7 priežastys kodėl gydytojai rekomenduoja implantaciją netekus danties

Kartais gyvenime susiklosto taip, kad išgirstate žodžius: „Šį dantį teks šalinti, rekomenduojame implantaciją prarasto danties vietoje“. Dantų implantai yra vienas iš geriausių danties atstatymo būdų. Jie ne tik pagerina estetinę išvaizdą, bet ir atlieka tas pačias funkcijas, kaip ir nuosavi dantys. Taip pat sustabdo kaulo tirpimą, išlaiko dantis savo vietoje bei neleidžia veidui greičiau pasenti.

Šiame straipsnyje sužinosite, kodėl nutinka taip, kad reikia šalinti dantį, kas nutiks, jeigu nuspręsite neatsatyti prarasto danties, kodėl dantų implantacija yra geriausias sprendimas praradus dantį ir kokie yra kiti danties atstatymo būdai.

Kodėl tenka šalinti dantį?

Dantų šalinimo priežasčių yra daug. Tai gali būti viena priežastis arba net kelios vienu metu. Viena pagrindinių danties šalinimo priežasčių yra dantų ėduonis. Nesilaikant taisyklingos burnos higienos ir sveikos mitybos bei nesilankant reguliariai pas burnos priežiūros specialistus, vieną dieną gali aplankyti stiprus danties skausmas. Kartais užtenka tiesiog pašalinti ėduonies pažeistus audinius ir suplombuoti dantį, tačiau būna atvejų, kai gedimas tampa toks gilus, kad vienintelė išeitis yra danties šalinimas.

Kita dažna danties šalinimo priežastis - dantenų ligos. Esant gausiam apnašo kiekiui burnoje formuojasi dantų akmenys, kurie pradeda tirpdyti kaulą aplink dantį. To pasekoje kaulas nutirpsta tiek, kad dantis nebegali laikytis kaule ir tenka jį pašalinti. Ši liga yra vadinama periodontitu.

Taip pat labai dažnas dantų šalinimo atvejis yra dantų traumos po nelaimingų atsitikimų ar valgio metu kandant kietą maistą. Tokiais atvejais danties šaknis gali skilti nepataisomai.

Vis gi, apibendrinant pagrindines dantų šalinimo priežastis, netaisyklinga ir nepakankama individuali burnos higiena dažniausiai lemia visų dantų traukimo priežastis.

Kas nutinka, kai pašalinus dantį jo neatstatome?

Netekus danties ir jo neatstačius prasideda „domino“ efektas – kai likę dantys pradeda slinkti link vietos, kur trūksta danties. Kiekvienas nors ir mažas danties poslinkis į trūkstamo danties vietą, gali turėti įtakos visam burnos sąkandžiui bei burnos dinamikai. Taip pat netaisyklingas burnos sąkandis lemia didesnę ėduonies riziką, todėl tai gali sukelti dar daugiau problemų burnoje.

Kodėl gydytojai rekomenduoja implantaciją po dantų netekimo?

Normalu yra bijoti implantacijos, nes vis dėlto tai yra chirurginė operacija, tačiau nereikia išsigąsti išgirdus, kad kaimyno pažystamam įvyko dantų implantų atmetimas. Taip, kartais taip nutinka, kad implantas neprigyja ir jį tenka pašalinti, tačiau tai būna labai retai ir apie tokią riziką jus turėtų informuoti operuojantis chirurgas. Nors ir yra maža implanto atmetimo tikimybė, tačiau implantacija trūkstamų dantų vietoje yra būtina. Štai keletas priežasčių, kodėl dantų implantai yra tinkamiausias kelias:

  1. Dantų implantai su vainikėliais atrodo kaip nuosavi dantys. Vienas didžiausių implantų pranašumų, lyginant su kitomis kosmetinėmis trūkstamų dantų užpildymo galimybėmis, yra tai, kad jie atrodo ir jaučiasi tarytum tai būtų nuosavas dantis. Daugelis pacientų, kuriems buvo atlikta implantacija ir protezavimas vainikėliu nejaučia skirtumo lyginant su nuosavais dantimis.

  2. Dantų implantai atkuria prarastas dantų funkcijas. Kitas didžiulis privalumas tai, kad implantai imituoja natūralius dantis. Jie neleidžia dantims prarasti savo taisyklingos padėties ir išlaiko visus dantis savo vietoje. Tai reiškia, kad nesudaro papildomos galimybės susidaryti dantų ėduoniui ir užtikrina gera dantų išvalymą. Taip pat dar vienas svarbus pliusas - išlaiko taisyklingą kalbėjimo funkciją, todėl galėsite ištarti visas raides taisyklingai.

  3. Dantų implantai atkuria taisyklingą kramtymo funkciją. Turėti taisyklingą kramtymo funkciją reiškia turėti kokybišką ir pilnavertį gyvenimą. Kandimas ir maisto kramtymas išlieka toks pat, koks buvo ir prieš dantų netekimą. Todėl jūsų mityboje niekas nesikeičia ir nereikia rinktis minkšto, perdirbto maisto.

  4. Dantų implantai yra patikimesni negu išimami dantų protezai. Laikui bėgant dantų protezai yra linkę atsilaisvinti, todėl tai pradeda erzinti, jaučiamas nuolatinis diskomfortas. O jei dar netyčia dantų protezai iškrenta viešumoje, atsiranda didelė emocinė kančia ir gėdos jausmas. Tačiau su implantais tokio jausmo niekada nepatirsite ir nereikės galvoti apie tai, ar galite valgyti viešumoje, nes implantai yra įtvirtinti žandikaulio kaule.

  5. Dantų implantai yra patvarūs ir gali tarnauti visą gyvenimą. Dantų implantai įprastai tarnauja apie dešimt metų, o išimami dantų protezai apie 5-7 metus. Tačiau dantų implantų ilgaamžiškumas labai priklauso nuo burnos priežiūros. Esant tinkamai individualiai burnos higienai ir reguliariai lankantis pas burnos priežiūros specialistus dantų implantai gali tarnauti visą gyvenimą.

  6. Dantų implantas apsaugo nuo alveolinio kaulo praradimo. Kadangi implantas imituoja natūralią danties funkciją, taip yra išsaugomas alveolinio kaulo tūris, todėl ištrauktoje danties vietoje kaulas nenyksta. Moksliniai tyrimai rodo, kad per pirmuosius metus po danties ištraukimo yra prarandama apie 25 procentus kaulo tūrio, o metams bėgant šis skaičius palaipsniui didėja ir situacija blogėja. Todėl rekomenduojama iškart implantuoti po danties šalinimo tam, kad vėliau nereikėtų papildomų procedūrų – kaulo priauginimo, o kartais net ir ortodontinio gydymo.

  7. Dantų implantai išlaiko jūsų veido formą bei užkertą kelią priešlaikiniam senėjimui. Netekus danties ir laikui einant prasideda veido pokyčiai, kadangi žandikaulio kaulas ima nykti. Vienas pirmųjų pastebėjimų, tai atstumo tarp nosies ir smakro mažėjimas. Taip įvykta todėl, nes į trūkstamų dantų vietą juda nuosavi dantys, sutrinka visa žandikaulio taisyklinga funkcija, tirpsta alveolinis kaulas ir pasimato pokyčiai veido srityje. Taip pat atsiranda daugiau raukšlių aplink burną, lūpos plonėja, smakras tampa labai smailus ir pailgas, todėl veidas atrodo senesnis.

Kokie yra kiti danties atstatymo būdai?

Jeigu dantų implantai jums kelią baimę ir dar nesate jiems pasiruošę yra ir kiti trūkstamų dantų atsatymo būdai. Vienas iš jų tai dantų tiltas. Tai ilgalaikis, fiksuotas dantų protezas. Vienintelis minusas yra toks, kad norint jį pritvirtinti, reikia nušlifuoti šalia esančius dantis. Todėl jeigu šalia esantys dantys yra visiškai sveiki, šis sprendimas nėra pats tinkamiausias.

Kitas būdas, tai išimamas dantų protezas. Jis gali būti vieno danties, kelių dantų ar net viso žandikaulio. Tai tikrai nėra pats patogiausias danties atsatymo būdas, tačiau gali būti laikinas pakaitalas, kol nuspręsite, kaip norite atstatyti prarasto danties vietą.

Nelieka jokių abejonių, kad pašalinus dantį reikia kuo greičiau galvoti apie jo atsatymą. Todėl jeigu vis dar turite pašalintų dantų tarpų burnoje suskubkite ir užsirašykite konsultacijai pas burnos chirurgą. Konsultacijos metu aptarsite dantų implantų rūšis, kokie dantų implantai geriausi, bus papasakota, kaip dedami dantų implantai ir ar šis danties atstatymo būdas jums yra tinkamas.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.