Knarkimas ir miego apnėja: kaip šie sutrikimai gali daryti įtaką burnos sveikatai

Knarkimas gali turėti įtakos jūsų miego kokybei ir taip pat neigiamai paveikti jūsų dantų sveikatą. Knarkimas dažnai yra susijęs su miego apnėja, kuri taip pat gali sukelti įvairių burnos sveikatos problemų, įskaitant blogą burnos kvapą ir burnos džiūvimą. Taip pat ši problema gali paveikti ir dantis bei dantenas.

Šiame straipsnyje sužinosite knarkimo ir miego apnėjos atsiradimo priežastis, kokią žalą tai daro burnos būklei bei koks yra šių problemų gydymas.

Knarkimas ir jo atsiradimo priežastys

Knarkimas, tai nemalonus triukšmas miego metu. Garsas gali svyruoti nuo vos girdimo iki labai didelio bei miegoti trukdančio ne tik jums, bet ir šalia miegančiam asmeniui. Knarkimas pasireiškia, kai kvėpavimo takai iš dalies arba visiškai yra užblokuoti. Kai miegate, jūsų liežuvio, gerklės ir minkštojo gomurio raumenys atsipalaiduoja. Kai šie raumenys atsipalaiduoja įvyksta kvėpavimo takų užblokavimas, dėl to gerklės minkštieji audiniai vibruoja orui tekant ir atsiranda knarkimo garsas.

Yra labai daug priežasčių, kurios gali sukelti knarkimą, štai vienos iš jų:

  • Raminamieji vaistai ir alkoholis. Šios medžiagos paskatina kvėpavimo takų atsipalaidavimą, kas skatina knarkimo atsiradimą.
  • Kaklo ir galvos anatomija. Jei turite mažą žandikaulį, didelį liežuvį, tonziles ar išaugas, pavyzdžiui polipus nosyje arba nukrypusią pertvarą, šios anatominės anomalijos gali padidinti knarkimo tikimybę.
  • Rūkymas. Tabako dūmai gali sudirginti ir uždengti viršutinius kvėpavimo takus, o tai gali prisidėti prie knarkimo.
  • Miego padėtis. Gulėjimas ant nugaros skatina didesnę knarkimo tikimybę. Dėl gravitacijos aplink jūsų kvėpavimo takus esantys audiniai gali nusileisti ir susiaurėti.
  • Nosies užgulimas. Alergijos, infekcijos, sausas oras gali sukelti nosies užgulimą, o tai užkimšti kvėpavimo takus ir priversti knarkti.
  • Vyresnis amžius ir senėjimas. Su amžiumi susilpnėja raumenys, įskaitant tuos, kurie yra burnoje ir aplink burną bei kvėpavimo takus. Šis silpnumas gali prisidėti prie knarkimo atsiradimo.
  • Perteklinis audinys, atsiradęs dėl perteklinio svorio aplink kaklą, gali susiaurinti jūsų kvėpavimo takus ir priversti jus knarkti.

Knarkimas gali sukelti miego trūkumą, o esant miego trūkumui kenčia tiek fizinė, tiek psichinė žmogaus sveikata. Žinoma, knarkimas turi didelę įtaką ir burnos sveikatai. 

Miego apnėja ir jos atsiradimo priežastys

Miego apnėja, tai ne mažiau kaip 10 sekundžių sustojęs kvėpavimas miegant. Kvėpavimas dažniausiai sustoja 20-30 sekundžių, rečiau 2-3 minutes. Retais atvejais kvėpavimas miego metu gali sustoti net iki 100 kartų per valandą. Obstrukcinė miego apnėja yra labiausiai paplitusi apnėjos forma, kai kvėpavimo takai blokuojami dėl fiziologinių priežasčių, pavyzdžiui viršsvorio. Žmogaus kaklo audiniai miego metu atsipalaiduoja ir užspaudžia ryklę, ko pasekoje nepraeina oras. Tuomet suveikia centrinė nervų sistema ir siunčia smegenims signalą, kad sutriko kvėpavimas ir žmogui reikia pabusti tam, kad galėtų įkvėpti. Dažniausiai šio momento žmogus neprisimena, tačiau tokie prabudimai sutrikdo miegą ir neleidžia pasiekti gilaus miego stadijų, dėl to dienos metu jaučiamas nuovargis ir mieguistumas.

Pagrindinis obstrukcinės miego apnėjos požymis yra knarkimas, tačiau ne visiems, kurie knarkia, gali pasireikšti miego apnėja. Pastebėta, kad vyrai obstrukcine miego apnėja serga dažniau nei moterys. Taip pat įtakos turi ir šie veiksniai:

  • Antsvoris;
  • Amžius virš 40 metų;
  • Didelis liežuvis, tonzilių padidėjimas ar mažas žandikaulis;
  • Nosies obstrukcija, kurią sukelia sinusų problemos, alergija ar pertvaros nukrypimai;
  • Šeimoje yra buvę miego apnėjos atvejų;
  • Dienos nuovargis.

Knarkimas, miego apnėja ir burnos sveikata

Tiek knarkimas, tiek miego apnėja turi įtakos burnos sveikatai. Vienas iš dažniausių padarinių yra dantų nudilimas, kuris atsiranda dėl dantų griežimo. Atsiradę nudilimai gali būti tokie dideli, kad dantys gali net lūžti. Taip pat dantų griežimą lydi ir dantų jautrumas, gali atsirasti ir žandikaulio sąnario problemos bei dideli galvos skausmai.

Miego apnėją ir knarkimą lydi dar viena nemaloni pasekmė, tai burnos džiūvimas. Ypač stebimas ryte, vos tik atsikėlus. Burnos sausumas atsiranda, nes nakties metu miegate išsižioję. Sumažėjęs seilėtekis gali sukelti liežuvio deginimo jausmą, liežuvio bei burnos opas, infekcijas, gerklės paraudimą bei skausmą. Seilės atlieka labai svarbų vaidmenį burnoje, o esant jų nepakankamumui gali atsirasti blogas burnos kvapas, atsiranda didesnė rizika susirgti periodonto ligomis bei stebimas didesnis ėduonies paplitimas burnoje.

Knarkimo ir miego apnėjos gydymas

Svarbu  išsiaiškinti, kokia yra knarkimo ir miego apnėjos atsiradimo priežastis. Jei tai yra susiję su miego padėtimi, rekomenduojamos priemonės, kurios neleidžia nakties metu miegoti ant nugaros. Kai kuriais atvėjais rekomenduojami CPAP teigiamo slėgio aparatai, kurie tiekia oro srautą arba taikomas chirurginis gydymas, pavyzdžiui nosies pertvaros nukrypimų operacija.

Tačiau kartais užtenka laikytis paprastų rekomendacijų, kurios padeda nakties metu tinkamai išsimiegoti:

  • Išlaikykite normalų kūno svorį;
  • Nerūkykite;
  • Nevartokite alkoholio, ypač prieš miegą;
  • Nevartokite raminamųjų vaistų, nebent juos liepia naudoti jūsų gydytojas;
  • Laikykitės miego higienos – stenkitės eiti miegoti ir keltis tuo pačiu metu;
  • Reguliariai mankštinkitės ir sportuokite.

Žinoma, nereikia pamiršti ir apsaugoti dantis nuo galimų pasekmių, todėl nakties metu rekomenduojama bruksizmo kapa, kuri apsaugo dantis nuo galimo dantų pažeidimo. Taip pat stiprinkite dantis su mineralų turinčiomis dantų pastomis bei geliais. Prieš miegą prie dantenų rekomenduojama prisiklijuoti prilimpančią gleivinę drėkinančią ksilitolio pastilę, kurią taip pat pagal poreikį galima naudoti ir dienos metu.

Apibendrinimas

Geras miegas turi įtakos ne tik geros dienos pradžiai bet ir jūsų sveikatai, todėl jei pastebite, kad sunku susikaupti dienos metu, suprastėjo trumpalaikė atmintis, atsikėlus ryte skauda galvą ar žandikaulio sąnarį – kreipkitės į gydytoją. Knarkimas ir  miego apnėja gali turėti įtakos ne vien tik tokioms ligoms, kaip hipertenzija, insultas ar širdies nepakankamumas bet ir žmogaus gyvybei.