Kokias burnos priežiūros priemones rinktis turint emalio pažeidimų

Dantų emalis yra kiečiausia medžiaga jūsų kūne – net stipresnis už kaulus. Jis apsaugo vidinius danties sluoksnius nuo pažeidimų. Nors emalis yra stiprus, burnoje esančios bakterijos, apnašos, rūgštys, per stiprus valymas netinkamu dantų šepetėliu ar dantų griežimas naktimis gali jį pažeisti.

Burnos priežiūra yra svarbi visiems, tačiau turint emalio pažeidimų, reikia skirti ypatingą dėmesį, norint išvengti papildomo pažeidimo ir problemos progresavimo.

Šiame straipsnyje rasite visas išvardintas burnos priežiūros priemones, kartu su nuorodomis į jums tinkamas priemones, turint emalio pažeidimų.

Dantų šepetėliai

Minkštas dantų šepetėlis

Naudokite minkštą šepetėlį, kad sumažintumėte trynimo poveikį jau pažeistam emaliui. Šepetėliu stenkitės valyti švelniais judesiais. Tai padės išvengti papildomo emalio nusidėvėjimo ir jautrumo.

Minkštus dantų šepetėlius galite rasti ČIA.

Elektrinis dantų šepetėlis

Rinkitės elektrinį šepetėlį su minkštų šerelių galvute ir jutiminiu perspaudimo sensoriumi. Tai padės sumažinti trynimo jėgą ir apsaugoti pažeistą emalį nuo papildomo sužalojimo.

Elektrinius dantų šepetėlius galite rasti ČIA.

Vieno danties šepetėlis

Norint visus dantis išvalyti švariai, kaip papildomą priemonę rekomenduojama rinktis vieno danties šepetėlį. Toks šepetėlis skirtas valyti vienam dančiui, todėl juo galėsite puikiai pasiekti sunkiai prieinamas vietas ir neperspausti valantis.

Vieno danties šepetėlius galite rasti ČIA.

Dantų pasta

Turint emalio pažeidimų, svarbu pasirinkti tinkamą dantų pastą, kuri padės sustiprinti dantų emalį ir sumažinti jautrumą. Rinkitės fluoro turinčią dantų pastą, kadangi fluoras yra svarbi sudedamoji emalio dalis ir padeda stiprinti jį bei apsaugoti nuo tolesnio pažeidimo mažindamas ėduonies riziką.

Taip pat, svarbus komponentas dantų pastose yra hidroksiapatitai, nes jie stiprina dantų emalį, atkuria pažeidimus ir užpildo mikroskopinius plyšius. Hidroksiapatitai taip pat prisideda prie dantų remineralizacijos ir gali sumažinti jautrumą.

Dantų pastas su fluoru ir hidroksiapatitais galite rasti ČIA.

Priemonės tarpdančiams

Tarpdančių valymas padeda pašalinti maisto likučius, apnašas ir bakterijas, kurios gali sukelti emalio pažeidimus ir dantų ligas. Tai svarbi burnos priežiūros rutinos dalis siekiant užkirsti kelią tolesniam emalio pažeidimui bei palaikyti gerą dantų sveikatą ir higieną.

Tarpdančių siūlas

Turint emalio pažeidimų, tinka įprastas tarpdančių siūlas. Prieš renkantis tarpdančių siūlą, rekomenduojama pasitarti su burnos priežiūros specialistu.

Tarpdančių siūlus galite rasti ČIA.

Tarpdančių šepetėliai

Lygiai taip pat kaip ir tarpdančių siūlas, turint emalio pažeidimų, tinka įprasti tarpdančių šepetėliai, pagal jūsų tarpdančių dydžius. Atminkite, kad gerai išsivalytumėte tarpdančius šepetėliais, labai svarbu pasirinkti tinkamus tarpdančių šepetėlių dydžius. Tai padaryti gali gydytojas odontologas arba burnos higienistas.

Tarpdančių šepetėlius galite rasti ČIA.

Priemonės liežuviui

Liežuvio valymas yra svarbi burnos higienos praktika, nes tai padeda pašalinti bakterijas, sumažinti blogą burnos kvapą, geriau jausti skonius  ir palaikyti gerą bendrą burnos sveikatą. Tai gali būti atliekama specialiu liežuvio valikliu arba liežuvio šepetėliais ir tam skirtais geliais.

Liežuvio valymo priemones galite rasti ČIA.

Kitos priemonės burnos ertmei

Kramtomosios gumos ir pastilės su ksilitoliu gali teikti didelę naudą burnos sveikatai. Ksilitolis yra natūralus saldiklis, kuris esantis šiuose produktuose, gali mažinti karieso riziką, stiprinti dantų emalį, mažinti dantų jautrumą ir skatinti seilių gamybą. Kramtomąją gumą ar pastiles galima naudoti po kiekvieno valgio, taip pašalinant maisto likučius.

Becukres kramtomąsias gumas ir pastiles su ksilitoliu galite rasti ČIA.

Burnos skalavimo skysčiai, įvairūs dantų ir dantenų geliai ir burnos probiotikai

Turint emalio pažeidimų, yra keletas papildomų priemonių, kurias galite įtraukti į savo burnos priežiūros rutiną:

Remineralizuojantys burnos skalavimo skysčiai

Kai kurie specialūs skalavimo skysčiai gali ne tik padėti sumažinti bakterijų sankaupas, bet ir atlikti remineralizavimo funkciją, užpildant dantų įtrūkimus.

Remineralizuojančius burnos skalavimo skysčius galite rasti ČIA.

Remineralizuojantys dantų ir dantenų geliai

Kai kurie dantų ir dantenų geliai gali būti naudojami siekiant palengvinti diskomfortą ir jautrumą, susijusį su emalio pažeidimais. Šie geliai gali turėti remineralizuojantį poveikį, kuris atstato mineralų balansą, užpildo mikro įtrūkimus ir stiprina dantų emalį.

Remineralizuojančius dantų ir dantenų gelius galite rasti ČIA.

Burnos probiotikai

Probiotikai yra gerosios bakterijos, kurios gali padėti palaikyti gerą burnos mikroflorą, panaikinti blogą burnos kvapą ir sumažinti apnašų ir akmenų kaupimąsi. Tai pamiltas burnos priežiūros specialistų produktas.

Probiotikus galite rasti ČIA.

Burnos valymo eiga ryte ir vakare

Kokia eilės tvarka, ryte ir vakare naudoti visas išvardintas burnos priežiūros priemones, rasite mūsų ankstesniame straipsnyje „Kasdienės burnos priežiūros atmintinė: priemonių naudojimo eiliškumas“.

Taigi, geriausias būdas gydyti emalio pažeidimus, yra užkirsti kelią jų atsiradimui. Net jei jau turite emalio pažeidimų, vis tiek galite išvengti jų pablogėjimo, laikydamiesi geros burnos higienos ir naudodami tinkamas burnos priežiūros priemones.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Kamilė Mikalajūnaitė.