Ar burnos sveikata gali turėti įtakos vaisingumui ir nėštumui

Žiūrėkite video arba skaitykite straipsnį žemiau.

Burnos sveikata yra labai svarbi visais gyvenimo momentais, o ypač gali turėti įtakos nėštumui ir net vaisingumui. Burnos būklė gali atspindėti organizmo būklę. Sveika burna – sveikas kūnas. Organizmas sutvertas taip, kad vienas veiksnys gali priklausyti nuo kito ir atvirkščiai. Nėštumas turi įtakos burnos sveikatai, tačiau burnos sveikata taip pat turi didžiulę įtaką nėštumui ir dar negimusiam kūdikiui. Taigi, kaip burnos sveikata veikia nėštumą ir kodėl tai dar svarbiau nėščiosioms ar bandančioms pastoti?

Kaip nėštumas veikia burnos sveikatą?

Viskas, kad vyksta burnoje, gali turėti įtakos nėščiai motinai ir jos kūdikiui. Yra keletas būdų, kaip nėštumas gali paveikti moters burnos sveikatą. Pirma, nėščios moters hormonų antplūdis ir jų pasikeitimas gali sukelti dantenų uždegimą, kraujavimą ar net infekciją. Jei ši situacija nėra kontroliuojama, bakterijos ir infekcija gali patekti į kraują ir galiausiai pasiekti kūdikį.

Antra, tie patys hormonai gali prisidėti prie rytinių ar net visą dieną trunkančių pykinimų ir vėmimų. Skrandžio rūgštis nuo vėmimo gali susilpninti ir ardyti dantų emalį. Dėl šios būklės nėščios moterys yra labiau linkusios į dantų problemas, dantų jautrumą, ėduonį ar dantų skilinėjimus.

Be to, nėštumo metu greičiausiai pasikeis ir jūsų mitybos įpročiai. Ir tie pokyčiai gali būti nebūtinai sveiki pasirinkimai. Greičiausiai tai bus saldūs, prie dantų limpantys užkandžiai. Taip pat, hormonų paveiktos dantenos gali sukelti padidintą dantų jautrumą, skausmą, diskomfortą. Ir būkime atviri, tačiau daugelis nėščiųjų, kankinamos nuolatinio nuovargio ar pykinimo, tikrai neskirs viso savo dėmesio taisyklingam dantų valymui šepetėliu ir kruopščiam tarpdančių išsivalymui.

Ar dantenų ligos gali pakenkti negimusiam kūdikiui?

Atrodo, kad nėštumas ir burnos sveikatos pokyčiai eina koja kojon. Tačiau ką kūdikiui reiškia dantenų ligos, nėštuminis gingivitas ar kitos dantų problemos? Buvo atlikti tyrimai ir rezultatai parodė, kad prasta dantenų sveikatos būklė gali turėti įtakos mažam vaiko svoriui ar net priešlaikiniui (iki 37 savaičių) gimimui. Ir nors tai gali pasirodyti nelabai reikšminga, tačiau tai gali turėti įtakos bendrai vaiko sveikatai ir tolimesnei vaiko raidai. Bakterijos, esančios jūsų burnoje, taip pat gali padidinti preeklampsijos, nėščiųjų diabeto ir kitų sveikatos sutrikimų riziką būtent nėštumo metu.

Geros naujienos yra tos, kad gerą burnos ertmės sveikatą nėštumo metu galima padaryti gana lengva laikantis kelių pagrindinių patarimų.

Patarimai, kaip išlaikyti sveiką burnos sveikatą nėštumo metu

Moterys, kurios nori išlaikyti sveikus dantis ir dantenas viso nėštumo metu, turėtų vadovautis šiais gana paprastais principais:

Reguliariai valykite dantis. Apsaugokite dantis ir dantenas nuo apnašų. Valykite dantis minkštu šepetėliu, naudokite dantų pastas, kuriose gausu mineralų ir hidroksiapatitų, kad sustiprintumėte dantų paviršių. Valykite tarpdančius su siūlu, tarpdančių šepetėliu ir į pagalbą, kaip papildomą priemonę, pasitelkite ir irigatorių. Nepamirškite ir vieno danties šepetėlio, kuris idealiai pašalina susikaupusi minkštą apnašą.

Laikykitės subalansuotos mitybos. Valgykite sveiką maistą su minimaliu cukraus kiekiu tam, kad išvengtumėte dantų ėduonies. Užkandžiams rinkitės sveikus maisto produktus, tokius kaip morkos, obuoliai, saujelė riešutų ir pan.

Stebėkite savo miegą. Svarbu ne tik gerai pailsėti, bet ir išsiaiškinti, ar knarkiate miego metu, o gal turite riziką į miego apnėją. Būtinai tai išsiaiškinkite ir pasitarkite apie tai su savo gydytoju arba šitoje srityje dirbančiu odontologu. Miego apnėja labai pavojinga liga, kurios metu sustoja kvėpavimas. Tai turi įtakos ne tik motinos bet ir vaisiaus sveikatai ir gyvybei.

Gerkite daug vandens. Išdžiūvusi burna gali padidinti nėščiosios moters dantų ėduonies bei infekcijų riziką. Todėl gerkite daug vandens, kad išvengtumėte burnos džiūvimo. Nėščios moterys taip pat gali kramtyti gumą be cukraus, su ksilitoliu tam, kad padidintų seilių gamybą burnoje.

Apsilankykite pas burnos priežiūros specialistus. Būtų idealu jei pas gydytoją odontologą apsilankytumėte dar prieš nėštumą ir susitvarkytumėte visus ėduonies pažeistus dantis, o pas burnos higienistą pasidarytumėte profesionalios burnos higienos procedūrą, kurios metu bus pašalinamas apnašas bei suteikiama visa informacija apie individualią priežiūrą namuose. Atsiminkite, kad tinkama burnos priežiūra turi įtakos ir nėštumui.

Burnos sveikata ir vaisingumas

Yra tiesioginis ryšys tarp burnos sveikatos ir nėštumo. Taip pat yra ryšys ir tarp burnos sveikatos bei vyrų ir moterų vaisingumo. Vyrams prasta burnos sveikata gali sumažinti spermatozoidų skaičių ir jų judrumą. Moterims prasta burnos sveikata net tris kartus padidina nevaisingumo riziką. Dantų infekcijos, pūliniai, ėduonis, dantenų kraujavimas bei dantenų kišenių uždegimas gali paveikti tiek vyrų, tiek moterų vaisingumą. Nepamirškite, kad burnos kraujotaka yra sujungta su bendra organizmo sistema, todėl bakterijos, esančios jūsų burnoje, keliauja po visą organizmą.

Pagrindinis dalykas būsimiems tėvams planuojantiems nėštumą – pasirūpinti savo burnos sveikata. Tai padidins šansą greičiau susilaukti šeimos pagausėjimo.

Dantų priežiūra visai šeimai

Labai svarbu, kad šeimoje, atsiradus vaikams, būtų tinkamas požiūris į gerą individualią burnos priežiūrą. Nepamirškite, kad vaikai, tai jūsų veidrodis. Jeigu jūs nesivalote vakare dantų, negalite pykti ant vaikų, kad ir jie taip nedaro. Rodykite tinkamą pavyzdį savo vaikams ir rūpinkitės gera burnos sveikata visi kartu. Valykitės dantis du kartus per dieną, ryte ir vakare su minkštu šepetėliu. Naudokite dantų pastas su  mineralais ir hidroksiapatitais, kad pastiprintumėte dantų paviršių, fluoru ir ksilitoliu, kad apsaugotumėte dantis nuo ėduonies. Nepamirškite tinkamai išvalyti tarpdančių su siūlu, tarpdančių šepetėliu ir irigatoriumi. Esant poreikiui naudokite ir vieno danties šepetėlį. Apie tinkamas burnos priežiūros priemones bei visą reikiamą informaciją jums suteiks jūsų burnos higienistas profesionalios higienos metu. Todėl nepamirškite reguliariai, kas 6 mėnesius apsilankyti burnos higienos procedūrai. Ir atsiminkite, sveika burnos būklė, tai sveikas organizmas.

Visas burnos priežiūros priemones galite įsigyti mūsų el. parduotuvėje ČIA.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.