Cukraus poveikis dantims: faktai ir patarimai, kaip sumažinti jo suvartojimą

Mes visi vis daugiau sužinome apie tai, kaip didelis cukraus kiekis gali pakenkti mūsų sveikatai. Ir jei kada nors lankėtės pas odontologą, tikriausiai girdėjote, kaip cukrus gali pakenkti jūsų dantims ir burnos sveikatai. Tačiau ar kada nors girdėjote, kodėl cukrus gali būti toks kenksmingas? Cukrus yra daugelio mūsų vartojamų maisto produktų ir gėrimų dalis, todėl svarbu suprasti, kodėl turėtumėte jo vengti.

Kaip kenksmingas cukrus?

Visas vartojamas maistas ir gėrimai į mūsų organizmą patenka per burną, todėl burna veikia kaip kovos laukas tarp naudingų ir kenksmingų bakterijų. Daugelis tyrimų parodė, kad kai kurios iš šių kenksmingų bakterijų gamina rūgštį burnoje, kai suvartojame cukraus. Tai reiškia, kad kiekvieną kartą, kai vartojate cukrų, šios bakterijos gamina vis daugiau rūgšties, kuri naikina jūsų dantis.

Seilių nauda dantų sveikatai

Seilės kovoja su rūgštimi, tačiau vartojant daug cukraus, rūgščių yra kur kas daugiau nei jūsų seilės galėtų atlaikyti. Kuo dažniau pasikartoja iš cukraus susidariusių rūgščių atakos, tuo sparčiau yra prarandami mineralai iš emalio. Laikui bėgant, ši rūgštis susilpnina ir ardo emalį, o taip atsiranda ėduonis. Negydomas ėduonis gali plisti į gilesnius danties audinius, sukeldamas skausmą ir galimą danties praradimą.

Bakterijos minta cukrumi ir formuoja apnašas. Jei apnašų nenuplauna seilės, o dantų šepetėliu jos nėra pašalinamos ir lieka kurį laiką, ilgainiui apnašos tampa rūgštinėmis ir ardo dantų emalį. Vienintelis būdas pašalinti šiuos likučius yra tarpdančių valymas, dantų valymas ir burnos skalavimas.

Saldžiųjų gėrimų žala dantims

Saldžių gėrimų vartojimas gali turėti dar didesnę žalą dantims nei saldaus maisto vartojimas. Ypač žalingi gėrimai, kurių sudėtyje yra daug kukurūzų sirupo. Ši saldinanti medžiaga (kurios yra daugelyje gaiviųjų gėrimų ir cukrumi saldintų gėrimų), padengia jūsų burną toksinais ir sukuria lipnią plėvelę visoje burnoje. Ant šios plėvelės dauginasi bakterijos, sukurdamos rūgštis, dėl ko ilgainiui atsiranda dantų ėduonis.

Saldūs maisto produktai ir gėrimai, sukeliantys dantų ėduonį

Cukraus yra tiek daug maisto produktuose ir gėrimuose, kuriuos vartojate, kad gali pasirodyti, jog be galo sunku rasti būdą, kaip pašalinti nereikalingą cukrų iš kasdienės mitybos. Tačiau galite pradėti nuo žalingiausios versijos - perdirbto arba rafinuoto cukraus, pavyzdžiui: saldainių, ledų, bulvių traškučių, fasuotų užkandžių ir saldžiųjų gėrimų. Vietoje šių maisto produktų, kad sustiprintumėte dantis, pabandykite valgyti daugiau maisto produktų, kuriuose yra daug skaidulų ir baltymų, pavyzdžiui: riešutų, sūrio, žalumynų.

Be to, daržovės, pavyzdžiui, morkos ir salierai, yra dar naudingesnės jūsų dantims, nes natūraliai pašalina apnašas ir bakterijas nuo jūsų dantų paviršiaus. O geriant daug vandens valgio metu ir po jo, skatinamas seilių susidarymas ir išvaloma burna nuo bakterijų ir maisto dalelių.

Sprendimas, jei negalite be saldumynų

Nors didelis cukraus kiekis kenkia jūsų burnos ir bendrai sveikatai, cukraus pakaitalo, vadinamo ksilitoliu, vartojimas gali padėti išvengti karieso sukeliančių bakterijų. Ksilitolis dažniausiai randamas becukrėje gumoje, pastilėse, becukriuose ledinukuose ir įvairiose dantų pastose. Šiomis dienomis tokių produktų pasiūla itin auga. Kramtydami becukrę gumą su ksilitoliu ar čiulpdami pastiles ar becukrius ledinukus su ksilitoliu, dantims ne tik nepakenksite, o padarysite jiems naudą!

Becukrės kramtomosios gumos, pastilių ir ledinukų su ksilitoliu asortimentą rasite ČIA.

Kaip apsaugoti dantis nuo cukraus:

  1. Tikrinkite visų perkamų maisto produktų ir gėrimų maistingumo etiketes ir atsirinkite tuos, kuriuose cukraus yra mažiausiai;
  2. Stenkitės apriboti užkandžių ir saldžių gėrimų dažnumą tarp valgio;
  3. Nevalgykite ir negerkite prieš miegą;
  4. Gerkite vandenį arba praskalaukite juo burną po bet kokio užkandžio ar gėrimo;
  5. Saldžius gėrimus gerkite per šiaudelį ir suvartokite kuo greičiau. Taip sumažinsite saldžių gėrimų neigiamą poveikį dantims;
  6. Laikykitės geros burnos higienos, kad sumažintumėte bakterijų ir apnašų susidarymą burnoje.

Kad sumažintumėte dantų ėduonies ir kitų burnos problemų riziką, burnos priežiūros specialistai rekomenduoja:

  1. Valyti dantis du kartus per dieną, bent po dvi minutes;
  2. Naudoti fluoro turinčią dantų pastą;
  3. Valyti tarpdančius su tarpdančių šepetėliai, elektriniais tarpdančių irigatoriais arba siūlais bent kartą per dieną, kad pašalintumėte maisto likučius ir susidariusias apnašas tarp dantų;
  4. Reguliariai valyti liežuvį specialiais valikliais;
  5. Gerti daug vandens, geriausia vandenį turinčio fluoro;
  6. Nerūkyti ir nevartoti per daug alkoholio;
  7. Reguliariai lankytis pas gyd. odontologą kas 6 mėnesius.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Kamilė Mikalajūnaitė.