Ką tėveliai turėtų žinoti apie pieninius vaikų dantukus

Žiūrėkite video arba skaitykite straipsnį žemiau. 

Turint vaikų iškyla begalės klausimų ne tik apie bendrą jų sveikatą, bet ir apie dantų būklę. Kada pradeda dygti pirmieji dantys? Kada jie iškris? Kokia jų priežiūra ir kokias priemones naudoti? Į visus šiuos klausimus jums bus atsakyta šiame straipsnyje, tad kviečiame skaityti. 

Kada pradeda dygti pieniniai dantys?

Gimęs vaikas žandikaulyje jau turi 20 pieninių dantų, kurie pradeda dygti kai vaikui sueina 6 mėnesiai. Pirmieji dažniausiai išdygstantys dantys - apatinio žandikaulio priekiniai centriniai kandžiai. Taip pat tai yra dantys, kurie dažniausiai pirmieji ir iškrenta. Žinoma, kiekvienas vaikas yra unikalus, todėl dantų dygimas bei kritimas gali skirtis. Jeigu kyla nerimas rekomenduojama visuomet apsilankyti pas burnos priežiūros specialistą, kuris įvertins jūsų vaiko dantų būklę.

Kuo ypatingi pieniniai dantys?

Nors pieninius dantis pakeičia nuolatiniai dantys, tai dar nereiškia, kad jų nereikia prižiūrėti. Pieninių dantų būklė gali lemti nuolatinių dantų vystymąsi. Negydomas ėduonis pieniniame dantyje gali sukelti infekciją, kuri gali pažeisti nuolatinio danties užuomazgą. Taip pat ne savo laiku dėl ėduonies ištrauktas pieninis dantis gali turėti įtakos sąkandžio vystymuisi. Todėl norint, kad vaikas turėtų gražius ir sveikus nuolatinius dantis, reikia rūpintis ir pieniniais dantimis.

Kokia yra pieninių dantų priežiūra?

Pieninių dantų priežiūra yra labai paprasta. Jums reikės tiesiog kantrybės kol vaikas pripras prie dantų valymo. Dantis reikia valyti vos tik išdygus pirmam dantukui du kartus dienoje, ryte ir vakare. Tai galite atlikti su mažu dantų šepetėliu, vieno danties šepetėliu ar specialiu silikoniniu antpirščiu. Patogiausia vaikui valyti dantis pasiguldžius jį ant kelių. Neprisiriškite prie vienos kambario patalpos ir nepalikite dantų valymo kaip paskutinio dienos veiksmo, kai vaikas jau yra pavargęs nuo visos dienos įspūdžių. 

Pagal odontologų rūmų rekomendacijas vaikams iki 3 metų su maža dantų ėduonies rizika reikalinga dantų pasta su 1000 ppm fluoridų. Tačiau jeigu jūsų geriamajame vandenyje yra didelis fluoridų kiekis, tai dantų pastoje turėtų būti 500 ppm fluoro kiekio. Burnos priežiūros specialistai nerekomenduoja naudoti didelio dantų pastos kiekio valant vaiko dantis. Dantų pasta rekomenduojama tik suvilgyti šepetėlio galiukus. Mokykite vaiką išspjauti dantų pastos likučius, tačiau reikėtų neskalauti su vandeniu tam, kad likęs fluoras ant dantų vykdytų ėduonies profilaktiką ir apsaugotų itin pažeidžiamus pieninius dantukus.

Nuo 3 metų amžiaus dantų pastos rekomendacijos išlieka panašios. Tačiau, jeigu dantų ėduonies rizika yra didelė, rekomenduojama dantų pasta su 1450 ppm fluoridų, o dantų pastos kiekis turėtų būti žirnio dydžio. Po dantų valymo burną reikėtų prasiskalauti nedideliu kiekiu vandens.

Rekomenduojama tėvams vaikų dantis valyti iki kol vaikui sueina 7 - 8 metai. Iki 6 metų nerekomenduojama naudoti jokių skalavimo skysčių, o dantų siūlą pradėti naudoti nuo tada, kai išdygsta pirmieji du dantukai.

Ką daryti, kai kliba pieninis dantis? 

Kuomet ateina laikas klibančiam dantukui iškristi geriausia yra vaiko neskubinti ir leisti jam pasirinkti, kokiu būdu jis nori atsisveikinti su dantuku: pats jį išsitraukti ar su suaugusiojo, o gal net ir gydytojo pagalba. Galite duoti valgyti vaikui kietesnį maistą, pavyzdžiui obuolį ar morką. Jeigu pastebite, kad pieninis dantis dar nekliba, o jau dygsta nuolatinis – būtinai užsirašykite konsultacijai pas gydytoją.

Svarbu atsiminti, kad pieninių dantų valymas bus lengvas, jeigu pratinsite vaiką prie valymo nuo pirmojo dantuko. Nepamirškite, kad vaikui būtinas tinkamas pavyzdys, todėl patys kartu valydami dantis motyvuokite vaiką geru įpročiu. Leiskite vaikui pačiam išsirinkti dantų šepetėlį, dantų pastą – paverskite dantų valymą smagia veikla. Gerai išvalyti dantys užtikrins sveikus vaiko dantis ateityje, tiek pieninius, tiek ir nuolatinius.