Kokias burnos priežiūros priemones rinktis turint estetinį plombavimą?

Estetinis plombavimas yra dantų restauravimo procedūra, kuria siekiama atkurti danties funkciją ir estetinę išvaizdą. Estetinis plombavimas yra specialus dantų plombavimo būdas, kuris dažnai naudojamas dantų korekcijos tikslais ir yra matomas, todėl tam reikia ypatingos priežiūros.  Netinkamai prižiūrimos estetinės plombos gali prarasti savo formą ir blizgesį, todėl norint ilgai džiaugtis išvaizdžiomis plombomis, svarbu laikytis tinkamos individualios burnos priežiūros rutinos.

Šiame straipsnyje sužinosite kaip prižiūrėti burnos ertmę ir kokias priemones naudoti turint estetinį plombavimą, norint išsaugoti estetinį vaizdą, kuris buvo tik išėjus iš odontologo kabineto. Aptarsime visas burnos priežiūros priemones, reikalingas turint estetinį plombavimą.

Burnos priežiūros priemonės turint estetinį plombavimą

Dantų šepetėlis

Turint estetinį plombavimą rekomenduojama naudoti dantų šepetėlį (mechaninį ar elektrinį), turintį minkštus šerelius tam, kad išvengtumėte estetinių plombų nusidėvėjimo. Kadangi estetinės plombos gali būti mažiau atsparios nei kitos plombų medžiagos, rekomenduojama šepetėliu plombuotus dantis valyti švelniai ir vengti per didelio spaudimo.

Labai rekomenduojamas ir vieno danties šepetėlis kaip papildoma valymo priemonė toms vietoms, kur labiau kaupiasi apnašos arba kurias sunku pasiekti.

Minkštus dantų šepetėlius galite rasti ČIA.

Elektrinius dantų šepetėlius galite rasti ČIA.

Vieno danties šepetėlius galite rasti ČIA

Dantų pasta

Rekomenduojama naudoti dantų pastas, kurių abrazyvumas yra žemas – RDA nuo 0 iki 70. Mažiau abrazyvios dantų pastos yra mažiau agresyvios ir švelnesnės dantų paviršiams, taigi, jos gali padėti ilgiau išlaikyti estetinio plombavimo spindėjimą, apsaugoti plombas nuo nusidėvėjimo ar netyčinio pažeidimo ir pagerinti bendrą dantų sveikatą. Be to, šių pastų sudėtyje dažniausiai yra specialiai parinkti ingredientai, kurie padeda apsaugoti dantis ir plombas nuo bakterijų ir ėduonies.

Abrazyvios dantų pastos, kurios turi daug šiurkščių dalelių, gali sukelti estetinės plombos paviršiaus nusidėvėjimą (plombos gali tapti matinėmis), dantų jautrumą ir kitas burnos sveikatos problemas.

Svarbu atkreipti dėmesį į dantų pastos sudėtį ir rinktis produktus, kurie yra pritaikyti konkretiems dantų poreikiams. Prieš naudojant naują dantų pastą, rekomenduojama pasikonsultuoti su savo odontologu ar burnos higienistu, kad būtų patvirtintas jos tinkamumas turint estetinį plombavimą. Taip pat, galite pasikonsultuoti ir su mūsų parduotuvės specialistais.

Visas dantų pastas, tinkančias estetiniam plombavimui, galite rasti ČIA.

Priemonės tarpdančiams

Tarpdančių valymui rekomenduojama naudoti tarpdančių siūlą ir tarpdančių šepetėlius.

Burnos priežiūros specialistai turintiems estetinių plombų rekomenduoja naudoti vaškuotą tarpdančių siūlą, o tarpdančių šepetėlių dydžius patikėkite parinkti jūsų burnos priežiūros specialistui, kuris individualiai parinks šepetėlius pagal jūsų burnos būklę ir tarpdančių dydį. Tarpdančių siūlą ir šepetėlius rekomenduojama naudoti švelniai ir vengti per didelio spaudimo.

Specialistai labai rekomenduoja įsigyti ir elektrinį burnos irigatorių, kaip papildomą tarpdančių valymo priemonę. Ši priemonė ženkliai pagerins jūsų dantenų sveikatą ir dar kruopščiau išvalys užsilikusius nešvarumus.

Tarpdančių siūlus, turintiems estetinių plombų, galite rasti ČIA.

Tarpdančių šepetėlius galite rasti ČIA.

El. burnos irigatorius, tinkančius kiekvienam, galite rasti ČIA.

Priemonės liežuviui

Liežuvio valymo rutina, nesvarbu, ar jūs turite estetinių plombų, ar ne, nesiskiria. Liežuvio paviršiaus valymas turėtų būti neatsiejama asmeninės burnos higienos dalis, kadangi ant jo kaupiasi milijonai bakterijų, kurios nenuvalytos vis pasklinda jūsų burnos ertmėje ir taip gali sukelti ėduonį, dantenų uždegimą bei kitas ligas.

Liežuvį galima valyti pasitelkus į pagalbą specialų liežuvio valiklį, o siekiantiems maksimalios burnos gaivos ir švaros rekomenduojama naudoti specialų liežuvio valymo šepetėlį ir liežuvio valymo gelį.

Liežuvio valiklius ir šepetėlį galite rasti ČIA.

Liežuvio valymo gelį galite rasti ČIA.

Priemonės burnos ertmei

Tik visai nedidelė dalis žmonių yra girdėję apie becukres kramtomąsias gumas ar pastiles su ksilitoliu, naudojamas dienos eigoje, po kiekvieno valgio. Jas patariama vartoti nepriklausomai nuo to, ar jūs turite estetinių plombų. Tokios pastilės sučiulpimas ar gumos kramtymas po valgio padeda atsikratyti užsilikusių maisto likučių burnos ertmėje, o ksilitolis neutralizuoja po maisto burnoje susidariusias rūgštis ir taip apsaugo dantis nuo ėduonies. Be to, tiek guma, tiek pastilės yra ne tik naudingos, bet ir skanios, o ypač jas mėgsta vaikai!

Becukres kramtomąsias gumas ir pastiles su ksilitoliu galite rasti ČIA.

Burnos skalavimo skysčiai, įvairūs dantų ir dantenų geliai ir burnos probiotikai

Šios priemonės yra dažniausiai paskiriamos burnos priežiūros specialisto esant tam tikroms burnos ar dantų indikacijoms. Dėl jų vartojimo raginame pasitarti su savo odontologu ar burnos higienistu. Taip pat, galite pasikonsultuoti ir su mūsų parduotuvės specialistais.

Burnos valymo eiga ryte ir vakare

Apie tai, kokiu priemonių eiliškumu rekomenduojama prižiūrėti burnos ertmę ryte ir vakare bei kokios priemonės yra būtinos, o kurios tik rekomenduojamos skaitykite mūsų ankstesniame straipsnyje „Kasdienės burnos priežiūros atmintinė: priemonių naudojimo eiliškumas“.

 

Taigi, reguliariai valytis dantis ir tarpdančius specialiai pritaikytomis priemonėmis estetiniam plombavimui yra svarbu siekiant išlaikyti sveiką burnos ertmę ir estetinio plombavimo ilgaamžiškumą. Nepamirškite reguliariai atlikti profesionalią burnos higienos procedūrą bei estetinių plombų poliravimą. Taip pat svarbu lankytis pas gydytoją odontologą reguliariai apžiūrai, kad būtų galima anksti aptikti ir išspręsti bet kokias iškilusias problemas.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Kamilė Mikalajūnaitė.