Dantenų recesija: kokie pavojai slypi už šios ligos

Danties sugėlimas geriant šaltą vandenį, skausmas dantų valymo metu, pastebėtas estetinis dantenų pokytis burnoje – visi šie požymiai gali rodyti, kad pas jus burnoje prasidėjusi dantenų recesija. Nelaukite, kol simptomai bus nepakeliami ir registruokitės konsultacijai pas burnos priežiūros specialistą.

Šiame straipsnyje aptarsime, kas yra dantenų recesija, kokios jos atsiradimo priežastys, kokie yra pagrindiniai simptomai, kaip namų sąlygomis sumažinti šių simptomų pasireiškimą, koks dantenų recesijos gydymas ir kas nutiks jeigu nesiimsite jokio gydymo.

Kas yra dantenų recesija ir kokios šios būklės priežastys

Dantenų recesija – tai būklė, kai dantenos atsitraukia ir atsidengia danties šaknis. Tuomet dantis atrodo prailgėjęs bei prarandamas estetinis vaizdas. Dantenų recesijos atsiradimo priežasčių gali būti ne viena. Labai dažnai įtakos turi net kelios priežastys vienu metu.

Štai pagrindinės dantenų recesijos atsiradimo priežastys:

  • Mechaninis dirginimas. Netaisyklingas dantų valymas gali paskatinti dantenų recesijos atsiradimą. Todėl būtina naudoti minkštą dantų šepetėlį ir dar svarbiau naudoti taisyklingus dantų valymo judesius. Jokiu būdu nenaudokite horizontalių valymo judesiu, nes šis valymo būdas skatina dantenų recesijos atsiradimą. Taip pat nespauskite dantų šepetėlio. Didelė spaudimo jėga paspartina dantenų atsitraukimą. Dantis valykite švelniais šluojamaisiais arba sukamaisiais judesiais.
  • Apnašo sukeltas uždegimas bei periodonto ligos. Netaisyklinga individuali burnos higiena skatina dantenų uždegimo atsiradimą, dėl to dantenos pradeda kraujuoti, tampa paraudusios. Nenuvalytas minkštas apnašas kietėja ir galiausiai tampa dantų akmenimis. Tuomet būtina atlikti profesionalią burnos higieną. Kitu atveju dantų akmenys pradės spausti danteną, kol galiausiai akmenų susidarys tiek, kad dantena neatlaikiusi spaudimo pradės leistis žemyn link danties šaknies.
  • Per trumpas lūpų, liežuvio, skruostų pasaitėlis. Esant per trumpam pasaitėliui, valgant ar kalbant audiniai gali temptis. Nuolatinis pasaitėlio tempimas gali išprovokuoti dantenos atsitraukimą nuo danties bei paskatinti dantenų recesijos atsiradimą.
  • Ortodontinis gydymas. Baigus ortodontinį gydymą galite pastebėti, kad kai kuriuose vietose dantena atrodo nusileidusi. Tai yra normali būsena po ortodontinio gydymo, nes dantys buvo stumdomi į taisyklingą poziciją, o dantena šiuo atveju negali judėti kartu su dantimi, todėl kartais atsitraukia bei atidengia danties kaklelį ar net šaknį.
  • Blogi įpročiai. Dantų recesija gali atsirasti dėl žalingų įpročių, tokių kaip nuolatinis tarpdančių krapštymas mediniu dantų krapštuku. Nuolatinis dantenų traumavimas skatina jų atsitraukimą.
  • Lūpų, liežuvio, pasaitėlių bei skruostų auskarai gali tapti ne tik puošmena, bet ir žalos pridarančiu veiksniu. Nuolatinis auskaro trynimasis į danteną skatina atsitraukimą nuo danties vainiko.
  • Dantų griežimas. Nuolatinis dantų trynimas vienas į kitą ne tik kenkia patiems dantims, tačiau nuo per didelio spaudimo gali pakisti ir dantenų padėtis.
  • Netinkamos dantų restauracijos. Nekokybiškos plombos, restauracijos ar protezai gali sukelti okliuzinę perkrovą, kurios viena iš pasekmių - dantenų recesija.

Dantenų recesijos sukeliami simptomai

Ar jūs turite dantenų recesiją sužinoti galite labai lengvai. Štai simptomai, kurie praneša apie dantenų recesijos atsiradimą:

  • Dantų jautrumas kaklelio srityje;
  • Dantenų spalvos pokyčiai;
  • Dantenų krašto atsitraukimas;
  • Dantų skausmas;
  • Danties šaknies paviršiaus apsinuoginimas.

Kaip sumažinti dantų recesijos sukeltus simptomus

Visų pirma, reikia išsiaiškinti kas lemia dantenų recesijos atsiradimą. Jums tai padės išsiaiškinti jūsų burnos priežiūros specialistas. Tačiau pirmoji pagalba sau būtų naudoti minkštą dantų šepetėlį bei naudoti švelnius šluojamuosius dantų valymo judesius. Dantų pastą rinkitės jautriems dantims, remineralizuojančias. Tokios pastos sumažins dantų jautrumą. Taip pat ant itin jautrių vietų galite aplikuoti ir remineralizuojančius kremus.

Kaip gydyti dantenų recesiją

Išsiaiškinus, kas lemia dantenų recesijos atsiradimą, reikia naikinti sukėlimo priežastis. Jeigu liga nėra progresavusi, o sukeliantys veiksniai yra nustatomi ir pašalinami, tai ligos progresavimas sustabdomas. Kartais užtenka pakeisti dantų valymo įgūdžius, pašalinti auskarus ar chirurgiškai pakirpti pasaitėlį. Tačiau jeigu dantenų recesija yra stipriai pažengusi, vargina didelis dantų jautrumas, netenkina estetinė išvaizda – reikalingas dantenų recesijos chirurginis gydymas. Šis gydymas taikomas tuomet, kai konservatyvios priemonės nepadeda ir dantenų recesija vis progresuoja. Tuomet šaknys, kurios yra atsidengusios, yra uždengiamos perkeliant ar pastumiant sveikų dantenų lopus iš gretimų burnos sričių.

Kas laukia, jeigu ignoruosite dantenų recesiją

Jeigu tikitės, kad nieko nedarydami dantena tiesiog ataugs į savo vietą, tai klystate. Nesiėmus jokių ligą sukeliančių veiksnių stabdymo, ši tik dar labiau progresuos, dantena vis labiau trauksis, jautrumas ir skausmas tik didės. Progresavusi dantenų recesija turės įtakos gyvenimo kokybei bei emocinei sveikatai. Todėl vos tik pastebite pirmuosius požymius konsultuokitės su burnos priežiūros specialistu. Bendradarbiavimas su specialistu ir visų šią ligą sukeliančių priežasčių išsiaiškinimas yra be galo svarbus ligos progresavimo sustabdymui.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.