Kodėl burnos priežiūros specialistai nerekomenduoja auskarų burnos ertmėje

Auskarų vėrimas kūne yra populiari saviraiškos forma. Nors auskarai burnos ertmėje ir atrodo šauniai, tačiau ar kada susimąstėte kokią žalą jie gali pridaryti ne tik burnos bet ir bendrai jūsų organizmo sveikatai? Burnoje yra milijonai bakterijų, todėl galima ir infekcijos tikimybė. Infekcija gali būti tokia didelė, kad gali ištinti liežuvis, kvėpavimo takai tampa užblokuoti ir atsiranda uždusimo rizika. Taip pat yra pavojus, kad auskaras burnoje gali atsisukti ir sukelti užspringimą. Auskaro vėrimas burnoje gali pažeisti dantis bei dantenas. Taip pat galima ir hepatitų bei endokardito rizika.

Šiame straipsnyje sužinosite pagrindines priežastis, kodėl burnos priežiūros specialistai nerekomenduoja vertis auskarų burnos ertmėje, kokių problemų tai gali sukelti, nuo ko priklauso įverto auskaro gijimas, kaip sumažinti galimą komplikacijų riziką ir ką daryti jeigu auskarą burnos ertmėje jau turite?

Nuo ko priklauso įverto auskaro gijimas?

Kaip greitai sugis auskaro įverta vieta priklauso nuo daug veiksnių. Štai trys pagrindiniai veiksniai, kurie turi įtakos geram auskaro gijimui:

  • Kompetentingas specialistas. Visų pirma, prieš renkantis specialistą išsiaiškinkite ar jis dirba su steriliomis priemonėmis, ar vadovaujasi infekcijų kontrolės politika, ar žino kaip tinkamai ir nesukeliant komplikacijų atlikti vėrimą. Įsitikinkite, kad asmuo išmano savo darbą, tam, kad vėrimas būtų sėkmingas ir greitai gyjantis bei išvengtumėte tokių ligų kaip hepatitas B ir C ar net ŽIV. Svarbu atkreipti dėmesį net ir į tai ar kiekvienam pacientui yra naudojamos sterilios adatos ir naujos pirštinės.
  • Auskaro pasirinkimas. Kaip greitai sugis auskaras burnos ertmėje priklauso ne tik nuo auskaro vėrimo vietos, bet ir nuo paties auskaro. Išsiaiškinkite, koks auskaras bus įvertas. Nikelio turintys papuošalai dažnai sukelia alergines reakcijas, todėl tokių papuošalų rekomenduojama vengti.
  • Individuali priežiūra. Reguliariai lankykitės pas burnos priežiūros specialistą ir užtikrinkite gerą individualią burnos higieną – valykite dantis du kartus per dieną, naudokite tarpdančių valymo priemones, liežuvio valiklį. Vėrimo vietą laikykite nuolatos švarią ir po kiekvieno valgio pašalinkite maisto likučius. Laikykitės visų rekomendacijų, kurių liepė laikytis auskarą įvėręs specialistas.

Kokių problemų gali sukelti įvertas auskaras burnos ertmėje?

Kalbant apie tai, kokių problemų pridarys auskaras įvertas burnos ertmėje priklauso nuo jo įvėrimo vietos. Tačiau visi auskarai burnoje pridaro vienokios ar kitokios žalos. Štai pagrindinės problemos, dėl kurių burnos priežiūros specialistai nerekomenduoja auskaro burnos ertmėje:

  • Dantenų recesija – tai dantenų atsitraukimas nuo danties vainiko. Dažniausiai stebimas apatiniame žandikaulyje priekinių dantų srityje. Tokį atsitraukimą dažniausiai sukelia auskaras liežuvyje. Dantenos atsitraukimą galima stebėti ir ant kitų dantų, pavyzdžiui, jeigu auskaras yra įvertas į lūpą, dantena atsitrauks ties tuo dantimi, ties kuriuo yra auskaras. Atsiradus dantenų recesijai pasirodys ir nuolatinis danties jautrumas, kuris ypač reaguos į terminius dirgiklius.
  • Danties paviršiaus pažeidimai – turint auskarą burnoje turite pasiruošti ir tam, kad galimi ir danties paviršiaus pakitimai. Dažnai auskaras, esantis liežuvyje ar lūpoje gali būti netikėtai sukastas valgio metu ar kalbant. Taip pat kyla noras nuolatos jį kandžioti, todėl danties paviršius silpnėja, atsiranda įtrūkimai, kurie gali skilti ir pažeisti visą danties paviršių. Pažeidimai gali atsirasti ir ant restauracijų, tokių kaip estetinis plombavimas, laminatės ar vainikėliai. Auskarui nuolat remiantis į danties paviršių galimi ir danties emalio nutrynimai. Visa tai sukels ne tik estetinių problemų, jautrumą bei skausmą, bet ir finansinių išlaidų.
  • Danties kaulo tirpimas – nuolat traumuojančioje vietoje ne tik atsitraukia dantenos, bet pradeda tirpti ir alveolinis kaulas. Blogiausia žinia ta, kad atsitraukusi dantena į savo vietą pati negrįš, o nutirpęs alveolinis kaulas nebeatsistatys savaime. Todėl norint sutvarkyti šią situaciją laukia chirurginis gydymas. Laiku nepastebėjus šios problemos kaulas nutirpsta taip stipriai, kad dantis pradeda klibėti ir galiausiai gali iškristi.
  • Liežuvio infekcijos – netinkamai įvertas auskaras gali pažeisti raumenis ir nervus, ko pasekoje liežuvis gali pradėti tirpti, tapti nejautrus, gali sutrikti skonio receptoriai, pakisti kalba, liežuvis dėl infekcijos gali ištinti, užblokuoti kvėpavimo takus bei sukelti mirtiną pavojų bendrai sveikatai.

Visas šias problemas lydi nuolatinis dantų jautrumas bei skausmas. Taip pat gali kilti sunkumų ir lankantis pas burnos priežiūros specialistus, nes norint atlikti rentgeno nuotrauką auskaras gali trukdyti matyti taisyklingą vaizdą burnoje.

Ką daryti jeigu jau turite auskarą burnos ertmėje?

Jei jau turite auskarą burnos ertmėje labai svarbu yra jį stebėti:

  • Pajutus pirmuosius infekcijos požymius, tokius kaip patinimas, skausmas, paraudimas, šaltkrėtis ar silpnumas būtina iškart kreiptis į gydytoją.
  • Stebėkite auskarus burnos ertmėje, ypač kai valgote ar kalbate bei stenkitės, kad auskaras nesimaišytų tarp dantų, tam, kad išvengtumėte netikėtų danties pažeidimų.
  • Periodiškai apsilankykite pas specialistą, kuris įvėrė auskarą, kad būtų patikrintas jo tvirtumas.
  • Taip pat profilaktiškai lankykitės pas burnos priežiūros specialistą, kuris pirmasis gali pastebėti pokyčius burnos ertmėje bei jus informuoti apie galimą žalą.

Žinoma, geriausias pasirinkimas būtų išsiimti auskarus ir užkirsti kelią galimiems pažeidimams burnoje. Atsiminkite, kad įverti auskarai burnos ertmėje ne tik suteiks grožio, tačiau reikalaus papildomos priežiūros, finansinių išlaidų bei gali sukelti rimtų sveikatos problemų.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.