Tinkamo čiulptuko pasirinkimas jūsų kūdikiui: ortodontinių čiulptukų nauda

Čiulptuko naudojimas gali sukelti daug diskusijų, net jei jūsų vaikas jau pademonstravo teigiamus jausmus. Čiulptukai gali turėti ir privalumų ir trūkumų. Kūdikiams patinka čiulptukai, kadangi čiulpimas yra natūralus kūdikių refleksas, padedantis jaustis ramiems ir atsipalaidavusiems. Tačiau, deja, tai nereiškia, kad čiulptukai visada naudingi, ypač jų dantims. Per didelis čiulptukų naudojimas gali sukelti nenormalų dantų vystymąsi ir kitas sveikatos problemas.

Kaip nekokybiški ir ortodontų nepatvirtinti čiulptukai gali pakenkti jūsų vaiko dantims

Ilgalaikis ir dažnas čiulpimo įprotis ilgainiui gali sukelti kreivų dantų ir sąkandžio problemų. Kuo ilgiau įprotis išliks, tuo didesnė tikimybė, kad ateityje jūsų vaikui prireiks ortodontinio gydymo. Todėl kūdikį rekomenduojama atpratinti nuo čiulptuko naudojimo sulaukus trejų metų. O iki trejų metų naudoti ortodontų patvirtintą čiulptuką.

Čiulptuko ar nykščio čiulpimas. Kas blogiau?

Tiek paprasti neortodontiniai čiulptukai, tiek nykščio čiulpimas burną veikia panašiai ir abu gali sukelti panašių dantų ir sąkandžio problemų. Tačiau renkantis vieną blogybę iš dviejų, specialistai teigia, kad nykščio čiulpimas yra labiau žalingas vien todėl, kad atpratinti vaiką nuo šio įpročio yra daug sudėtingiau, negu nuo čiulptuko. Naktį čiulptuką tėvai gali tiesiog nuo vaiko patraukti, kai tuo tarpu nykštį vaikas visuomet turi prie savęs ir gali pradėti jį čiulpti bet kada. Dar viena priežastis, kodėl čiulptukas yra mažesnė blogybė – pasirinkus gydytojų patvirtintą ortodontinį čiulptuką galima išvengti tiek odontologinių, tiek ortodontinių problemų ateityje. 

Ortodonto patvirtintų čiulptukų nauda jūsų vaiko dantų sveikatai

Ortodontinis čiulptukas skirtas sumažinti žalingas dantų problemas, kurias sukelia tradiciniai čiulptukai. Tradicinis čiulptukas turi apvalų arba šiek tiek pailgą spenelį, o ortodontinis čiulptukas turi plokščią dugną ir šiek tiek užapvalintą viršų. Šis dizainas skirtas skatinti raumenų judesius, kurie yra panašesni į tuos, kuriuos vaikas naudoja maitinant krūtimi, siekiant padėti vaiko dantų lankui vystytis normaliai.

Kaip išsirinkti geriausią ortodontinį čiulptuką?

Rinkdami kūdikių čiulptuką, būkite atsargūs, kadangi kai kurie gamintojai teigia, kad jų čiulptukai yra „ortopediniai“ – be jokios tikros medžiagos, kuri patvirtintų savo teiginį. Vieni iš ortodontų patvirtintų yra prekinio ženklo “Curaprox” čiulptukai, kuriuos saugu naudoti.

Skirtingai, nei kiti kūdikių čiulptukai, “Curaprox” čiulptukai turi plokščią galiuką ir šoninius sparnelius. “Curaprox” ortodontinis čiulptukas pasižymi išskirtinėmis savybėmis:

  • Ramina kūdikį, nesukeldamas žandikaulio deformacijos ar dantų pasislinkimo pavojaus.
  • Neleidžia kūdikių dantims judėti.
  • Užkerta kelią sunkumams, susijusiems su jų bendra sveikata.
  • Palaiko normalų dantenų, dantų, gomurio ir žandikaulio vystymąsi.
  • Palaiko kalbos vystymąsi bei natūralų rijimo procesą.
  • Užtikrina optimalų kvėpavimą ir ramų miegą.
  • Suteikia liežuviui daugiau vietos, bei padeda užtikrinti, kad gomurys neįgautų neįprastos, aukštai išlenktos formos.

Šiuos „Curaprox“ ortodontų patvirtintus kūdikių čiulptukus galite įsigyti mūsų el. parduotuvėje.

Čiulptuko dydis. Kaip išsirinkti?

0 dydis - pritaikytas visoms amžiaus grupėms;

1 dydis - pritaikytas nuo 1 iki 2,5 metų amžiaus;

2 dydis - pritaikytas nuo 2,5 metų amžiaus.

Papildomi patarimai, kaip saugiai ir higieniškai naudoti kūdikių čiulptukus

  • Niekada nekabinkite čiulptuko ant virvelės aplink kūdikio kaklą.
  • Nemerkite čiulptuko į cukrų, medų, sirupą ar kitas cukraus turinčias medžiagas.
  • Reguliariai valykite čiulptuką.
  • Sukakus vieneriems metams, pasitarkite su savo gydytoju odontologu, kaip ir kada vaiką atpratinti nuo čiulptuko.

 

Dauguma tėvų sutiktų, kad čiulptukas gali būti nuostabi priemonė nuraminti – ir geriau, nei čiulpti nykštį. Tačiau odontologai perspėja, kad vaikui sulaukus ikimokyklinio amžiaus, čiulptukai gali trukdyti vystytis dantims. Dar labiau nerimą kelia tai, kad jei jūsų vaikas ir toliau naudos čiulptuką, kai jam sukaks treji, gali atsirasti rimtų dantų apsigimimų. Be to, vaikams, kurie naudoja čiulptukus vyresni nei 3 metų, ateityje gali prireikti ortodontinio gydymo.

Kad žandikaulis vystytųsi sveikai, rekomenduojama naudoti tik ortodontų patvirtintus čiulptukus ir išmesti juos ne vėliau kaip iki trečiojo vaiko gimtadienio.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Kamilė Mikalajūnaitė.