Viskas apie balinančias dantų pastas

Balinamoji dantų pasta yra dantų balinimo produktas, skirtas pacientams, kurie nori turėti baltesnius dantis. Jos pagrindinė funkcija yra pašalinti paviršiaus pigmentines dėmes, pvz., atsirandančias geriant kavą/arbatą ar rūkant. Tačiau svarbu paminėti, kad balinančios dantų pastos negali pakeisti natūralios dantų spalvos ar pašviesinti dėmių, kurios yra giliau nei danties paviršius.

Šiame straipsnyje sužinosite kaip išsirinkti tinkamą balinančią dantų pastą, koks RDA saugus naudoti bei konkrečias dantų pastos rekomendacijas su išsamiais palyginimas.

Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis balinančią dantų pastą?

Ilgainiui labai svarbu pasirinkti geriausią dantų pastą pagal jūsų burnos būklę. Netinkamų dantų pastų naudojimas gali sukelti emalio nusidėvėjimą bei žalą, kurios negalima atkurti be odontologų įsikišimo. Dantų valymo technika taip pat atlieka svarbų vaidmenį, todėl reikia suprasti tinkamo dantų valymo protokolą.

  1. Ieškokite prekės ženklo, turinčio geros reputacijos odontologijos organizacijos patvirtinimo antspaudą. Šis antspaudas rodo, kad dantų pasta yra saugi ir veiksmingai pašalina paviršiaus dėmes.
  2. Fluoro kiekis, esantis dantų pastoje, yra svarbiausia dalis, nes fluoras stiprina jūsų emalį ir apsaugo jį nuo rūgščių. Jei fluoro dantų pastoje nėra, jį gali pakeisti hidroksiapatitas.
  3. Labai svarbu, kad dantų pastoje būtų minimalus abrazyvumas (RDA). Vėlgi, dantis balinančios dantų pastos yra abrazyvesnės, nes skirtos pašalinti dėmes nuo jūsų dantų, tačiau jos nekeičia jūsų emalio spalvos.

Koks RDA yra saugus kasdieniam naudojimui?

Balinančiose dantų pastose yra abrazyvinių medžiagų (šiurkščių dalelių), kurios poliruoja dantis, be cheminių medžiagų ir padeda suskaidyti arba ištirpinti paviršines dėmes. Kita vertus, jei dantų pasta turi aukštą abrazyvumą, dar kitaip vadinamą - RDA, tai gali pakenkti emaliui. Net ir nedideli emalio pažeidimai kasdien kaupiasi per tam tikrą laiką.

Visi burnos priežiūros specialistai sutinka, kad balinanti dantų pasta, kurios abrazyvumas (RDA) yra 0-70, gali būti laikoma saugia. Tokia pasta nebraižo dantų emalio, nesukeldama dantų jautrumo ir ją galima naudoti kasdien.

Ką daryti, jei dantų pastos RDA yra aukštesnis, negu 70?

Daugumos balinančių dantų pastų RDA yra aukštesnis, negu 70. Tokias dantų pastas rekomenduojama žmonėms, kurių dantys yra sveiki, tačiau greitai susikaupia pigmentinis apnašas. Pigmentinis apnašas daugiausiai susikaupia nuo dažomųjų maisto produktų, gėrimų bei rūkymo. Tačiau, nors ir tokios dantų pastos efektyviai pašalina pigmentinį apnašą (dėl ko dantys atrodo baltesni), kasdien tokiomis dantų pastomis nerekomenduojama piktnaudžiauti. Tokią dantų pastą naudokite iki 3-4 kartų per savaitę. 

Nuo kokio RDA dantų pastų nerekomenduojama naudoti?

Dantų pastos, kurios RDA indeksas yra didesnis nei 151, yra kenksmingo abrazyvumo ir tokių dantų pastų nerekomenduojama naudoti, kadangi galima pažeisti dantis neatstatomai. Jeigu kyla abejonių dėl dantų pastos RDA, ar jis nėra nurodytas, rekomenduojama kreiptis į dantų pastos gamintojus.

Konkrečios balinančių dantų pastų iš burnos higienistės rekomendacijos

Žemo abrazyvumo (RDA 0-70), saugios kasdieniam naudojimui

Nors ir balinančios dantų pastos paprastai turi aukštesnį RDA, tačiau yra sukurta dantų pasta, kuri neviršija RDA 70. Tai yra "Lebon" prekinio ženklo balinamosios dantų pastos, pagamintos Prancūzijoje. Šias balinančias dantų pastas gali naudoti ne tik sveikų ir natūralių dantų savininkai, tačiau ir turintys estetinį plombavimą, implantų, emalio pažeidimų, nešiojantys breketus ir nėščiosios. "Lebon" prekinio ženklo dantų pastos savo sudėtyje turi naudingų dantims hidroksiapatitų ir neturi titano dioksido bei SLS, kurie yra žalingi mūsų burnos ertmei.

"Lebon" prekinio ženklo balinamąsias dantų pastas rasite ČIA.

Daugumos mėgstamas šveicarų prekinis ženklas, kuris gali pasiūlyti balinančias dantų pastas įvairių egzotiškų skonių, tai - "Curaprox". Gamintojai siūlo balinančias dantų pastas, kurių RDA yra tik (40-50) ir savo sudėtyje turi ne tik 950 ppm fluoro, bet ir hidroksiapatitų, tačiau neturi kenksmingo SLS. Šios dantų pastos yra tinkamos sveikiems dantims, turintiems estetinį plombavimą ir nešiojantiems breketus.

"Curaprox" prekinio ženklo balinamasias dantų pastas rasite ČIA.

Dar viena šveicarų prekinio ženklo “DR. WILD” balinanti dantų pasta turi tik 30 RDA, 1400 ppm fluoro, todėl yra tinkama turintiems estetinį plombavimą, jautrius dantis ir nešiojantiems breketus. Savo sudėtyje neturi titano dioksido ir SLS. Tokią dantų pastą yra saugu naudoti kasdien.

"DR. WILD" prekinio ženklo balinančią dantų pastą galite rasti ČIA.

Vidutinio abrazyvumo (RDA 71-100), saugios 3-4 per savaitę naudojimui 

Ypač efektyvi ir daugumos pamėgta dėl savo greito balinamojo poveikio dantų pasta - JAV odontologijos ekspertų "Opalescence". Šių balinamųjų dantų pastų RDA siekia iki 90, savo sudėtyje turi 1100 (ppm) fluoro ir neturi titano dioksido. Jeigu jūsų dantys yra sveiki, norite greito ir efektyvaus rezultato - šios dantų pastos skirtos jums.

"Opalescence" prekinio ženklo balinamąsias dantų pastas rasite ČIA.

Dar vienas pirmaujančios Šveicarijos odontologijos klinikos specialistų prekinis ženklas "Dentissimo". Šios balinančios dantų pastos yra ypatingos tuo, kad ne tik balina dantis, bet ir turi priešuždegiminį poveikį. Šių dantų pastų RDA neviršija 90, sudėtyje yra 950 ppm fluoro ir nėra SLS.

"Dentissimo" prekinio ženklo balinamąsias dantų pastas rasite ČIA.

Jungtinės Karalystės odontologų prekinis ženklas "Whitewash". Šios dantų pastos ne tik padeda balinti, bet ir remineralizuoja dantis. Dantų pasta sudėtyje turi net 1450 ppm fluoro ir hidroksiapatitų, todėl yra tinkama jautrių dantų savininkams, taip pat, yra tinkama nešiojantiems breketus. RDA siekia 90 ir sudėtyje nėra SLS.

"Whitewash" prekinio ženklo balinamąsias dantų pastas rasite ČIA.

 

Verta paminėti, kad kiekvienas pacientas yra skirtingas, o dantys, kurių emalis jau nusidėvėjęs, dažniau nukentės nuo balinančiose dantų pastose esančių abrazyvinių medžiagų. Geriausia apsilankyti pas savo odontologą ar burnos higienistą, kuris įvertins jūsų dantų būklę, įpročius ir parinks jums tinkamiausias balinančias dantų pastas.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Kamilė Mikalajūnaitė.