Kokias burnos priežiūros priemones rinktis turint jautrius dantis

Ar jus kankina dantų jautrumas valgant, geriant ar valantis dantis? Jei taip, greičiausiai susimąstėte, kaip galite gydyti jautrius dantis, kad nepatirtumėte diskomforto. Dantų jautrumą gali sukelti daugybė veiksnių. Laimei, yra būdų, kaip sumažinti dantų jautrumą gera individualia burnos priežiūra ir tinkamomis burnos priežiūros priemonėmis.

Šiame straipsnyje rasite visas rekomenduojamas burnos priežiūros priemones ir jų nuorodas, kurių reikia, norint išvengti dantų jautrumo.

Burnos priežiūros priemonės turintiems jautrius dantis

Dantų šepetėliai jautriems dantims

Naudokite tik minkštų šerelių dantų šepetėlius. Vienas paprastas patarimas jautrių dantų palengvinimui – pakeisti dantų šepetėlį. Jei naudojate dantų šepetėlį su kietais šereliais, galite tik pabloginti savo dantų ir dantenų būklę. Kieti šereliai pažeidžia emalį, todėl susidaro daugiau mikroskopinių skylių ir galiausiai padidėja jautrumas. Taip pat, kietu šepetėliu galima pažeisti dantenas, dėl ko gali atsirasti dantenų recesijos. Išbandykite minkštų šerelių dantų šepetėlį ir įsitikinkite, kad valote švelniai nepažeizdami dantų emalio.

Minkštus dantų šepetėlius galite rasti ČIA.

Elektrinis dantų šepetėlis. Elektrinis dantų šepetėlis turintis jutiminį perspaudimo sensorių yra puiki išeitis norint suvaldyti dantų šepetėlio perspaudimą valantis dantis. Kai kurie elektriniai dantų šepetėliai turi ir specialiai jautriems dantims pritaikytas dantų šepetėlio galvutes ir jautrių dantų režimą.

Elektriniai dantų šepetėliai:

  • Jautriems dantims rasite ČIA.
  • Jautriems dantims su spaudimo jutikliu rasite ČIA.
  • Jautriems dantims su jautriems dantims pritaikytu režimu rasite ČIA.

Vieno danties šepetėlis. Nepriklausomai nuo burnos būklės, rekomenduojama naudoti vieno danties šepetėlį kaip papildomą burnos priežiūros priemonę. Tokiu šepetėliu lengvai pasieksite sunkiai prieinamas vietas ir galėsite puikiai išvalyti kiekvieną dantį neperspaudę šepetėliu.

Vieno danties šepetėlius galite rasti ČIA.

Dantų pasta jautriems dantims

Naudokite jautrumą mažinančią dantų pastą, kuri savo sudėtyje turi hidroksiapatitų, kalio nitratų ar kitų junginių, kurie sumažina dantų jautrumą. Reguliariai naudojant tokią dantų pastą, turėtumėte pastebėti jautrumo sumažėjimą. Tam, kad rastumėte jums tinkamiausią dantų pastą jautriems dantims, gali tekti išbandyti kelis skirtingus prekės ženklus.

Dantų pastas jautriems dantims rasite ČIA.

Dantų geliai, kremai jautriems dantims

Turint jautrius dantis, rekomenduojama išmėginti specialiai skirtus jautriems dantims kremus, balzamus, gelius ar kondicionierius. Šie produktai turi savybių, mažinančių dantų ar dantenų jautrumą.

Dantų ir dantenų tepalus jautriems dantims rasite ČIA.

Priemonės tarpdančiams

Apnašos ir maisto dalelės kaupiasi tarp dantų ir jų negalima pašalinti vien valant šepetėliu, todėl tarpdančių valymas yra būtinas norint pašalinti likusius nešvarumus.

Nepriklausomai nuo burnos būklės, tarpdančiams patartina naudoti tarpdančių siūlą, tarpdančių šepetėlius ir elektrinį burnos irigatorių. Parinkti siūlą ir šepetėlius patikėkite savo odontologui, kuris juos pritaikys konkrečiai pagal jūsų burnos sveikatą ir tarpdančių dydį. Tarpdančių siūlu ir šepetėliais stenkitės valyti švelniai, nenaudojant daug jėgos. 

Priemonės liežuviui

Taip pat, nepriklausomai nuo burnos būklės, liežuvio valymas yra labai svarbus burnos priežiūros rutinoje. Valant liežuvį atsikratoma susikaupusių bakterijų, blogo burnos kvapo ir paaštrėja skonis. Patartina naudoti valiklį arba šepetėlį su specialiu liežuvio valymo geliu.

Nerūdijančio plieno liežuvio valiklis ČIA.

Plastikinis liežuvio valiklis ČIA.

Liežuvio valymo šepetėlius ir gelius galite rasti ČIA.

Priemonės burnos ertmei

Nedaugelis žmonių yra susipažinę su becukrėmis kramtomosiomis gumomis ar pastilėmis su ksilitoliu, kurios naudojamos kasdien po valgio. Šios pastilės arba gumos kramtymas po valgio padeda pašalinti maisto likučius iš burnos ertmės, o ksilitolis neutralizuoja rūgštis, kurios susidaro po valgio ir taip apsaugo dantis nuo ėduonies rizikos. Be to, tiek gumos, tiek pastilės ne tik naudingos, bet ir skanios, ypač patinkančios vaikams!

Becukres kramtomąsias gumas ir pastiles su ksilitoliu galite rasti ČIA.

Burnos skalavimo skysčiai ir burnos probiotikai

Šias priemones dažniausiai skiria burnos priežiūros specialistas, atsižvelgiant į specifines burnos ar dantų problemas. Norint naudoti šias priemones, rekomenduojama pasikonsultuoti su savo odontologu ar burnos higienistu.

Burnos valymo eiga ryte ir vakare

Mūsų ankstesniame straipsnyje rasite burnos valymo eigą ryte ir vakare, taip pat išvardintas būtinas ir rekomenduojamas priemones.

Straipsnį galite rasti paspaudę nuorodą: „Kasdienės burnos priežiūros atmintinė: priemonių naudojimo eiliškumas“.

Rinkdamiesi priemones jautriems dantims, galite sumažinti jautrumą vartojant karštus, šaltus ar saldžius maisto produktus ir gėrimus. Specialiai sukurta jautriems dantims skirta dantų pasta ar dantų kremas, dažnai turi ingredientų, kurie apsaugo jautrius dantis nuo jaučiamo diskomforto. Taigi,  rinkdamiesi ir naudodami priemones jautriems dantims, galite sumažinti jaučiamą diskomfortą ir užtikrinti tinkamą dantų ir dantenų sveikatą.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Kamilė Mikalajūnaitė.