Vasaros gėrimai: kas kenkia dantims, o kas saugu?

Artėjant šiltesniems orams, vis dažniau norisi atsigaivinti šaltais vasaros gėrimais. Tačiau ar kada susimąstėte, kad ne visi gaivieji gėrimai yra saugūs jūsų dantims? Cukrus, rūgštinis pH, etanolis – visi kartu jie skatina emalio demineralizaciją, sukelia emalio paviršiaus nelygumus, emalio iškritimus, dantų ėduonį, jautrumą, skausmą ir burnos gleivinės sausėjimą.

Šiame straipsnyje sužinosite, kokie gėrimai yra saugūs vartoti vasaros metu, kurie gėrimai labai kenkia dantims ir kaip juos apsaugoti nuo galimo pažeidimo, jeigu vis dėl to norisi atsigaivinti.

Kokie gėrimai kenkia dantims?

Karštą vasaros dieną labiausiai norisi šalto gėrimo. Vanduo su citrina, sultys, gazuoti limonadai, kombucha (arbatos grybas arba fermentuotas arbatos gėrimas), energetiniai gėrimai, šalta kava, įvairūs alkoholiniai ir nealkoholiniai kokteiliai – tai gėrimai, kurie, tą akimirką, atrodo, atgaivina, tačiau labai kenkia dantims. Visų pirma, daugelyje tokių gėrimų yra gausu pridėtinio cukraus. Žinoma, tokie gėrimai labai skanūs, saldūs ir net skatina vis daugiau jų gerti. Tačiau cukrus, esantis šiuose gėrimuose, skatina greitesnį ėduonies (karieso) atsiradimą.

Taip pat, ar pastebėjote, kad išgėrus gazuotų gaiviųjų gėrimų, dantys tampa šiurkštesni ir jaučiamas nešvaros pojūtis burnoje? Cukrus nėra vienintelis blogis gaiviuosiuose gėrimuose. Didžioji dauguma tokių gėrimų pasižymi itin rūgštiniu pH. Nuolatinis vartojimas gėrimų, kurių žemas pH, skatina dantų demineralizaciją, todėl dantų emalis gali tapti grublėtas, atsirasti ertmės, jautrumas. Demineralizuotas (suplonėjęs, jautrus) emalis ir cukrus – tai tarsi rojus bakterijoms, sukeliančioms dantų ėduonį.

Dar vienas iš labai svarbių veiksnių, turinčių įtakos dantų būklei, yra seilės. Tai vienas iš pagrindinių pagalbininkų, norint išsaugoti sveikus dantis. Seilės nuplauna rūgštis, esančias burnoje ir veikia kaip natūralus antibakterinis preparatas, neleidžiantis bakterijoms daugintis burnoje. Pvz., dideliais kiekiais vartojamas alkoholis sumažina natūralų seilių išsiskyrimą burnoje ir skatina burnos gleivinės sausumą, blogo burnos kvapo atsiradimą. Taip sukuriamos tobulos sąlygos dantų gedimui.

Kaip vartoti gėrimus, kad kuo mažiau kenktume dantims?

Kaip bebūtų gaila, bet didžioji dalis vasarą mėgstamų gėrimų kenkia dantims. Todėl štai keletas patarimų, kaip padėti dantims išlikti sveikiems:

  • Po kiekvieno gėrimo stenkitės prasiskalauti burną vandeniu.
  • Jeigu įmanoma naudokite šiaudelį. Taip išvengsite tiesioginio dantų ir gėrimų kontakto.
  • Gerdami vyną, užkąskite sūrio. Sūris neutralizuoja rūgštis burnoje.
  • Kad paskatintumėte seilių gamyba bei neutralizuotumėte rūgštis, esančias burnoje, kramtykite gumą arba sučiulpkite pastilę be cukraus, su ksilitoliu. Ksilitolis šarmina burnos gleivinę, todėl padeda apsaugoti dantis nuo rūgščių bei galimų pažeidimų.
  • Nepulkite iškart išgėrus valyti dantų, nes burnoje vyrauja rūgštinė terpė. Palaukite mažiausiai 30 min. ir tik tuomet išsivalykite dantis.
  • Naudokite remineralizuojančias (atstatančias emalį) dantų pastas bei gelius, kurie stiprina danties paviršių.

Kokie gėrimai yra saugesni dantims?

Visi gaivieji vasaros gėrimai vienaip ar kitaip yra žalingi burnos būklei. Tačiau iš visos gausos gėrimų štai keletas, kurie yra mažiau žalingi dantims:

  • Kokosų vanduo – jei pabodo gerti vandenį, galite rinktis kokosų vandenį. Jis ne tik itin gaivus, bet ir gausus antioksidantų. Tai puiki alternatyva gėrimams po sporto, nes jame gausu kalcio, magnio, kalio. Svarbu: pirkdami visada įsitikinkite, kad gėrime būtų kuo mažiau pridėtinio cukraus.
  • Žalioji arbata – ši arbatos rūšis turi teigiamą poveikį dantims ir burnos gleivinei, tačiau venkite pridėtinio cukraus ir mėgaukitės šalta žaliąja arbata su ledukais.
  • Pieno kokteiliai – be vandens, pienas yra vienas sveikiausių gėrimų dantims. Todėl atsigaivinimui puikiai tinka pienas ir įvairūs pieno kokteiliai. Tačiau stenkitės rinktis tokius pieno kokteilius, kuriuose mažiau pridėtinio cukraus (pvz. su uogomis).
  • Šviesus alus – ši alaus rūšis yra mažesnio rūgštinio pH, todėl yra sveikesnė alternatyva dantims, lyginant su tamsiu alumi.
  • Džinas – nors alkoholis labai kenkia ne tik dantims, bet ir bendrai organizmo sveikatai, džinas patenka į sveikesnių dantims alkoholinių gėrimų sąrašą. Jo pH mažiau rūgštinis, lyginant su kitais alkoholiniais gėrimais.
  • Raudonas vynas – šio vyno pH yra mažiau rūgštinis, lyginant su baltuoju vynu, todėl jis pridarys mažiau žalos dantims.

 

Nors gaivieji vasaros gėrimai ir atgaivina, tačiau niekas nenori praleisti vasaros su danties skausmu. Todėl nepamirškite reguliariai apsilankyti pas savo burnos priežiūros specialistą, kad galėtumėte mėgautis taip laukiama vasara bei sveikais dantimis.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.