Įdomūs faktai apie žmogaus dantis ir burnos ertmę

Žiūrėkite video arba skaitykite straipsnį žemiau. 

Lankymasis pas odontologą šiomis dienomis gali atrodyti gana modernus reiškinys. Bet ar žinojote, kad žmonės dantų pastą pradėjo naudoti maždaug 500 m. pr. Kr.? Tuo metu senovės graikai dantims valyti naudojo mišinį, kuriame buvo geležies rūdžių ir koralų miltelių. Tuo tarpu dantų šepetėliai buvo medžių šakelės, kurias žmonės kramtydavo.

Laimei, nuo to laiko dantų priežiūra gerokai pažengė į priekį, todėl dabar turime daug įvairių ir svarbiausia saugių priemonių, padedančių prižiūrėti dantis. Taip pat, nuo pat senovės susikaupė ir nemažai įdomių faktų, kuriuos sužinojome tik betobulėjančios medicinos dėka.

Šiame straipsnyje rasite 10 populiariausių įdomių faktų apie dantis ir burnos ertmę, kurių tikriausiai nežinojote.

1. Nėra nei vieno žmogaus pasaulyje, kuris turėtų tokius pat dantis kaip jūsų

Jūsų dantys yra tokie pat unikalūs kaip ir jūsų pirštų antspaudai. Net identiški dvyniai neturi identiškų dantų. Štai kodėl dantys dažnai naudojami žmonių palaikų atpažinimui.

2. Seilės padeda pajusti skonius

Skoniai gali būti ne tokie intensyvūs arba prislopinti be seilių pagalbos. Seilėse yra fermentų, kurie skaido maiste esančias chemines medžiagas ir padeda pajusti skonį.

3. Dantys yra šiek tiek panašūs į ledkalnius

Maždaug trečdalis kiekvieno danties yra po dantenomis. Štai kodėl dantenų sveikata yra tokia pat svarbi, kaip ir tinkama dantų priežiūra. Jūsų dantenos visada turi būti švelniai rausvos spalvos ir tvirtos. Tik esant sveikoms dantenoms pasirūpinsite viso danties sveikata.

4. Jūsų dantų emalis yra kiečiausia kūno dalis

Dauguma žmonių yra įsitikinę, kad kaulai yra kiečiausia medžiaga žmogaus kūne, tačiau iš tiesų tai mūsų dantų emalis. Emalis yra išorinis dantų sluoksnis, kurio pagrindinis tikslas yra apsaugoti vidinę danties dalį. Emalis, kaip ir kaulai, daugiausia sudarytas iš kalcio ir fosfato, tačiau yra stipresnis dėl jį sudarančių specifinių baltymų ir kristalitų. Tačiau skirtingai nei kaulai, dantys patys negyja, todėl įsitikinkite, kad darote viską, kad jie būtų sveiki.

5. Burnoje gyvena 300 rūšių bakterijų

Apnašose yra milijonai bakterijų, sudarytų iš 200–300 skirtingų bakterijų rūšių. Pagrindinis prastos dantų sveikatos kaltininkas yra Streptococcus mutans bakterijos, kurios cukrų ir kitus angliavandenius paverčia rūgštimis ėdančias dantis. Todėl nepamirškite dantų valyti šepetėliu ir pasta, tarpdančių - siūlu bei tarpdančių šepetėliais, liežuvį – specialiu valikliu arba specialiu šepetėliu ir geliu, kad išnaikintumėte visas burnoje esančias blogąsias bakterijas!

6. Dantys, kaip ir kaulai, yra gyvi

Dantys susideda iš kelių sluoksnių, įskaitant emalį (kietąjį išorinį sluoksnį), dentiną (minkštesnį sluoksnį po emaliu) ir pulpą (vidinį sluoksnį, kuriame yra kraujagyslės ir nervai). Danties pulpoje yra kraujagyslių ir nervų tinklas, padedantis išlaikyti dantį gyvą ir sveiką. Kai dantis yra pažeistas arba sugedęs, bakterijos gali įsiskverbti į pulpą ir sukelti infekciją. Tai gali sukelti stiprų skausmą ir jautrumą. Negydoma infekcija gali sukelti pulpos mirtį, o tai gali baigtis danties praradimu. Dantų ėduonis, dantenų ligos ir traumos yra dažnos dantų mirties priežastys. Geros burnos higienos palaikymas, pvz., reguliarus dantų valymas ir dantų siūlas bei reguliarus odontologo patikrinimas gali padėti išvengti dantų ėduonies ir kitų dantų problemų, kurios gali sukelti dantų mirtį.

7. Jūs pagaminate apie 38 000 litrų seilių

Jūsų kūnas kiekvieną dieną pagamina apie 1 litrą seilių, kurių per visą gyvenimą išsiskiria apie 38 000 litrų. Seilės vaidina daug svarbių vaidmenų jūsų bendrai sveikatai. Pavyzdžiui, seilių pagalba maistą lengviau nuryti, o jose yra fermentų skatinančių virškinimą. Kalbant apie naudą dantims, seilės nuplauna likusias maisto daleles po valgio. Taip pat jose yra kalcio ir fosfato, kurie gali neutralizuoti apnašose esančias rūgštis sukeliančias ėduonį.

8. Vidutiniškai žmogus praleidžia tik apie 48 sekundes valantis dantis

Taip, gali atrodyti, kad kiekvieną kartą valydami dantis praleidžiate amžinybę, tačiau naujausi tyrimai parodė, kad laikas, kurį vidutiniškai praleidžiate valydami dantis, yra tik 48 sekundės. Burnos priežiūros specialistai rekomenduoja praleisti bent 2 minutes.

9. Ore sklandančios dalelės nenuleidus klozeto dangčio gali patekti ant jūsų dantų šepetėlio

Dantų šepetėlius laikykite spintelėje arba kuo toliau nuo tualeto ir visada keiskite savo dantų šepetėlį kas 3 mėnesius.

10. Daugelis ligų yra susijusios su burnos sveikata, įskaitant širdies ligas, diabetą ir osteoporozę

Prasta burnos sveikata siejama su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų, įskaitant širdies ligas ir insultą, rizika. Taip pat, žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, didesnė tikimybė susirgti dantenų ligomis, o dėl dantenų ligų gali būti sunkiau kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Be to, yra įrodymų, kad bloga burnos sveikata gali būti susijusi su osteoporoze – būkle, dėl kurios kaulai tampa silpni ir trapūs. Ryšys tarp šių dviejų būklių nėra visiškai suprantamas, tačiau manoma, kad dantenų ligas sukeliančios bakterijos taip pat gali turėti įtakos kaulų sveikatai.

Kitos ligos, susijusios su prasta burnos sveikata, yra kvėpavimo takų infekcijos, tam tikri vėžiniai susirgimai ir demencija. Akivaizdu, kad geros burnos higienos palaikymas yra svarbi bendros sveikatos ir gerovės dalis.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Kamilė Mikalajūnaitė.