Bambukiniai dantų šepetėliai: rūpinasi ne tik burnos sveikata bet ir aplinka
Žiūrėkite video arba skaitykite straipsnį apačioje.

Bambukiniai dantų šepetėliai tampa vis populiaresni, nes vis daugiau žmonių sužino apie neigiamą plastikinių dantų šepetėlių poveikį aplinkai. Jie vis dar laikomi nišiniu produktu, lyginant su tradiciniais plastikiniais dantų šepetėliais, tačiau jų populiarumas auga daugelyje pasaulio šalių. Tvaresnių pasirinkimų paklausa auga, o bambukiniai dantų šepetėliai yra vieni iš populiaresnių produktų.

Šiame straipsnyje pateiksime daugiau informacijos, kas yra bambukinis dantų šepetėlis, iš ko jis yra pagamintas ir kodėl tiek daug žmonių jį naudoja. 

Kaip ir iš ko yra gaminami bambukiniai dantų šepetėliai?

Šepetėlio rankenėlė

Bambukinių dantų šepetėlių rankenėlės yra gaminamos iš ekologiško augalo - bambuko. Bambukas yra greitai augantis augalas, kuris gali užaugti iki 10 cm per dieną ir gali būti perdirbtas į daugelį produktų, tokių kaip baldai, indai ar dantų šepetėliai.

Norint gaminti bambukinius dantų šepetėlius, bambukas pirmiausia turi būti nuplautas. Tada bambuko stiebai yra supjaustomi į mažesnes dalis ir verdami vandenyje, kad suminkštėtų. Po to, bambuko dalys yra sudžiovinamos ir supjaustomos į dar mažesnius gabalėlius. Maži bambuko gabalėliai karštu spaudimu yra suspaudžiami į specialias formas, kad būtų suformuotos šepetėlių rankenėlės. Po to, šepetėlių rankenėlės yra apdorojamos ir apdirbamos, kad būtų pašalintos visos nereikalingos dalys ir pagerinta jų išvaizda. Baigus visus šiuos procesus, bambukinių dantų šepetėlių rankenėlės yra paruoštos naudojimui.

Šepetėlių šereliai

Bambukiniuose dantų šepetėliuose naudojami šereliai skiriasi priklausomai nuo prekės ženklo. Didžioji dauguma prekių ženklų naudoja tuos pačius nailoninius šerelius, kurie tradiciškai naudojami įprastuose plastikiniuose dantų šepetėliuose. Tačiau yra ir ekologiškų alternatyvų, kurios yra biologiškai skaidžios ir kompostuojamos. Viena iš jų - šereliai, pagaminti iš kiaulių ar šernų plaukų, kurie yra natūralūs.

Kodėl vis daugiau žmonių atsisako paprastų plastikinių dantų šepetėlių ir renkasi bambukinius?

Yra keletas pagrindinių skirtumų tarp plastikinių ir bambukinių dantų šepetėlių:

Poveikis aplinkai

Plastikiniam dantų šepetėliui gali prireikti 50, 60 ar net 100 metų, kol jis suirs, kai bus išmestas. Bambukiniai dantų šepetėliai yra biologiškai skaidūs ir juos panaudojus galima kompostuoti. Tai reiškia, kad plastikiniai dantų šepetėliai prisideda prie taršos ir atliekų, o bambukiniai dantų šepetėliai daro daug mažesnį poveikį aplinkai, kadangi gali būti perdirbami ir sudeginami.

Medžiagos

Plastikiniai dantų šepetėliai pagaminti iš sintetinių medžiagų, tokių kaip polipropilenas, o bambukiniai dantų šepetėliai – iš natūralių medžiagų, tokių kaip bambukas. Taip pat, bambukas yra antimikrobinis, todėl nereikia baimintis, kad kenksmingos bakterijos pradės augti ir plisti ant jūsų dantų šepetėlio rankenėlės.

Patvarumas

Plastikiniai dantų šepetėliai paprastai yra patvaresni ir ilgaamžiškesni nei bambukiniai dantų šepetėliai. Tačiau dantų šepetėliams ilgaamžiškumas nėra prioritetas, kadangi šepetėlis turi būti dažnai keičiamas: kas tris mėnesius, po kiekvienos profesionalios burnos higienos arba persirgus infekcinėmis ligomis.

Išvaizda

Bambukiniai dantų šepetėliai atrodo natūralesni, žemiškesni, o plastikiniai – šiuolaikiškesni, aptakesni.

Gamyba

Plastikiniai dantų šepetėliai yra masiškai gaminami gamyklose. Gamybos proceso metu plastikinės medžiagos, tokios kaip polipropilenas, kaitinamos iki aukštos temperatūros, todėl į orą gali išsiskirti kenksmingos cheminės medžiagos ir teršalai. Bambukiniai dantų šepetėliai paprastai gaminami tvaresniais ir aplinką tausojančiais metodais. Gamybos procese, bambukiniai šepetėliai, suvartoja mažiau energijos ir išskiria mažiau anglies dioksido nei plastikiniai šepetėliai.

Verta paminėti, kad plastikiniai dantų šepetėliai laikomi efektyvesniais valant dantis, tačiau bambukiniai dantų šepetėliai laikomi ekologiškesniais. Abu šepetėliai turi savo privalumų ir trūkumų, todėl renkantis iš jų svarbu atsižvelgti į savo asmenines vertybes, prioritetus bei valymo įgūdžius.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Kamilė Mikalajūnaitė.