Nuo kada jūsų vaikui rekomenduojamas ortodontinis gydymas

Žiūrėkite video arba skaitykite straipsnį žemiau.

Visi tėvai savo vaikams linki tik gero ir stengiasi dėl geresnės jų ateities. Graži ir sveika burnos būklė – ne išimtis. Tačiau kartais nutinka taip, kad vienas ar net keli dantys pradeda dygti ne ta kryptimi ir galiausiai vietoj tiesių dantų pasimato kreivų dantų šypsena. Tuomet kyla klausimas kada geriausia pradėti ortodontinį gydymą, kas geriau, breketai ar kapos, kiek laiko nešiojami breketai, kaip prižiūrėti dantis su breketais ir ar breketai kenkia dantims? Visgi geriausiai į šiuos klausimus ir  kada vaikui rekomenduojama pradėti ortodontinį gydymą gali atsakyti tik gydytojas ortodontas.

Šiame straipsnyje aptarsime kodėl vieniems vaikams reikalingas ortodontinis gydymas, o kiti jo išvengia, kaip sužinoti ar vaikui reikalingas ortodontinis gydymas, kada laikas registruoti vaiką konsultacijai pas ortodontą, nuo kelių metų geriausia pradėti ortodontinį gydymą ir kiek laiko jis dažniausiai užtrunka.

Kodėl vaikams reikia ortodontinio gydymo?

Daugelis žmonių mano, kad ortodontinis gydymas yra niekam nereikalingas, kuris tik sustato kreivus dantis į savo vietą. Tačiau kas nutiks, jeigu vaikas, kurio dantys yra kreivi, negaus tinkamo gydymo laiku? Ortodontinis gydymas yra svarbus ne tik dantų sveikatai, bet ir bendrai vaiko gerovei. Be kreivų dantų ar esančių tarpų tarp jų, ortodontinio gydymo gali reikėti ir jei vaikas turi bent vieną iš šių požymių:

  • Ankstyvas arba vėlyvas pieninių dantų netekimas;
  • Sunkumas atsikąsti arba kramtyti;
  • Kvėpavimas per burną;
  • Piršto ar kokio nors daikto nuolatinis čiulpimas;
  • Susigrūdę, ne savo kryptimi arba ne dantų lanke dygstantys dantys;
  • Žandikaulio defektai, tokie kaip žandikaulio sąnario traškėjimas, žandikaulio atsikišimas ar per didelis jo įdubimas;
  • Sunkumas kalbėti;
  • Skruostų įsikandimas;
  • Atsikišę dantys;
  • Veido disbalansas arba asimetrija;
  • Dantų griežimas.

Kaip sužinoti ar Jūsų vaikui reikalingas ortodontinis gydymas?

Visų pirma, turėkite omenyje, kad iškritus pieniniams dantims į jų vietą turi išdygti nuolatiniai dantys. Kartais gali pradžioje atrodyti, kad dantis dygs kreivai, šonu ar ne ta pačia kryptimi kaip buvo pieninis dantis. Tačiau panikuoti pradžioje neverta. Būna atvejų, kai dantis dygimo metu išsitiesina ir jokio gydymo nereikia, tačiau visuomet stebėkite situaciją, ypač jeigu vaikas kvėpuoja per burną ar griežia dantimis pasikonsultuokite su ortodontu.

Kada vaiką registruoti konsultacijai pas ortodontą?

Kaip ir daugelis kitų su odontologija susijusių klausimų, ortodontijos klausimas yra subjektyvus. Kai kuriems vaikams ortodontinio gydymo reikia ankščiau nei kitiems, kitiems pasiseka ir sudygus pilnai visiems dantims, jie sustoja į savo vietas. Nors ortodontinis gydymas breketais ar kapomis yra pradedamas turint nuolatinius dantis, pas ortodontą gali tekti apsilankyti ir daug ankščiau.

Nors tikslių rekomendacijų nėra, Amerikos ortodontų asociacija rekomenduoja vaikams pirmą kartą apsilankyti pas ortodontą ne vėliau kaip 7 metų amžiaus. Šiuo metu gydytojas ortodontas gali įvertinti vaiko kvėpavimo takus, sąkandį, burnos įpročius. Tuomet ortodontas gali įvertinti ir pasakyti ar ortodontinis gydymas bus reikalingas ir kada geriausia jį pradėti.

Nors pirmasis vizitas pas ortodontą turėtų būti iki 7 metų amžiaus, tačiau gydymas dažniausiai yra pradedamas 9-14 metų amžiaus vaikams.

Koks amžius yra tinkamas pradėti ortodontinį gydymą?

Kaip ir minėjome ankščiau, vaikams ortodontinis gydymas dažniausiai pradedamas nuo 9 iki 14 metų amžiaus. Tačiau ortodontija taikoma ir vyresniems vaikams bei suaugusiems. Ortodontija neturi amžiaus limito. Kada geriausia pradėti ortodontinį gydymą jūsų vaikui gali atsakyti ortodontas įvertinęs vaiko burnos būklę.

Ankstyvas ortodontinis gydymas

Jeigu vaikui yra nustatoma problema, pavyzdžiui, netinkamas sąkandis, veido asimetrija ar žandikaulio sąnario traškesys, nereikia laukti kol vaikas suaugs. Kuo ankščiau išspręsite problemą, tuo mažiau rūpesčių bus vėliau. Ankstyva intervencija rekomenduojama norint išvengti šių problemų:

  • Dantų susigrūdimo;
  • Veido asimetrijos;
  • Traumų ir priekinių dantų išsikišimo;
  • Vietos išsaugojimo dar neišdygusiems dantims;
  • Papildomo danties šalinimo bei žandikaulio operacijos;
  • Dantų ėduonies, dantenų ligų, atsitiktinių nuskilimų, dantų nusidėvėjimų;
  • Kalbos sutrikimų.

Ankstyvas ortodontinis gydymas padeda vaikui labiau pasitikėti savimi ir džiaugtis gražia šypsena ateityje.

Ko tikėtis vizito metu pas ortodontą?

Ortodontas patikrinimo metu įvertins dantis, jų dygimo krypti, žandikaulio lankus, sąkandį. Kartais būna taip, kad dantys atrodo tiesūs, tačiau pats sukandimas yra netaisyklingas. Arba atvirkščiai. Ortodontas gali rekomenduoti stebėti situaciją arba nedelsiant pradėti gydymą. Viskas priklauso nuo vaiko burnos situacijos bei nusiskundimų.

Kiek laiko trunka ortodontinis gydymas?

Laikotarpis, kurį asmuo nešioja breketus kiekvienam skirtingas. Viskas priklauso nuo situacijos. Tačiau dauguma vaikų ortodontinį gydymą tęsia nuo 18 iki 36 mėnesių. Suaugusiųjų vidurkis nuo 2 iki 3 metų. Būna atvejų, kad gydymas užsitęsia ilgiau negu planuota ir atvirkščiai. Viskas priklauso kaip greitai gali dantis pajudėti į taisyklingą padėtį.

Apibendrinant, ar jūsų vaikui reikalingas ortodontinis gydymas gali atsakyti tik specialistas. Todėl esant bent menkiausiam įtarimui, kuo ankščiau kreipkitės konsultacijai ir išvenkite papildomų problemų ateityje.

Straipnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.