Kodėl burnos priežiūros specialistai rekomenduoja dantų pastas su hidroksiapatitais ir ksilitoliu

Turbūt jau daugelis esate girdėję, kad rekomenduojama skaityti dantų pastų sudėtis ir vengti tokių medžiagų kaip natrio laurilsulfatas, titano dioksidas, triklozanas ar parabenai. Tačiau prieš pirkdami individualios burnos priežiūros priemones nepatingėkite paieškoti produktų, kurių sudėtyje galima rasti ir tokių naudingų medžiagų kaip hidroksiapatitai bei ksilitolis. Šios dvi medžiagos ne tik sustiprina dantis, skatina emalio remineralizaciją, bet ir apsaugo nuo ėduonies.

Šiame straipsnyje sužinosite, kas yra ksilitolis ir hidroksiapatitai, kuo jie naudingi mūsų dantims, kokią funkciją atlieka burnoje bei kur juos galima rasti.

Kas yra hidroksiapatitai ir ksilitolis

Hidroksiapatitai dar kitaip žinomi kaip hidroksilapatitai. Tai natūraliai randamas kalcio fosfato mineralas. Hidroksiapatitai randami ir žmogaus organizme. Jie sudaro net apie 60 proc. žmogaus kaulų, o kalbant apie dantis, net 97 proc. hidroksiapatitų randama dantų emalyje ir apie 70 proc.  - dentine.

Ksilitolis, tai natūralus cukrus, kuris yra išgaunamas iš tokių  augalų kaip lapuočių medžių medienos (pvz.: beržų), medvilnės sėklų, kukurūzų, žemės ūkio augalinių atliekų. Taip pat ksilitolis randamas ir tokiuose maisto produktuose kaip vaisiai, uogos, daržovės ir net grybai. Europos Sąjungos E numerių sąraše ksilitolis žymimas E967 ir naudojamas kaip emulgatorius, saldiklis, stabilizatorius bei drėgmę sulaikanti medžiaga. Šis natūralus priedas yra nekenksmingas ir nesukelia šalutinių poveikių.

Kuo naudingi hidroksiapatitai ir ksilitolis

Hidroksiapatitai turi gerą biologinį suderinamumą. Tai reiškia, kad jie puikiai suderinami su gyvais audiniais. Dėl šios priežasties hidroksiapatitai yra naudojami kaip pagalbinė protezavimo priemonė, pagelbėja osteoporozės profilaktikoje bei gydyme ir žinoma idealūs dantų remineralizavimo procese. Hidroksiapatitai veikia taip pat efektyviai kaip fluoras, todėl apsaugo nuo ėduonies susidarymo bei sumažina dantų jautrumą. Šis natūraliai randamas mineralas yra saugi biologinė medžiaga.

Atlikti moksliniai tyrimai patvirtino, kad ksilitolis taip pat mažina ėduonies atsiradimą bei apsaugo nuo jo susidarymo burnoje. Ksilitolio molekulėje yra penki, o ne šeši anglies atomai, todėl ėduonį sukeliančios bakterijos nesugeba efektyviai panaudoti ksilitolio savo augimui dėl ko ėduonies paplitimas burnoje yra išvengiamas.

Ksilitolis  ne tik turi antibakterinį poveikį ir apsaugo dantis nuo ėduonies susidarymo, bet ir skatina seilių išsiskyrimą bei padeda atstatyti burnos mikroflorą.

Kokia hidroksiapatitų ir ksilitolio funkcija

Hidroksiapatitai yra viena iš pagrindinių danties sudedamųjų dalių. Šis mineralas suteikia dantims tvirtumo, nes vykdo remineralizacijos funkciją. Seilėse yra gausu hidroksiapatito, kuris pakeičia dantyse nuo rūgščių ištirpusius mineralus ir tiesiogiai užpildo demineralizuoto danties paviršiaus mikroporas. Hidroksiapatitai taip pat atlieka ir svarbią apsaugos nuo ėduonies atsiradimo funkciją. Kaip jau žinote, fluoras mažina ėduonies atsiradimą, tačiau per didelis jo kiekis vaikystėje gali sukelti fluorozės atsiradimą. Todėl vietoj fluoro drąsiai gali būti naudojamas hidroksiapatitas.

Per pastaruosius 30 metų Japonijoje hidroksiapatitai naudojami dantų pastose vietoj fluoro ir moksliniai tyrimai įrodo, kad jis taip pat efektyviai apsaugo nuo ėduonies susidarymo. Svarbiausia yra tai, kad hidroksiapatitai yra visiškai saugūs bei nesukelia tokių šalutinių poveikių, kaip per didelis fluoro kiekis organizme.

Ksilitolio nauda burnos ertmei taip pat labai vertinga. Vartojant ksilitolį skrandis išskiria daugiau skrandžio sulčių dėl ko stimuliuojamas didesnis seilių išsiskyrimas. Padidėjęs seilėtekis burnoje mažina burnos sausumą, įvyksta dantų savaiminis apsivalymas, todėl mažėja ėduonies rizika. Taip pat ksilitolis stabdo rūgščių susidarymą burnoje bei šarmina burnos gleivinę, todėl puikiai tinka vartoti po didelį rūgštingumą turinčių maisto  produktų ar gėrimų, kaip pvz. gazuoti gėrimai, vynas ar net kava. Taip pat tinka vartoti turint skrandžio rūgštingumo problemų, esant dažniems vėmimas ar turint sumažėjusį seilėtekį.

Kur galima rasti šių medžiagų

Tiek hidroksiapatitai, tiek ksilitolis gali būti randami dantų pastose, skalavimo skysčiuose, įvairiuose remineralizuojančiuose geliuose bei kremuose. Atskirai galima įsigyti net kramtomosios gumos ar pastilių su ksilitoliu, kurios gali būti vartojamos iškart po valgio ar vėmimo, norint neutralizuoti susidariusias rūgštis burnoje bei sumažinti ėduonies susidarymą.

Šios dvi medžiagos sukuria kelia į sveiką burnos ertmę, todėl priemones, kurių sudėtyje randate ksilitolio ar hidroksiapatitų, drąsiai galite naudoti kasdien.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.