Kokias burnos priežiūros priemones rinktis turint implantų

Dantų implantai leidžia atgauti normalią kramtymo funkciją ir atkurti šypseną praradus dantį ar dantis. Šiuolaikiniai implantai atrodo ir jaučiasi kaip natūralūs dantys, todėl galima drąsiai šypsotis ir nevaržomai kramtyti. Jie yra puikus sprendimas tiems, kurie prarado dantis dėl ėduonies, traumų ar dantenų ligų.

Burnos priežiūros specialistai teigia, kad nors implantai ir atkuria prarastus dantis, tačiau reikia žinoti, kaip tinkamai juos prižiūrėti bei kokias saugias priemones naudoti, kad užtikrintumėte jų ilgaamžiškumą ir išlaikytumėte estetišką išvaizdą.

Šiame straipsnyje sužinosite, ką naudoti ir kaip išsirinkti tinkamas burnos priežiūros priemones turint implantų, kartu su specialiai parinktu prekių krepšeliu.

Burnos priežiūros priemonės turint implantų

Dantų šepetėlis

Minkštas dantų šepetėlis. Naudokite dantų šepetėlį minkštais šereliais, kadangi toks šepetėlis turi lanksčius ir švelnius šerelius, kurie nepažeis jūsų implantų.

Minkštus dantų šepetėlius galite rasti ČIA.

Elektrinis dantų šepetėlis. Taip pat galite apsvarstyti elektrinio dantų šepetėlio naudojimą, kuris gali padėti efektyviai ir švelniai nuvalyti dantų paviršius. Dažniausiai toks šepetėlis turi perspaudimo sensorių, kuris užtikrins saugų dantų valymą.

Elektrinius dantų šepetėlius galite rasti ČIA.

Vieno danties šepetėlis. Kaip papildomą priežiūros priemonę rekomenduojama naudoti vieno danties šepetėlį. Tai yra mažas, specializuotas dantų šepetėlis, sukurtas tam, kad būtų galima valyti vieną dantį. Toks šepetėlis gali būti naudingas, jei implantas yra sunkiai pasiekiamas. Šio šepetėlio forma leidžia efektyviai nuvalyti netgi labai sunkiai prieinamas vietas.

Vieno danties šepetėlius galite rasti ČIA.

Dantų pasta

Prieš perkant dantų pastą turint implantų, vertėtų atidžiai perskaityti dantų pastos sudėtį ir privengti tam tikrų ingredientų. Turint implantų, rekomenduojama rinktis dantų pastą su mažu fluoro kiekiu (iki 230 ppm vienetų dozės) arba dantų pastas be fluoro. Taip pat, dantų implantai gali būti pažeidžiami dantų pastų, turinčių aukštą abrazyvumo lygį (didelio šiurkštumo). Todėl rinkitės specialią mažai abrazyvią dantų pastą, kurios RDA indeksas yra iki 70.

Jeigu analizuoti sudėtis jums atrodo per sudėtinga, jūsų patogumui sukūrėme dantų pastų tinkančių implantams kategoriją, kurią rasite ČIA.

Priemonės tarpdančiams

Tarpdančių valymas yra labai svarbus norint pašalinti maisto likučius ir apnašas, kurios kaupiasi tarp dantų ir kurių negalima pašalinti vien valant šepetėliu. Jei turite dantų implantų, tarpdančių valymas yra svarbesnis nei bet kada anksčiau, kadangi apnašos lengvai kaupiasi aplink implantus.

Tarpdančių siūlas. Burnos priežiūros specialistai naudoti tarpdančių siūlus aplink implantus nerekomenduoja, kadangi siūlas gali atplyšti ir užsikabinti už implanto, dėl ko gali prasidėti implanto erozija, o jo tarnavimo laikas žymiai sutrumpės. Tarpdančių priežiūrai aplink implantus naudokite tarpdančių šepetėlius ir irigatorių, o aplink sveikus dantis naudokite įprastus tarpdančių siūlus.

Tarpdančių siūlus galite rasti ČIA.

Tarpdančių šepetėliai. Turint implantų tarpdančių šepetėliai yra itin svarbus ir puikus įrankis, kuris padeda nuvalyti bakterijas, apnašas ir maisto likučius, susikaupusias tarp dantų. Tarpdančių šepetėliai gali būti įvairių dydžių, kurie yra pritaikomi pagal jūsų tarpdančių dydžius. Rekomenduojama apsilankyti pas burnos higienistą, kuris tokių šepetėlių dydžius pritaikys individualiai pagal jūsų tarpdančių dydžius.

Tarpdančių šepetėlius galite rasti ČIA.

Burnos irigatorius. Burnos irigatorius yra puiki papildoma tarpdančių priežiūros priemonė, ypatingai turint implantų. Tai prietaisas turintis aukšto slėgio vandens srovę, kurios intensyvumas gali būti reguliuojamas. Vandens srovė išstumia apnašas ir maisto likučius tiek iš tarpdančių, tiek iš vietų aplink implantus, taip pat ir masažuoja dantenas, gerina jų kraujotaką.

Burnos irigatorius galite rasti ČIA.

Priemonės liežuviui

Liežuvio valymo rutina yra svarbi bet kokiai burnos būklei. Liežuvio valymas pašalina susikaupusias bakterijas nuo liežuvio, blogą burnos kvapą bei gerina skonio pojūčius. Liežuviui rekomenduojama naudoti liežuvio valiklį arba liežuvio šepetėlį su specialiu liežuvio valymo geliu.

Nerūdijančio plieno liežuvio valiklis ČIA.

Plastikinis liežuvio valiklis ČIA.

Liežuvio valymo šepetėlius ir gelius galite rasti ČIA.

Guma ir pastilės su ksilitoliu

Labai mažai žmonių kada nors girdėjo apie ksilitolio turinčią kramtomąją gumą ar pastiles, kurias galima naudoti po kiekvieno valgio. Nesvarbu, ar turite implantų, ar ne, juos naudoti rekomenduojama. Ksilitolis neutralizuoja burnoje po valgio susidarančias rūgštis ir apsaugo dantis nuo karieso rizikos. Tokios pastilės ar kramtomoji guma padeda pašalinti maisto likučius. Be to, pastilės ir kramtomoji guma yra saldžios ir naudingos, o vaikai jas ypač dievina!

Becukres kramtomąsias gumas ir pastiles su ksilitoliu galite rasti ČIA.

Burnos skalavimo skysčiai, įvairūs dantų ir dantenų geliai ir burnos probiotikai

Turint specifinių burnos ar dantų indikacijų, burnos priežiūros specialistas paprastai rekomenduos šias priemones. Dėl jų naudojimo, pirmiausia, rekomenduojame pasitarti su savo gydytoju odontologu arba burnos higienistu.

Burnos valymo eiga ryte ir vakare

Suprasdami, kad yra labai lengva pasimesti burnos priežiūros priemonių gausoje, sukūrėme „Kasdienės burnos priežiūros atmintinę“, kurią perskaitę sužinosite apie burnos valymo eigą ryte ir vakare.

 

Taigi, kad dantų implantai tarnautų ilgai ir sėkmingai, būtina laikytis teisingos burnos higienos. Nesugebėjimas prižiūrėti dantų implantų bei netinkamų priemonių naudojimas, gali sukelti įvairių burnos ertmės problemų bei ligų - gali atsirasti dantenų uždegimas, o vėliau ir periodontitas, galite jausti diskomfortą, skausmą, gali prasidėti kaulų retėjimas ir tokios ligos kaip periimplantitas, dėl kurio ženkliai sutrumpėja implanto tarnavimo laikas.

Naudojant specialiai skirtas burnos priežiūros priemones implantams ir laikantis kruopščios individualios burnos higienos, galima išvengti aukščiau išvardintų burnos ligų ir problemų.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Kamilė Mikalajūnaitė.