Kombučia;
  • Uogienės;
  • Actas;
  • Rauginti kopūstai;
  • Marinuoti agurkai;
  • Alkoholiniai gėrimai.

Ypač rekomenduojame atkreipti dėmesį į gėrimus, kuriuose yra pridėtinės rūgštys, tokios kaip citrinų rūgštis (E330), natrio citratas (E331) ir fosforo rūgštis (E338). Šios rūgtis ypač kenkia dantimis ir rekomenduojama jų vengti.

Kokie maisto produktai ir gėrimai yra saugūs dantims?

Ne visi maisto produktai ir gėrimai yra rūgštiniai. Yra tokių maisto produktų ir gėrimų, kurie neutralizuoja rūgštis burnoje bei yra šarminiai. Stenkitės rinktis maisto produktus ir gėrimus, kurie neprisideda prie dantų erozijos atsiradimo, tokius kaip:

  • Pupelės, kukurūzai, žirniai, paprikos, šparagai, špinatai, brokoliai;
  • Žuvis, įskaitant lašišą, krevetės ir krabų mėsą;
  • Sūriai;
  • Pienas;
  • Duona;
  • Tofu;
  • Žalioji arbata;
  • Bulvės, ryžiai;
  • Arbūzai, melionai, prinokę mangai, bananai, papajos.

Šie maisto produktai ir gėrimai nėra rūgštinai, todėl jie puikiai tinka neutralizuoti susidariusias rūgtis burnoje, pvz., jei valgote daug citrusinių vaisių ar uogų rekomenduojama vėliau užsikąsti gabalėliu sūrio, kuris neutralizuos susidarusias rūgštis.

Kas yra dantų erozija?

Kad ir koks kietas bei stiprus būtų dantų emalis, dėl didelio rūgščių kiekio, esančio maisto produktuose bei gėrimuose, emalis gali susilpnėti ir demineralizuotis. Seilėse esantis kalcis gali padėti sustiprinti danties emalį, tačiau jei burnoje vyrauja rūgštinė terpė, remineralizacija negali vykti ir visa tai veda prie dantų erozijos bei ėduonies atsiradimo. Štai pagrindiniai dantų erozijos požymiai:

  • Dantų jautrumas – dantys ypač tampa jautrūs į terminius dirgiklius, tokius kaip karšta arbata ar šalti ledai. Taip pat dantys gali pradėti reaguoti net ir įkvepiant šaltą orą.
  • Dantų spalvos pokyčiai – dantys, kurie nuolatos paveikiami rūgščių maisto produktų ir gėrimų gali atrodyti šiek tiek gelsvesni, nes dantų emalis tampa plonesnis ir pradeda persišviesti gelsvas dentinas (antras dantų sluoksnis).
  • Dantų skaidrumas – dėl nuolatinio rūgščių poveikio dantys gali plonėti ir atsirasti dantų skaidrumas, kuris ypač pastebimas ant priekinių dantų kandamųjų kraštų galiukų.
  • Dantų įtrūkimai – dantys gali pasidaryti tokie ploni ir pradėti skilti, atsirasti kandamojo krašto aštrumas bei dantų nelygumas.

Ignoruojant dantų erozijos atsiradimą, dantys gali tapti taip stipriai pažeidžiami, kad gali prireikti net dantų kanalų gydymo bei atstatymo plomba, laminate ar net vainikėliu.

Emalio erozijos prevencija

Nereikia atsisakyti vaisių ar kito rūgštaus maisto, kad išvengtumėte dantų erozijos. Štai keletas patarimų, kurie padės išlaikyti sveikus dantis:

  • Gerdami vaisių sultis ar gazuotus gėrimus naudokite šiaudelį. Taip išvengiamas tiesioginis sąlytis su dantimis.
  • Nelaikykite rūgščių gėrimų burnoje bei neskalaukite jais burnos. Stenkitės kuo greičiau nuryti.
  • Suvalgę rūgščių maisto produktų ar išgėrę rūgštinių gėrimų prasiskalaukite burną vandeniu.
  • Jokiu būdu nevalykite dantų iškart pavartojus rūgštinių maisto produktų ar gėrimų. Palaukite bent 30 minučių.
  • Naudokite dantų pastą, burnos skalavimo skystį ar dantų gelį, kuriame yra fluoro ar hidroksiapatitų, nes šios medžiagos stiprina danties paviršių bei sumažina dantų jautrumą.
  • Vartokite becukrę kramtomąją gumą, kurioje yra ksilitolio. Tai skatina seilių išsiskyrimą bei šarmina burnos terpę.
  • Gerkite pakankamai vandens.

Ir žinoma reikėtų nepamiršti reguliariai lankytis pas burnos priežiūros specialistus, nes jie vieni iš pirmųjų gali pastebėti dantų erozijos atsiradimo požymius, suteikti reikiamą informaciją apie tai, kokias burnos priežiūros priemones naudoti ir kaip apsaugoti dantis bei išlaikyti sveiką burnos ertmę.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.