Dantų erozija: šios ligos priežastys ir gydymo būdai

Nors dantys yra labai tvirti ir jų dėka galime atkąsti maistą bei kramtyti, laikui bėgant dėl įvairiausių priežasčių danties paviršius gali pradėti dilti. Jūsų gyvenimo būdas bei įpročiai gali prisidėti prie greitesnio dantų pažeidimo.

Danties išorinį sluoksnį dengia emalis – medžiaga, kuri apsaugo dantį nuo cheminių ir fizinių veiksnių. Dantų emalis yra labai kietas ir kietesnis net už žmogaus kaulą. Nors dantys ir tvirti, tačiau nuolat veikiami rūgščių, pradeda nusidėvėti ir tirpti. Visas šis procesas vadinamas dantų erozija. Ji gali sukelti tokius simptomus kaip dantų dėmės, emalio plonėjimas ir jautrumas. Emalis neatsinaujina ir neatauga, todėl esant netinkamam gyvenimo būdui bei nepakankamai priežiūrai gali tekti dantis plombuoti, o kartais net ir protezuoti ar šalinti.

Šiame straipsnyje sužinosite kas sukelia dantų eroziją, kokie yra pirmieji dantų erozijos simptomai ir koks yra dantų erozijos gydymas bei prevencija.

Dantų erozijos atsiradimo priežastys

Viena iš pagrindinių emalio erozijos priežasčių yra vidinės arba išorinės kilmės rūgštys. Seilės nuolat neutralizuoja rūgštis burnoje, kad apsaugotų dantis nuo jų poveikio. Tačiau esant prastai burnos higienai, turint tam tikrų sveikatos sutrikimų ir nuolat vartojant rūgščius maisto produktus bei gėrimus, emalis laikui bėgant plonėja ir nusidėvi.

Vidinės kilmės rūgštys

Vienas iš pagrindinių dantų erozijos sukėlėjų yra vidinės kilmės rūgščių patekimas į burną. Tai gali būti gastroezofaginio refliukso liga (GERL), kuri itin dantims pavojinga, nes rūgštys į burną patenka dažniausiai miego metu, kai sumažėjęs seilėtekis ir rijimas. Miegant dantys nėra nuplaunami seilėmis, o rūgštys gali mėgautis tirpindamos dantų paviršių. Taip pat dantų erozijos priežastimi gali būti ir dažnai pasikartojantys vėmimai, ypač sergant nervine bulimija. Taip pat dantų erozija dėl itin dažno vėmimo gali atsirasti ir nėštumo laikotarpiu bei sergant lėtiniu alkoholizmu.

Išorinės kilmės rūgštys

Dantų erozija dėl išorinės kilmės rūgščių gali atsirasti dėl netinkamos mitybos, gyvenimo būdo, aplinkos ar profesinių veiksnių. Vis daugiau tyrimų įrodo, kad pagrindinis išorinės kilmės veiksnys, skatinantis dantų erozijos atsiradimą, yra dažnas gaiviųjų gazuotų gėrimų, sportinių gėrimų ir sulčių vartojimas. Tokių gėrimų pH yra labai žemas, todėl emalis tiesiog tirpsta kiekvieno gėrimo metu. Saldūs užkandžiai bei saldžiarūgščiai saldainiai taip pat skatina dantų erozijos atsiradimą.

Rekomenduojama po sunkios bei intensyvios treniruotės vengti sportinių gėrimų ne vien dėl dantų erozijos atsiradimo, bet ir dėl didesnės tikimybės susirgti GERL. Dantų erozijos atsiradimui turi įtakos ir oru plintančios pramoninės rūgštys iš gamyklų. Atlikti tyrimai parodė, kad dirbantys šaudmenų, baterijų ir trąšų gamyklose, turi didesnį dantų erozijos atsiradimo tikimybę. Taip pat dantų erozija dažniau pasireiškia ir plaukikams, dėl chloruoto baseino vandens.

Dantų emalio eroziją gali paspartinti ir šios priežastys:

  • Dantų griežimas;
  • Kserostomija arba dar kitaip žinoma, kaip sumažėjusiu seilėtekiu burnoje;
  • Nuolatinis tam tikrų vaistų, tokių kaip antihistamininiai vaistai, aspirinas, vartojimas;
  • Genetiniai sutrikimai.

Dantų erozijos simptomai

Dantų erozijos simptomai gali būti įvairūs, tačiau dažniausiai pasireiškia šie požymiai:

  • Padidėjęs jautrumas ypač į terminius dirgiklius;
  • Stebimi emalio įtrūkimai, nuskilimai, įdubos;
  • Galimas dantų spalvos pakitimas.

Laiku nepastebėjus dantų erozijos galimos rimtos komplikacijos, tokios kaip:

  • Geltoni ir dėmėti dantys;
  • Itin jautrūs dantys, net dantų valymo metu;
  • Šiurkštūs dantys, ypač kandamieji kraštai;
  • Blizgios dėmės ant dantų;
  • Padidėjęs dantų ėduonis;
  • Skaidrūs ir permatomi dantų kandamieji kraštai;
  • Dantų nulūžimas.

Dantų erozijos gydymas ir prevencija

Koks bus taikomas dantų erozijos gydymas priklauso nuo pažeidimo lygio. Tai padės Jums išsiaiškinti Jūsų odontologas. Tačiau vienas iš pagrindinių dantų erozijos gydymo būdų yra dantų plombavimas. Pažeisti dantų audiniai yra atstatomi kompozitine plomba, kuri ne tik estetiškai atstato danties paviršių, tačiau ir apsaugo tolimesnį danties erozijos paveikimą. Sunkesniais atvejais Jūsų odontologas gali rekomenduoti pažeistus dantis atstatyti laminatėmis ar vainikėliais.

Vienas iš geriausių gydymo būdų yra išsiaiškinti dantų erozijos atsiradimo priežastį ir ją panaikinti. Kartais tai gali būti ne viena, o net ir kelios priežastys.

Pateikiame keletą dantų erozijos prevencijos būdų, kurie padės apsaugoti Jūsų dantis:

  • Vartokite kuo mažiau gazuotų gėrimų, o esant poreikiui gerti juos per šiaudelį;
  • Vartokite ksilitolio produktus (pastilės ar gumą), nes ksilitolis šarmina burnos gleivinę ir mažina rūgščių susidarymą burnoje;
  • Naudokite remineralizuojančias dantų pastas ir gelius, kurie ne tik sumažina dantų jautrumą, bet ir sustiprina danties paviršių;
  • Išgėrus ar pavalgius rūgščių maisto produktų prasiskalaukite burną vandeniu ir dantis valykite tik praėjus mažiausiai 30 minučių.
  • Po vėmimo prasiskalaukite burną vandeniu, pienu arba sodos tirpalu ir jokiu būdu iškart nevalykite dantų.

 

Atsiminkite, kad nors dantų emalis yra labai kietas audinys, tačiau jis neturi gyvų ląstelių, kurios galėtų atsistatyti patyrusios fizinę ar cheminę žalą. Tai reiškia, kad emalio erozija yra negrįžtama ir dantų emalis nebeatsistatys. Svarbu žinoti tai, kad dantų erozija trunka ilgai, todėl vos tik pastebėjus pirmuosius simptomus galite sustabdyti emalio erozijos plitimą pakeisdami gyvenimo būdą ir įpročius. Todėl reguliariai, kas 6 mėnesius, lankykitės pas burnos priežiūros specialistus, kurie pirmieji gali pamatyti dantų erozijos atsiradimo požymius.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.