Šypsena su dantų breketais

Jei planuojate ortodontinį gydymą breketais ar jau turite breketus, štai ką svarbu žinoti:

Kaip elgtis pirmąją dieną? Pirmąją dieną visiškai normalu jausti padidėjusį dantų jautrumą, skausmą, gali būti sunku kramtyti, kąsti, kalbėti. Rekomenduojama rinktis minkštesnį ir šaltą maistą, kad išvengtumėte stipresnio dantų jautrumo. Po 2-3 dienų skausmas praeis savaime.

Kaip elgtis ortodontinio gydymo metu? Jei pradedate jausti trynimą į lūpas ar skruostą, uždėkite specialų ortodontinį vašką ant tos breketų vietos, kuri sukelia diskomfortą. Nutrinta gleivinė sugis per kelias dienas. Tačiau jei ortodontinis vaškas nepadeda ir trynimas tęsiasi – kreipkitės į savo gydytoją.

Kiek kartų reikia apsilankyti pas ortodontą? Vizitus nurodo Jūsų gydytojas ortodontas. Jie yra skirti tam, kad apsilankymo metu būtų suaktyvinta breketų sistema. Po jos kelias dienas gali būti jaučiamas dantų jautrumas, skausmas, kuris praeina savaime po kelių dienų. Jeigu pastebėjote, kad breketų sistema susilankstė, atsiklijavo ir atsirado įtartinas pakitimas – informuokite savo gydytoją iškart pamatę pakitimus.

Kada galima atlikti profesionalią burnos higieną? Profesionalią burnos higienos procedūrą rekomenduojama atlikti kas 3-4 mėnesius. Svarbu žinoti, kad nešiojant breketus apnašos yra labiau linkusios kauptis, todėl reguliarus jų nuvalymas ir jūsų valymo įgūdžių įvertinimas padės jums išlaikyti švarią ir sveiką burnos būklę.

Kiek kartų per dieną reikia valyti dantis? Turint breketus po kiekvieno valgio ar užkandžiavimo rekomenduojama kruopščiai išsivalyti dantis, o nesant galimybei to atlikti, bent jau praskalauti burną vandeniu. Ortodontinio gydymo metu turi būti labai kruopščiai nuvalomos apnašos, kad baigus gydymą būtų galima džiaugtis sveikais dantimis bei dantenomis.

Kokį maistą galima valgyti? Turint breketus rekomenduojama vengti kietų, klampių maisto produktų, saldumynų ir užkandžių. Patartina rinktis minkštesnį, troškintą maistą ar supjaustytą į smulkius gabalėlius. Tokiu būtų išvengsite breketų sistemos atsiklijavimo ar pakitimo. Po kiekvieno valgio būtina kruopščiai išsivalyti dantis, o nesat galimybei – praskalauti burną vandeniu.

Kokius gėrimus galima vartoti? Turint breketus rekomenduojama vengti gėrimų, kurių sudėtyje gausu cukraus, saldiklių, rūgščių. Tokie gėrimai skatina dantų ėduonies atsiradimą. Pavartojus tokių gėrimų rekomenduojama skalauti burną vandeniu.

Kaip elgtis po breketų sistemos nuėmimo? Po breketų nuėmimo rekomenduojama nešioti specialiai Jums pagamintas ortodontines plokšteles. Nešiojimo trukmė yra individuali, todėl ją paskirs Jūsų gydytojas ortodontas.

Individualios burnos higienos priemonės nešiojantiems breketus: