Dantų griežimas: priežastys, simptomai ir veiksmingas gydymas
Žiūrėkite video arba skaitykite straipsnį žemiau.

Dantų griežimas, dar kitaip vadinamas bruksizmu, yra įprotis griežti stipriai sukandus dantis. Šis įprotis gali pasireikšti ir dienos metu, tačiau dažniausiai tai pasireiškia naktį, kai žmogus miega. Tai yra labai dažnas reiškinys ir dauguma žmonių, turinčių šį įprotį, net nežino apie tai, kol jų artimieji nepraneša apie griežimą, kurį jie girdi naktį. Dantų griežimas gali sukelti skausmą dantyse, žandikaulyje ar galvoje, dantų pažeidimus, pavyzdžiui, lūžius ir nudilimus ar net dantų netekimą.

Dantų griežimo priežastys

Dantų griežimo (bruksizmo) priežastys gali būti įvairios. Dažnai dantų griežimas yra susijęs su stresu ar emocine įtampa. Kitos galimos priežastys gali būti:

Hormonų pokyčiai. Dantų griežimas dažnai pasireiškia nėštumo metu arba per menopauzę, kai hormonų pokyčiai gali paveikti raumenis ir sąnarius.

Netinkamas dantų gydymas. Jei dantys yra neteisingai sugydyti, tai gali sukelti dantų griežimą.

Nesubalansuota mityba. Trūkumas tam tikrų maisto medžiagų, pavyzdžiui, kalcio ar magnio, gali prisidėti prie dantų griežimo.

Genetinis polinkis. Dantų griežimas gali būti paveldimas, todėl jei jūsų tėvai ar kiti artimi giminaičiai turi šį įprotį, yra tikimybė, kad jūs taip pat galite susidurti su bruksizmo problema.

Fizinis stresas. Fizinis stresas, pavyzdžiui, per didelis sportavimas arba sunkus fizinis darbas, gali sukelti dantų griežimą.

Psichologinės problemos. Kai kurios psichologinės problemos, pavyzdžiui, depresija ar nerimas, gali sukelti dantų griežimą.

Pagrindiniai dantų griežimo simptomai

Simptomai, kurie gali rodyti bruksizmo problemą:

Galvos skausmas. Nuolatos jaučiamas galvos skausmas, dažnai smilkinių ar žandikaulio srityse arba skruostuose, gali būti bruksizmo simptomas.

Dantenų skausmas arba patinimas.

Naktinis triukšmas. Dantų griežimas gali būti pakankamai garsus, kad pažadintų jūsų miego partnerį.

Pavargę ar įtempti žandikaulio raumenys arba surakintas žandikaulis. Jei ryte jaučiate skausmą ir įtampą žandikaulio srityje, tai taip pat gali būti bruksizmo požymis.

Dantų pažeidimai ir padidėjęs dantų jautrumas. Jei pastebite, kad dantys tapo jautresni, suplokštėję, suskilinėję, ar net lūžę, tai gali būti bruksizmo padariniai.

Miego sutrikimai. Jei pastebite, kad miegate blogai ar turite miego sutrikimų, pavyzdžiui, nemigą ar mieguistumą dieną, tai gali būti taip pat bruksizmo požymis.

Kaip gydyti dantų griežimą?

Bruksizmo gydymas priklauso nuo to, kokios yra jo priežastys ir kokie yra jo simptomai. Gydymas gali apimti vieną ar kelis iš šių metodų:

Bruksizmo kapa. Tai ortopedinė dantų apsaugos priemonė, skirta apsaugoti dantis nuo pažeidimų, kai žmogus griežia dantis. Kapa taip pat gali būti naudojama ir dieną, jei reikalinga papildoma apsauga. 

Bruksizmo kapa gali būti veiksminga, jei žmogus ją naudoja laikydamasis gydytojo rekomendacijų ir taikydamas visus reikiamus gydymo metodus. Tačiau kapa viena savaime neišgydys bruksizmo problemos, todėl svarbu kreiptis į odontologą ar kitą sveikatos priežiūros specialistą, kad būtų nustatytos ir išgydytos visos bruksizmo priežastys.

Kognityvinė elgesio terapija. Tai terapija, kuri padeda žmonėms keisti savo elgesį ir įpročius, tokius kaip dantų griežimas.

Farmakologinis gydymas. Jeigu bruksizmas yra susijęs su stresu ar emocine įtampa, odontologas gali pasiūlyti vaistų, kurie padeda sumažinti šias emocijas ir taip sumažinti dantų griežimą.

Streso mažinimo technikos. Gydytojas gali patarti, kaip sumažinti stresą ir emocinę įtampą, pavyzdžiui, naudojant relaksacijos technikas arba reguliariai atliekant fizinę veiklą.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad bruksizmo gydymas gali užtrukti ilgą laiką ir reikalauti ilgalaikės priežiūros, kad būtų išlaikytas geras rezultatas. Jei manote, kad turite bruksizmo problemą, rekomenduojame kreiptis į odontologą ar kitą sveikatos priežiūros specialistą, kuris gali patarti, kaip susidoroti su šia problema ir pasiūlyti tinkamiausią gydymo planą.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Kamilė Makalajūnaitė.