Kodėl tenka šalinti dantis ir kas laukia po to

Kartais gyvenime nutinka taip, kad išgirstate odontologo kabinete žodžius: „labai gaila, tačiau šį dantį teks šalinti“. Dantų šalinimui įtakos gali turėti dantų ėduonis, periodonto ligos, danties dygimas netinkama kryptimi, reikalinga vieta ortodontiniam gydymui ar tiesiog nelaimingo atsitikimo pasekmė. Svarbu laiku kreiptis į gydytoją odontologą ir pasišalinus dantį galvoti apie implantaciją ar kitą dantų lanko atstatymo būdą.

Šitame straipsnyje išsiaiškinsime, kokios priežastys lemia dantų šalinimą, kas vyksta po danties šalinimo procedūros, kodėl negalima palikti ilgai tuščios vietos ir kodėl būtina kuo greičiau ją užpildyti danties implantu.

Kokios priežastys iššaukia dantų šalinimą?

Žmogus sutvertas taip, kad gyvenime išdygus pirmiesiems pieniniams dantims, jie iškrenta ir yra pakeičiami nuolatiniais. Nuolatiniai dantys turėtų tarnauti visą gyvenimą. Tačiau kartais nutinka taip, kad nuolatinius dantis reikia šalinti. Štai keletas priežasčių, dėl kurių gali tekti atlikti danties šalinimą:

  • Nebegydomas dantis dėl stipraus ėduonies pažeidimo. Gali atsitikti taip, kad dantų ėduonis pasiekia danties pulpą, tai yra, nervų ir kraujagyslių rezginį. Bakterijos pro danties kanalus gali pasiekti žandikaulį ir taip sukelti didžiulę infekciją. Todėl kartais infekcija gali būti tokia didelė, kad nebepadeda net dantų kanalų gydymas ir vienintelis būdas užkirsti kelią infekcijai plisti yra danties šalinimas.
  • Periodonto ligos pasekmė. Periodonto liga – tai dantenų, periodonto raiščių, alveolinio kaulo ir kitų dantį supančių audinių infekcija. Periodonto ligą sukelia dantų apnašose esančios bakterijos. Ankstyvoji periodonto ligos stadija yra gingivitas (dantenų uždegimas), kuris pasireiškia dantenų kraujavimu, paburkimu ar paraudimu. Negydomas gingivitas pereina į periodontitą. Periodontito išgydyti jau neįmanoma, tačiau įmanoma sustabdyti jo progresavimą ir alveolinio kaulo tirpimą. Tačiau, kai kuriais atvejais, kai ši liga yra uždelsta, nepastebėta laiku, nėra reguliariai lankomasi pas burnos priežiūros specialistą – galimas danties šalinimas ir dėl per didelio alveolinio kaulo nutirpimo.
  • Danties traukimas dėl netinkamos jo dygimo krypties. Tokia situacija dažniausiai nutinka protiniams dantims. Protinis dantis gali dygti labai ilgai ir skausmingai. Kartais nutinka net taip, kad jo dygimo kryptis būna horizontali ir dygsta į šalia esantį dantį ar skruostą. Atsiranda rizika pažeisti šalia esantį dantį ar gleivinę, todėl tokiu atveju rekomenduojamas protinio danties šalinimas.
  • Danties traukimas dėl ortodontinio gydymo. Norint turėti tiesų bei taisyklingą sąkandį, kartais gali tekti paaukoti vieną ar keletą dantų. Dėl per mažo žandikaulio lanko ar kitų priežasčių, taikant ortodontinį gydymą kapomis ar breketais, gali prireikti šalinti dantį. Apie tai jus būtinai informuos ortodontas.
  • Danties traukimas po nelaimingo atsitikimo. Traumos, avarijos, nelaimingi nutikimai – įvykiai, kurių gyvenime negalima pasirinkti. Esant tokiai situacijai dantis gali nuskilti ir jo išgelbėti kartais nebeįmanoma. Taip pat dantis gali skilti tiesiog valgant kietą maistą ar bandant dantis naudoti ne pagal paskirtį, pavyzdžiui, norint atidaryti butelį. Tokiu atveju gali būti vertikalus šaknies lūžimas, o tuomet belieka vienintelis variantas – danties šalinimas.

Kaip vyksta dantų šalinimo procedūra?

Danties ištraukimas, tai danties pašalinimas iš alveolės kaulo. Dantų šalinimą dažniausiai atlieka burnos chirurgas. Tačiau šią procedūrą, esant poreikiui, gali atlikti ir bendrosios praktikos gydytojas odontologas bei periodontologas.

Geriausia yra daryti viską, kad išvengtume nuosavo danties šalinimo. Tačiau, kartais nutinka taip, kad tai būna vienintelis sprendimas gydymo plane. Visų pirma, prieš danties šalinimo procedūrą yra įvertinama paciento dantų, dantenų bei visos burnos būklė. Atliekama panoraminė dantų rentgeno nuotrauka, kuri reikalinga norint įvertinti dantų bei žandikaulių būklę.

Vienas iš pirmųjų dalykų, ką padaro burnos chirurgas prieš traukdamas dantį, tai įsitikina, kad pacientas nejaustų jokio skausmo traukimo metu. Todėl procedūra yra pradedama nuo nuskausmino ir įsitikinimo, kad jūs tikrai nieko nejaučiate. Toliau danties traukimo procedūra priklauso nuo to, kurį dantį reikia traukti, kurioje jis vietoje ir ar yra pilnai išdygęs. Jeigu dantis yra matomas, turi pilną vainiką ir yra lengvas priėjimas - atliekamas paprastas danties traukimas. Tačiau kartais nutinka taip, kad reikia taikyti chirurginį danties traukimą. Toks traukimas dažnai yra taikomas protiniams, dar neišdygusiems, vos tik išdygusiems ar ne ta kryptimi dygstantiems dantims.

Procedūros metu gali prireikti atlikti ir keletą pjūvių tam, kad būtų pakelti minkštieji audiniai, dengiantys dantį. Kai kuriais atvejais dantis gali būti dalijamas į keletą dalių tam, kad būtų lengviau pašalinamas. Taip pat, esant poreikiui, gali būti atliekamas ištraukto danties ertmės susiuvimas. Visa tai sprendžia procedūrą atliekantis gydytojas.

Kokie gydymo etapai laukia po dantų šalinimo?

Visų pirma, po danties šalinimo operacijos reikia skirti laiko gijimui. Pasibaigus nuskausminamųjų poveikiui yra normalu jausti skausmą. Skausmas dažniausiai jaučiamas apie tris dienas nuo danties traukimo dienos. Svarbu nesistenkite pašalinti kraujo krešulio iš danties traukimo vietos. Apie tai, kaip elgtis po danties šalinimo procedūros būsite informuoti savo gydytojo odontologo. Taip pat, dar prieš danties traukimą, būtinai aptarkite su gydytoju, koks yra tolimesnis gydymo planas. Jeigu tai protinio danties šalinimas, jūsų gydymo planas ties tuo dažniausiai ir pasibaigia. Tačiau jeigu tai svarbus kandimo ar kramtymo funkcijai dantis, labai gerai būtų pakeisti jį dirbtiniu dantimi – išimamu danties protezu, tilteliu ar implantu su ant jo tvirtinamu protezu. Kodėl svarbu iš anksto žinoti, koks gydymo planas? Todėl, kad kartais vietoj pašalinto danties galima iškart įsukti danties implantą. Tokiu būdu išvengsite papildomų vizitų pas odontologą.

Kodėl negalima palikti tuščios vietos?

Dauguma žmonių nepranta, kad ilgas laukimas po danties ištraukimo gali turėti neigiamų padarinių sveikatai. Jau net po 12 mėnesių toje vietoje, kur buvo pašalintas dantis, prasideda alveolinio kaulo nykimas. Tai reiškia, kad norint atlikti implantaciją, bus reikalingas ir kaulo priauginimas.

Kita bloga laukimo pasekmė – gretimi dantys pradeda keisti savo poziciją dantų lanke ir linksta link tuščios ertmės. Taip pat dantis antagonistas (danties, kuris buvo pašalintas, „draugas“), nebeturi atramos, todėl išilgėja. Taip sutrinka sąkandžio funkcija, kuri gali sukelti net žandikaulio sąnario skausmus. Esant netaisyklingam dantų lankui, atsiranda didesnė ėduonies rizika, nes būna sunku taisyklingai išsivalyti dantis. Reikėtų paminėti ir tai, kad, norint užpildyti tuščią ertmę implantu ir atstatyti taisyklingą sąkandžio funkciją, gali papildomai prireikti ortodontinio gydymo. Tokiu atveju patirsite papildomų išlaidų ir reikės daugiau laiko tinkamos burnos būklės atstatymui.

Kodėl būtina implantacija?

Jau išsiaiškinome, kad pašalinto danties vietoje vyksta daugybė pokyčių, tokių kaip alveolinio kaulo tirpimas, dantų judėjimas dantų lanke bei sąkandžio funkcijos sutrikimas. Reikėtų paminėti ir tai, kad tuščių dantų ertmių atvejais galimas dažnesnis skruostų bei liežuvio įsikandimas. Taip pat sutrinka įprasta mityba, nes dėl trūkstamų dantų sunku atkąsti ar sukramtyti maistą. O ir kramtant tik su viena puse neproporcingai formuojasi veido raumenys, todėl sutrinka ir bendra veido išvaizda.

Apibendrinant, implantacija yra būtina, ne tik estetinio vaizdo „atstatymui“, bet ir tinkamos sąkandžio funkcijos bei bendros sveikatos išsaugojimui. Vietoj implantacijos jums gali būti pasiūlytas ir kitas ertmės užpildymo būdas - tiltelis ar laikinas išimamas danties protezas, tačiau, atsižvelgdamas į jūsų burnos būklę bei poreikius, visa tai sprendžia gydymo planą sudarantis gydytojas. Nepamirškite reguliariai lankytis pas burnos priežiūros specialistą, tam, kad ateityje turėtumėte kuo mažiau problemų, susijusių su burnos būkle.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.