Moteris užsidedanti permatomas tiesinančias dantų kapas

Jei planuojate ortodontinį gydymą tiesinančiomis kapomis ar jau esate jį pradėję, štai ką svarbu žinoti:

Kiek laiko reikia nešioti kapas?

Tiesinančias kapas rekomenduojama nešioti 22 valandas per parą ir išsiimti tik prieš valgant ir valant dantis.

Kokia gydymo trukmė?

Visa gydymo trukmė priklauso nuo situacijos, tačiau dažniausiai gydymas trunka 9-20 mėnesių. Didžioji gydymo trukmės dalis priklauso nuo to, kiek valandų paroje nešiosite tiesinančias kapas. Kuo ilgiau nešiojate kapas – tuo greičiau pasiekiamas rezultatas.

Kas kiek keičiamos kapos?

Keitimo trukmę nurodo Jūsų gydytojas ortodontas, tačiau dažniausiai kapos keičiamos kas dvi savaites. Įsidėjus naujas kapas, kelias dienas gali būti jaučiamas lengvas dantų jautrumas ir skausmas, tačiau tai praeina savaime. Svarbiausia nepamirškite saugoti senųjų kapų rinkinių ir kiekvieno vizito metu jas atsinešti pas gydytoją ortodontą.

Kiek laiko reikia nešioti elastikus (gumeles)?

Gydytojas ortodontas individualiai kiekvienam pacientui nurodo, kiek ir kaip nešioti elastikus, tačiau svarbiausia nepamiršti, kad jie turi būti keičiami naujais kas 12 valandų.

Kaip reikia užsidėti ir nusiimti kapas?  

Norint užsidėti kapas – kapas uždėkite pirmiau ant priekinių dantų, tuomet prispauskite prie galinių. Kapų nekąskite ir uždedant nenaudokite didelės jėgos. Visuomet įsitikinkite ar kapos laikosi tvirtai ir yra užsidėjusios ant visų dantų. Norint nusiimti kapas – lengvai patraukite kapa nuo dantų pradėdami nuo galinių.

Ką daryti jei užsidėjus kapas jaučiamas diskomfortas?  

Retai, tačiau kartais nutinka taip, kad dėl gamybos procesų, gali būti jaučiamas kapų šiurkštumas. Jei taip nutinka, uždėkite ortodontinį vašką ant diskomfortą sukeliančios kapos vietos arba su minkšta nagų dilde atsargiai pašalinkite šiurkščią vietą. Taip pat diskomfortą sukeliančią vietą galima lengvai pakirpti kosmetinėmis žirklutėmis.

Ką daryti jeigu reikia plombuoti dantį?  

Dantų ėduonies gydymą rekomenduojama atlikti dar prieš dantų tiesinimą kapomis. Tačiau jei nutinka taip, kad pradėjus ortodontinį gydymą reikia atlikti plombavimą – pasikonsultuokite su savo gydytoju ortodontu.

Kokia turi būti individuali burnos higiena?  

Visada prieš valantis dantis išsiimkite tiesinančias kapas. Laikykitės įprastos burnos priežiūros: naudokite minkštą arba elektrinį ultragarsinį dantų šepetėlį, valykite dantis du kartus dienoje, nepamirškite labai gerai išsivalyti tarpdančių ir nuvalyti liežuvio. Prieš užsidedant kapas nepamirškite išvalyti ir jų. Nešvarios kapos gali sukelti dantų ėduonį bei dantenų uždegimą. Jeigu neturite galimybės išsivalyti dantis – naudokite becukrę kramtomąją gumą arba praskalaukite burną vandeniu ar profilaktiniu burnos skalavimo skysčiu.

Ką daryti jei užsidėjus kapas jaučiamas burnos ertmės jautrumas?  

Pradėjus nešioti tiesinančias kapas, pirmomis savaitėmis gali būti jaučiamas jautrumas, gali šiek tiek pasitrinti burnos gleivinė. Jei taip nutinka rekomenduojama praskalauti burną su druskos tirpalu (stiklinėje vandens ištirpdykite 1 šaukštelį druskos) arba atlikite skalavimus gydomuoju burnos skalavimo skysčiu.

Kaip prižiūrėti kapas?

Kapų priežiūra labai paprasta – išsiėmus kiekvieną dieną išvalykite jas su dantų šepetėliu ir neabrazyvia dantų pasta. Išvalius nuplaukite po tekančiu vėsiu vandeniu. Atsiminkite, jog plauti po karštu vandeniu negalima, nes karštas vanduo gali deformuoti kapas. Kaip papildomą priemonę galite naudoti dezinfekcinį kapų skystį.

Kur laikyti kapas?

Visada išsiėmus kapas įdėkite jas į specialią dėžutę. Taip apsaugosite kapas nuo deformacijos. Saugokite kapas nuo naminių gyvūnų ir vaikų.

Kaip prižiūrėti sagutes?

Po kiekvieno dantų valymo apžiūrėkite burną ar visos sagutės yra savo vietoje. Jei ant kapų yra iškilimas, vadinasi ir ant dantų turi būti sagutė. Jeigu pastebėjote,  kad sagutės nėra – kreipkitės į savo gydytoją ortodontą.

Kokia turi būti mityba tiesinat dantis kapomis? 

Atliekant ortodontinį gydymą kapomis, pakeisti mitybos nereikia, nes prieš kiekvieną valgymą kapos yra išimamos. Svarbu nepamiršti prieš kiekvieną valgymą išsiimti kapų. Kitu atveju kapos gali deformuotis, pakeisti spalvą ar net lūžti. Su kapomis galima gerti tik vėsų vandenį, nes karšti gėrimai taip pat gali pakeisti kapų formą.

Ar galima rūkyti nešiojant tiesinančias kapas? 

Nešiojant tiesinančias kapas rekomenduojama vengti rūkymo dėl kapų spalvos ir elastingumo pakitimo.

Individualios burnos priežiūros priemonės nešiojantiems tiesinančias kapas: