Alkoholis ir chlorheksidinas burnos skalavimo skysčiuose: kada naudinga, o kada kenksminga

Burnos skalavimo skystis – tai priemonė naudojama dantims, dantenoms ir burnai skalauti. Dažniausiai jame yra antiseptiko, kuris naikina kenksmingas bakterijas, esančias ant dantų bei liežuvio. Vieni naudoja burnos skalavimo skystį, norėdami išvengti blogo burnos kvapo, kiti – norėdami išvengti dantenų ligų ar dantų ėduonies.

Kalbant apie burnos higieną, burnos skalavimo skystis nepakeis dantų valymo šepetėliu, pasta ar siūlu. Tai tik papildoma priemonė, kuri padeda palaikyti švarią burnos ertmę. Taip pat labai svarbu suprasti, kad ne visi burnos skalavimo skysčiai yra saugūs, todėl labai svarbu skaityti sudėtį.

Šiame straipsnyje sužinosite kokią naudą ir kokią žalą suteikia burnos skalavimo skysčiuose esantis alkoholis ir chlorheksidinas, kada rekomenduojama juos naudoti ir kada geriau jų vengti.

Burnos skalavimo skysčiai su alkoholiu

Daugumoje, ypač prekybos centruose, parduodamų burnos skalavimo skysčių yra alkoholio. Dažniausiai tai būna etanolis. Ši medžiaga į burnos skalavimo skysčių sudėtį įterpiama kaip kitų veikliųjų medžiagų tirpiklis, turi antiseptinių savybių, veikia kaip konservantas. Taip pat etanolį lengva gaminti ir jis palyginti yra pigus.

Burnos skalavimo skystis su alkoholiu labai dažnai suteikia gaivų burnos kvapą, tačiau tai tik užmaskuoja problemą ir nepakeičia dantų valymo su šepetėliu, pasta bei tarpdančių valymo priemonėmis. Tai galima prilyginti, kai po sunkaus sporto bandytumėte pasikvepinti, o ne nusimaudyti.

Burnos skalavimo skystis su alkoholiu gali sumažinti dantų pastos efektyvumą. Jeigu burnos skalavimo skystis bus naudojamas iš karto po dantų valymo, visos naudingos medžiagos, tokios kaip fluoras ar kiti danties paviršių stiprinantys mineralai, gali būti iškart išskalaujami. Taip pat burnos skalavimo skysčio bei dantų pastos sudedamosios medžiagos gali sąveikauti ir panaikinti viena kitos naudą.

Dar viena blogybė, kurią sukelia alkoholis burnos skalavimo skysčiuose, tai sausina burnos gleivinę, sukelia deginimo jausmą bei gali pabloginti daugelį burnos ligų, tokių kaip Sjogreno sindromą bei diabetą. Dėl burnos išsausėjimo burnos gleivinė gali tapti jautri, atsirasti žaizdelių bei opelių. Taip pat išsausėjusi burnos gleivinė gali padidinti dantų jautrumą bei ėduonies riziką.

Pagrindinis alkoholio metabolitas yra acetaldehidas, kuris yra mutageniškas, o tyrimai su gyvūnais parodė, kad ši medžiaga yra kancerogeninė. Nors didžioji alkoholio metabolizmo dalis vyksta kepenyse, yra įrodymų, kad alkoholio metabolizmas gali vykti ir burnos ertmėje. Įvairios apnašų bakterijos gali paversti alkoholį į acetaldehidą. Todėl asmenims, kurie nesilaiko pakankamai geros burnos higienos bei naudoja burnos skalavimo skysčius su alkoholiu, padidėja burnos vėžio rizika. Taip pat alkoholis pagerina tabake esančių kancerogenų prasiskverbimą į gleivinę, kurios taip pat turi įtakos vėžio rizikai.

Moksliniai tyrimai parodo ir tai, kad be burnos vėžio rizikos, burnos deginimo, burnos gleivinės džiūvimo ir skausmo galimas ir plombinių medžiagų minkštėjimas. Skalavimas su alkoholio turinčiu burnos skalavimo skysčiu paveikia ir dantų plombas bei turi įtakos jų spalvai, blizgesiui, kietumui bei nusidėvėjimui.

Naudojant burnos skalavimo skystį su alkoholiu gali sutrikti ir burnos mikroflora. Taip įvyksta todėl, nes alkoholis, esantis burnos skalavimo skystyje, sunaikina visas bakterijas - tiek blogąsias, tiek gerąsias. Naudojant tokį burnos skalavimo skystį kiekvieną dieną gali sutrikti bakterijų balansas burnoje, dėl ko gali atsirasti blogas burnos kvapas.

Alkoholio neturintys burnos skalavimo skysčiai taip pat gali apsaugoti nuo dantų ėduonies, dantenų ligų, burnos džiūvimo, blogo burnos kvapo, apnašų ir akmenų susidarymo. Taip pat tokie burnos skalavimo skysčiai yra švelnesni bei savo sudėtyje dažnai turi ekologiškų ingredientų. Kai sudėtyje nėra alkoholio, toks burnos skalavimo skystis gali taip pat turėti priešuždegiminį bei priešgrybelinį gydomąjį poveikį. Lyginant burnos skalavimo skysčio efektyvumą su alkoholiu ir be, tai alkoholio turintys burnos skalavimo skysčiai suteikia mažai pranašumo arba visai nėra pranašesni, lyginant su alkoholio neturinčiais burnos skalavimo skysčiais.

Burnos skalavimo skysčiai su chlorheksidinu

Burnos skalavimo skysčiai su chlorheksidinu yra vieni iš veiksmingiausių antiseptinių burnos skalavimo skysčių, kurie mažina dantenų uždegimą, patinimą bei kraujavimą. Chlorheksidinas yra viena iš veiksmingiausių medžiagų, kuri mažina bakterijų kiekį burnoje.

Tačiau yra ir kita chlorheksidino pusė. Ši medžiaga gali dažyti danties emalį, plombas, protezus ir net liežuvį. Esant itin kruopščiam valymui šių dėmių galima išvengti, tačiau turint estetiškai plombuotus dantis rekomenduojama vengti burnos skalavimo skysčio su chlorheksidinu.

Naudojant ilgesnį laiką burnos skalavimo skystį su chlorheksidinu gali atsirasti skonio pokytis. Labai dažnai, nutraukus naudojimą, skonio pokytis išnyksta, tačiau yra atvejų, kai skonio pokytis išlieka visam gyvenimui. Taip pat gali būti padidėjęs apnašų susidarymas.

Jei jums burnos priežiūros specialistas paskyrė burnos skalavimo skystį su chlorheksidinu, būtinai naudokite taip, kaip rekomenduota.

Štai keletas patarimų apie burnos skalavimo skystį su chlorheksidinu:

  • Naudojant burnos skalavimo skystį stebėkite save, nes galimos alerginės reakcijos į chlorheksidiną.
  • Būtinai laikykitės burnos priežiūros specialisto dozavimo rekomendacijų.
  • Nenurykite burnos skalavimo skysčio.
  • Burnos skalavimo skystį su chlorheksidinu naudokite iškart po dantų valymo. Prasiskalavus neskalaukite burnos su vandeniu ir nieko negerkite bent jau 30 min.
  • Svarbu žinoti, kad burnos skalavimo skystis su chlorheksidinu negydo periodontito, o gydo tik dantenų uždegimą gingivitą, todėl sergant periodontitu reikia atskiro gydymo.
  • Jei esate nėščia ar planuojate nėštumą būtinai informuokite burnos priežiūros specialistą, nes nėra nustatyta, ar chlorheksidinas gali turėti įtakos vaisiui.
  • Jei maitinate krūtimi, informuokite burnos priežiūros specialistą, nes nustatyta, kad chlorheksidinas gali patekti su motinos pienu kūdikiui.
  • Burnos skalavimo skysčiai su chlorheksidinu nerekomenduojami jaunesniems nei 18 metų asmenims.

Svarbu atsiminti, kad burnos skalavimo skystis su chlorheksidinu nepakeis dantų valymo, todėl kruopštus dantų valymas yra neatsiejama asmeninės burnos higienos dalis.

Atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad burnos skalavimo skystis su chlorheksidinu mažina burnos seilių pH, o tai turi labai didelę įtaką visai burnos ertmei, nes sumažėjęs seilių pH skatina emalio demineralizaciją ir didina ėduonies rizikos atsiradimą. Burnos seilių pH gali skirtis esant skirtingoms burnos problemoms. Pavyzdžiui, sergant lėtiniu gingivitu seilių pH yra labiau šarminis, o sergant lėtiniu periodontitu – rūgštinis, todėl burnos skalavimo skystis su chlorheksidinu veiksmingesnis bus gingivito gydyme.

Įdomus faktas tai, kad kai kurie moksliniai tyrimai rodo, kad naudojant burnos skalavimo skystį su chlorheksidinu nuo 3 iki 7 dienų gali padidėti kraujospūdis sveikiems ir hipertenzija sergantiems pacientams. Tačiau naudojant iki 3 dienų kraujospūdžio skirtumų nepastebėta.

 

Apibendrinant, bet kokio burnos skalavimo skysčio naudojimas rekomenduojamas pasitarus su burnos priežiūros specialistu. Tačiau jeigu nusprendėte patys įsigyti burnos skalavimo skystį, rekomenduojame rinktis tokį, kuriame nėra alkoholio ir chlorheksidino. Rinkitės burnos skalavimo skystį, kuriame būtų fluoro, kad būtų padidintas apsaugos nuo ėduonies poveikis, o esant dantų jautrumui rinkitės burnos skalavimo skystį su mineralais ar argininu, kurie stiprina danties paviršių.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.