Burnos operacija

Žiūrėkite video arba skaitykite straipsnį apačioje.

Jei Jums planuojama operacija burnos ertmėje ar jau esate po jos, štai ką svarbu žinoti:

Kaip elgtis pirmąją parą? Rekomenduojama vengti sunkaus fizinio darbo ar sportuoti. Kuo daugiau laiko sėdėkite, o gulint laikykite viršutinę kūno dalį aukščiau. Nevartokite karštų gėrimų bei maisto, rinkitės minkštesnį maistą, nekramtykite su ta puse, kurioje buvo atlikta operacija, neskalaukite burnos.

Kaip elgtis jeigu kraujuoja? Kelias valandas po atliktos operacijos žaizda gali nestipriai pakraujuoti, gali būti jaučiamas kraujo skonis burnoje, tačiau po kelių valandų kraujavimas praeina savaime.

Kaip elgtis patinimo atveju? Iškart po operacijos būtinai priglauskite prie veido šalto ledo kompresą toje vietoje, kur buvo atlikta intervencija. Laikykite jį apie 20 minučių su 20 minučių pertraukomis apie 4-5 valandas. Patinimas labiausiai pasireiškia 2-3 parą po danties rovimo. Kaip stipriai ištinsite priklauso nuo Jūsų organizmo savybių.

Kokius vaistus vartoti? Rekomenduojama vartoti būtent tuos vaistus, kuriuos Jums paskyrė gydytojas. Dažniausiai skiriami šie vaistai: antibiotikai (vartojami 5-10 dienų, 2-3 kartus per dieną), nuskausminamieji, kurie neskystina kraujo (vartojami tol, kol jaučiamas skausmas apie 2-3 kartus per dieną), gydomasis burnos skalavimo skystis (neskalaukite pirmas dienas po danties rovimo).

Ar būtina skalauti burną? Pirmą parą rekomenduojama burnos neskalauti, kad susidarytų žaizdoje krešulys. Skalavimą gydomaisiais burnos skalavimo skysčiais galima pradėti nuo antros paros. Labai svarbu praskalauti burną vandeniu po valgio, kad pasišalintų visi maisto likučiai. Skalavimas turėtų būti švelnus ir netraumuojantis operuotos vietos. Skalavimas gydomuoju skalavimo skysčiu turėtų būti atliekamas apie savaitę laiko.

Kaip elgtis su siūlėmis? Rekomenduojama po 7 dienų pašalinti siūles. Tai atliks Jūsų gydytojas.

Kaip atlikti individualią burnos priežiūrą? Labai svarbu tinkamai prižiūrėti burnos būklę, kadangi tai turi įtakos žaizdos gijimui. Laikykitės įprastos individualios burnos higienos rėžimo. Tik pirmomis dienos būkite itin atsargūs, valydamiesi dantis stenkitės neužgauti žaizdos. Jeigu nedrąsu valytis dantis, naudokite vieno danties šepetėlį. Svarbiausia pašalinkite visą apnašą.

Kada galima vartoti gėrimus? Po operacijos rekomenduojama vartoti tik vėsius gėrimus, nesiurbti ir nespjaudyti, kad išvengtumėte krešulio pašalinimo. Venkite karštų gėrimų apie 3-4 paras po operacijos.

Kada galima valgyti? Pirmasis valgymas po operacijos galimas praėjus nuskausminamųjų poveikiui. Rekomenduojama 3-4 paras po operacijos rinktis minkštą, vėsų ir neaštrų maistą, kad nedirgintumėte operuotos vietos.

Kada galima rūkyti ir vartoti alkoholinius gėrimus? Po atliktos operacijos rekomenduojama mažiausiai dvi savaites atsisakyti rūkymo, nes tai turi didelę įtaką komplikacijų atsiradimui. Savaitę laiko rekomenduojama nevartoti alkoholinių gėrimų.

Kada galima sportuoti? Rekomenduojama vengti sunkaus fizinio darbo ir sporto pirmąja savaite po atliktos operacijos.

Kokios galimos komplikacijos? Jeigu po operacijos praėjus kelioms dienoms pasijutote silpnai, skauda ryjant, pakilo temperatūra, sunku prasižioti ir jaučiate, kad aplink operuotą vietą tinsta audiniai – nedelsiant kreipkitės į savo gydytoją.

Individualios burnos higienos priemonės po operacijos: