Kūdikių čiulptukų pasirinkimas, priežiūra ir nusidėvėjimo požymiai

Kūdikiai gimsta norėdami žįsti. Kai kurie čiulpia nykštį ar pirštus net prieš gimdami. Tai natūralus elgesys, leidžiantis kūdikiams maitintis, augti ir nusiraminti.

Čiulptukas gali būti naudingas, jei jūsų kūdikis nori žįsti tarp maitinimų. Tačiau jis niekada neturėtų būti naudojamas vietoj žindymo arba papildomos šilumos ir prisiglaudimo, kurį gali pasiūlyti tik tėvai.

Šiame straipsnyje aptariamas kūdikių čiulptukų pasirinkimas, priežiūra ir pirmieji nusidėvėjimo požymiai.

Kokį čiulptuką pasirinkti?

Čiulptukai būna įvairių formų, medžiagų ir spalvų, tačiau svarbiausias skirtumas - čiulptuko spenelis. Moksliniai tyrimai parodė, kad ortodontiniai čiulptukai yra geresni dėl šių pagrindinių priežasčių:

Dantų vystymasis. Ortodontiniai čiulptukai yra specialiai sukurti atsižvelgiant į natūralų dantų vystymąsi. Dizainas atitinka motinos spenelio formą žindymo metu, todėl čiulptukai padeda išlaikyti teisingą liežuvio ir žandikaulio raumenų padėtį.

Žandikaulio vystymasis. Plokščia ortodontinio čiulptuko forma skatina tinkamą žandikaulio vystymąsi ir padeda išvengti atviro sąkandžio.

Kalbos vystymasis. Ortodontinio čiulptuko naudojimas gali padėti vystytis kalbėjimui. Kadangi čiulpiant tokį čiulptuką liežuvis yra natūralioje padėtyje, tai gali padėti išvengti tam tikrų kalbos sunkumų, kurie gali kilti ilgai naudojant tradicinius čiulptukus.

Kaip žinoti, kad čiulptukas yra ortodontinis?

Ortodontiniai čiulptukai turi tam tikrą formą ir dizainą, kurie skiriasi nuo tradicinių čiulptukų. Keletas svarbiausių ortodontinio čiulptuko išvaizdos bruožų:

Oro angos. Ortodontinis čiulptukas turi keletą oro angų, leidžiančių lengvai cirkuliuoti oro srautui tarp čiulptuko ir vaiko burnos.

Plokščia spenelio forma. Tokia spenelio forma primena motinos spenelio formą žindymo metu.

Didelis spenelis. Ortodontiniai čiulptukai paprastai turi didesnį spenelio dydį nei tradiciniai čiulptukai. Tai leidžia vaikui lengviau įsidėti spenelį į burną ir jį išlaikyti.

Šoniniai spenelio sparneliai. Nukreipia siurbimo slėgį į žandikaulį, o ne į gomurį. Taip pat, užtikrina, kad dantų lankas suformuotų gražią, apvalią formą.

Šie čiulptukai yra pakankamai lankstūs, kad atitiktų kūdikio burną ir žandikaulį, nedarydami jiems didelio spaudimo. Čiulptukai dažnai gaminami iš silikono, kuris yra beskonis, neturi kvapo ir yra atsparesnis nei lateksas.

Kodėl svarbu pasikliauti gamintojo nurodytu amžiumi?

Naudojant ortodontinius čiulptukus, labai svarbu laikytis gamintojo siūlomo amžiaus intervalo dėl šių priežasčių:

Saugumas. Kurdamas ortodontinį čiulptuką gamintojas atsižvelgia į raumenų vystymąsi, burnos ir gerklės struktūrą. Siūlomas amžius nurodo saugiausią ir tinkamiausią čiulptuko naudojimą.

Efektyvumas. Tam tikrais vystymosi etapais vaiko burnos ir žandikaulio struktūra yra tinkamesnė ortodontinio čiulptuko formai ir spaudimui.

Patogumas. Rekomenduojamo amžiaus vaikui čiulptuko naudojimas užtikrina didesnį komfortą, kadangi jis pritaikytas prie burnos dydžio ir formos.

Kas kiek laiko reikia keisti čiulptuką?

Kiekvienas čiulptukas nusidėvi po gausaus čiulpimo. Paprastai, daugumos čiulptukų yra rekomenduojama produktų naudojimo trukmė. Čiulptukus reikia keisti po 4-6 savaičių naudojimo – viskas priklauso nuo to, kiek čiulptukas buvo naudotas per tą laiką. Net jei jūsų kūdikis nenaudoja savo čiulptuko visą laiką, vis tiek turite jį pakeisti į naują.

Prieš duodami kūdikiui naują čiulptuką, patikrinkite rekomenduojamą amžių ant pakuotės.

Kokie nusidėvėjimo požymiai rodo, kad čiulptuką reikia keisti?

Kas kartą, prieš duodant kūdikiui čiulptuką, jį patikrinkite, kad pastebėtumėte galimus įplyšimus ar kitus pažeidimus. Tai padaryti ypač svarbu, kai jūsų kūdikiui pradeda dygti dantukai. Čiulptukus turite išmesti, kai tik atsiranda pirmieji pažeidimo požymiai. Patikrinkite, ar kūdikio čiulptukas nėra įplyšęs išilgai spenelio.

Visapusiškai rūpindamiesi kūdikio čiulptukais, atsižvelgdami į jų pasirinkimą, priežiūrą ir nusidėvėjimo požymius, galite užtikrinti jų saugumą ir padėti teisingam burnos vystymuisi.

Gydytojų patikrintus ir patvirtintus ortodontinius čiulptukus galite rasti ČIA.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Kamilė Mikalajūnaitė.